Danes je blagajna odprta od 17:15 do 20:30 (odpre se čez 06:43).

Beli pramen: Pustolovščine malega bobra Mèche blanche: Les aventures du petit castor

Philippe Calderon / Francija / 2008 / 77 min / sinhronizirano / 5+

Glavne zvezde filma so seveda živali, ki navdušujejo s svojo »igro« in igrami. Tudi po zaslugi novih tehnik, ki nam pokažejo osupljive, izvirne in doslej še nevidene slike, je Beli pramen: Pustolovščine malega bobra ganljiv in dramatičen film o divjini, ki bo očaral vso družino.

režija Philippe Calderon, scenarij Marthe Pelletier, Hassina Belkacem, tekst Guillaume Vincent, producenti Philippe Calderon, Thierry Commissionat, Benoit Tschieret, glasba Frédéric Weber, fotografija Nedjma Berder, distribucija v Sloveniji Fivia

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Beli pramen: Pustolovščine malega bobra je veličasten dokumentarec, posnet v kanadski divjini, polni rek, gozdov in jezer. Naš glavni junak je mladiček Beli pramen, ki je dobil ime po šopu belih dlak vzdolž tilnika. Pod budnim maminim očesom preživlja brezskrbne dneve, raziskuje jez, ki ga je zanj in za njegovo sestrico zgradila mama bobrovka, se uči potapljati in plavati. Ponoči vsi trije spijo na varnem v kolibi s skrivnim podvodnim vhodom, ki jo je postavila neutrudna mama bobrovka. Belemu pramenu njegova raziskovalna žilica ne da miru: ko se mama odpravi popravljat jez, ki ga je potacala medvedka, gre on plavat, namesto da bi jo čakal doma kot njegova pridna sestrica. Ko ga odnese naraščajoča voda, se znajde v grozljivem svetu, kjer nanj prežijo sovražniki – predvsem volkovi, ki so pojedli njegovega očeta, in vidre. Mama in sestrica ga obupano iščeta, vendar za njim ni nobene sledi. Če Beli pramen ne bi naletel na jez starega bobra, bi bilo po njem. Meni nič, tebi nič se lepo vseli v njegovo kolibo. Stari bober sprva ni vesel tega nepovabljenega gosta, a sčasoma se le sprijazni s prikupnim, živahnim in radovednim pobalinom. Kmalu malček zdrži pod vodo že petnajst minut – kot vsak bober, ki da kaj nase. Zjutraj, ko se stari bober odpravi v gozd, prekine to idilo črni volk, vodja tropa, ki je zavohal, da je Beli pramen sam in nebogljen. Ko se z drugim volkom spopadeta za plen, stari bober sliši njuno zavijanje. Odhiti domov in črnega volka zvito zvabi v brzice, ki napadalca odnesejo. Izčrpani bober se sesede in nima več moči, da bi plezal po drsečih skalah. Beli pramen ni pozabil na svojega novega prijatelja. Da bi ga rešil, poseka svoje prvo drevo. Stari bober se lahko nasloni nanj in premaga skale. Zdaj plavata in iščeta novo bobrišče, kjer bi se nastanila. Mama bobrovka še vedno išče svojega sinčka, medtem ko se sestrica igra sama v jezu. Priplazi se vidra, neusmiljena, nepopustljiva lovka. Sestrico bi z veseljem imela za prigrizek pred večerjo. K sreči jo vedno budna mama bobrovka odžene. Beli pramen in njegov nadomestni oče medtem zasilno prenočujeta med koreninami trhlega drevesa. V gozdu izbruhne silovit požar. Mama bobrovka je na svojem jezu, kot bi ga hotela ubraniti. Toda kaj more proti ognju? Beli pramen, ki je zdaj že čisto blizu, sliši mamine krike. Po kratkem oklevanju plane, da bi jo rešil. Končno je našel mamo! Toda ni časa za čustvene izlive: vsi se morajo zateči v kolibo, ki jo voda ščiti pred ognjem. Za Belega pramena in njegovo sestrico se začne novo življenje v krogu vseh njunih prijateljev in seveda tudi družine, katere član je postal zdaj že spet ves poskočen bober …

o avtorjih

Avtorici scenarija te francosko-kanadske koprodukcije sta Marine Pelletier in Hassina Belkacem, ki sta dosegli, da za malega bobra navijamo in trepetamo, kot bi za človeškega junaka. Film je režiral Philippe Calderon, ki je leta 2006 v afriški savani posnel La Citadelle Assiégée (Oblegana trdnjava), zgodbo o termitih, ki po vdoru tropskega dežja divje branijo svoj šestmetrski stolp pred mesojedimi mravljami.

Sinhronizacijo in promocijo filma je finančno podprlo Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo.

dejavnosti ob filmu

Knjižica Kinobalon št. 1: Beli pramen: Pustolovščine malega bobra vsebuje predstavitev filma in igre za otroke; z ilustracijami Marjana Mančka!

Knjižice so že pošlje. Elektronski izvod knjižice je dostopen na spletni strani: Beli pramen: Pustolovščine malega bobra

Staršem in učiteljem je na voljo tudi brezplačno pedagoško gradivo Beli pramen: Pustolovščine malega bobra

zunanje povezave

http://www.tfmdistribution.com/mecheblanche/
http://www.cenex.si/…/belipramen/
http://www.hour.ca/film/film.aspx?…

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

četrtek, 01. 06. 2023 / 18:15 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

četrtek, 01. 06. 2023 / 19:15 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Zadnjič

Mona Lisa in krvava luna Mona Lisa and the Blood Moon

Ana Lily Amirpour

četrtek, 01. 06. 2023 / 20:30 / Dvorana

Film ameriške režiserke iranskih korenin Ane Lily Amirpour (Ponoči hodi sama) je zgodba o outsiderki, ki v kaosu sodobnega sveta išče svoj prostor pod (polno) luno. Mona Lisa in krvava luna je z neonom in estetiko B-filma prežeta pravljica za odrasle, prisrčna sci-fi komedija in bizaren fantazijski triler.