Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 06:09, tel: 01 239 22 17).

Belo plastično nebo Műanyag égbolt

Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó / Madžarska, Slovaška / 2023 / 111 min / madžarščina

Leto 2123. Človeštvo zaradi čedalje hujšega pomanjkanja naravnih virov lahko reši samo kupčija: vsak prebivalec se po dopolnjenem 50. letu spremeni v drevo. Ko Stefan izve, da se je njegova ljubljena žena Nora prostovoljno odločila predčasno podariti svoje telo, se poda na drzno pot, da bi jo rešil.

režija Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó, scenarij Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó, avtor glasbe Christopher White, montaža Judit Czakó, oblikovanje zvoka Stefan Smith, mešanje zvoka Julien Paschal, producenti Orsolya Sipos, József Fülöp, Juraj Krasnohorsky, koproducent Flaminio Zadra, produkcija Salto Films, Artichoke, koprodukcija Proton Cinema, RTVS - Radio and Television Slovakia, distribucija Films Boutique

IMDb

Belo plastično nebo je hibrid med igranim in animiranim filmom, pri čemer so animirane sekvence izdelane s tehniko rotoskopije, kar pomeni, da je skupina animatorjev ročno risala na posneti material.

Ko sva pred nekaj leti skupaj posedala v najlepšem budimpeškem parku na Margaretinem otoku in razvijala osnovni koncept filma Belo plastično nebo, si niti v sanjah nisva mislila, da bo resničnost nekoč, in to že kmalu, tako močno spominjala na najino fiktivno zgodbo. Ali da bomo pripravljali postapokaliptični film v dneh prave »apokalipse«. Podnebna kriza, podnebni begunci, pandemija, vojna, energetska kriza. Ta polikriza je zdaj postala del našega življenja. Pri znanstveni fantastiki gre vedno za zamišljanje mogoče prihodnosti. Toda zdi se, da Belo plastično nebo sovpada s tem, kar se dogaja tukaj in zdaj.

Med pisanjem sva v mislih že videla film. Zgodba določa slog animacije in moramo slediti temu, kar zahteva. Najina govori o globokem čustvenem popotovanju. Že od zgodnje faze razvoja sva bila prepričana, da bodo samo živi igralci zmogli upodobiti like in priklicati ta čustva. Našli smo izjemne madžarske igralce, ki so si iskreno želeli sodelovati v tako zanimivem projektu. Največji izziv pa je bil, kako pretvoriti igro v animacijo, ne da bi pri tem izgubili kakšno nianso. Za rotoskopijo nismo uporabili nobenega računalniškega programa, vse risbe so izdelale roke zelo izurjenih umetnikov; te občutljive risbe niso zgolj ohranile igre, temveč so ji dodale novo plast drugačne umetniške vrednosti.
– Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne

petek, 23. 02. 2024 / 18:10 / Dvorana

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

petek, 23. 02. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh

petek, 23. 02. 2024 / 21:00 / Dvorana

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.