Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).
Animateka 2017

Animirani dokumentarci I (2017) Animirani dokumentarci I (2017)

razno

Prisluhni Londonu / Listen to London
Amir Muratović (Amir Muratović)
Slovenija/Slovenia, 2017, digital, 26’10”

Pet Londončanov (Tadej Zupančič, Vesna Marić, Vesna Petrešin, Rok Predin, Ilhami Ozkan), ki so se v mesto priselili kot umetniki, ekonomski migranti ali begunci, pripoveduje o tem, kako se mesto spreminja. Govorijo o gentrifikaciji in kapitalističnem pohlepu, o delavskih četrtih, pozabljenih predelih mesta, ki jih najprej zasedejo umetniki in modni oblikovalci, nato pa se čez noč spremenijo v zaželene in drage soseske.

Vaniljev bič / Klimat I Wanilia / Vanilla Whip
Bogna Kowalczyk (Polish National Film School In Lodz)
Poljska/Poland, 2016, digital, 16’10”

Animirani dokumentarec, ki z dokumentarno posnetim zvokom razbija družbeni tabu o praksah BDSM na Poljskem. Zgodba o štirih ljudeh s povsem različnimi pristopi do BDSM in pogledi nase. To je svet, v katerem anonimnost poda roko samozavedanju, varnost pa se znajde iz oči v oči s hojo po robu. »To je pravljica za odrasle o bolečini, užitku, svobodi, sprejemanju samega sebe in … ljubezni,« pravi režiserka filma.

Zelo blizu / מאוד קרוב / Velmi Blízko / Very Close
Eliška Habartová, Lee Oz (Bezalel Academy Of Arts And Design)
Češka, Izrael/Czech Republic, Izrael, 2017, digital, 6’10”

Elishka se po dveh letih zveze na daljavo namerava iz Češke preseliti v Izrael k Leeju, da bi mu bila v oporo ob umirajočem očetu. Na letališču ji prepovejo vstop v državo in jo deportirajo. Zgodba se odvije prek spletnih klepetov para in njunih pogovorov z domačimi, pa tudi s pomočjo predmetov, ki so bili neposredno ali posredno priče dogajanja.

Kadar me kaj skrbi – Annabelina zgodba / When I Worry About Things – Annabel’s Story
Andy Glynne (Mosaic Films)
VB/UK, 2017, digital, 4’42”

Annabelina zgodba je animirani dokumentarec s prvoosebno pripovedjo in močnim sporočilom. Govori o spopadanju dekleta z obsesivno-kompulzivno motnjo in depresijo. Film je del BBC-jeve serije Kadar me kaj skrbi, ki se ukvarja z duševnim zdravjem otrok.

Presenečenje / Surpresa / Surprise
Paulo Patrício (Animais)
Portugalska/Portugal, 2017, digital, 8’45”

Kratki eksperimentalno-dokumentarni animirani film s posnetkom pogovora med Joano in njeno triletno hčerko Alice, ki okreva po raku ledvic. Obe zelo odkrito in brez zadržkov spregovorita o bolezni, njunih trenutnih okoliščinah, težavah in zmagah.

Mamini lasje / Mammas Hår / Mum’s Hair
Maja Arnekleiv (Trollfilm As)
Norveška/Norway, 2016, digital, 5’25”

Ko je imela Maja 16 let, je njena mama zbolela za rakom. Trije mlajši sorojenci in ona niso vedeli, kaj se bo zgodilo, vedeli pa so, da bo mama izgubila lase in se na videz precej spremenila. Maja je sklenila, da shrani lepe spomine.

Primer Moczarski / Sprawa Moczarskiego / Moczarski’s Case
Tomasz Siwiński (Fundacja Im. Kazimierza I Zofii Moczarskich)
Poljska/Poland, 2016, digital, 5’15”

Zgodba o Kazimierzu Moczarskem, znanem poljskem novinarju in častniku odporniškega gibanja na Poljskem med drugo svetovno vojno, avtorju knjige Conversations with an Executioner (Pogovori z rabljem). Film na metaforičen način izpove njegovo življenjsko zgodbo in zgodbo o njegovem srečanju z nacističnim generalom Jürgenom Stroopom, likvidatorjem varšavskega geta.

Kadar zaslišim ptičje petje / Når Jeg Hører Fuglene Synge / When I Hear the Birds Sing
Trine Vallevik Håbjørg (Raasalt As)
Norveška/Norway, 2016, digital, 7’19”

Ko je v Slonokoščeni obali po predsedniških volitvah leta 2010 izbruhnila vojna, se je pet otroških protagonistov filma moralo podati na beg. Otroci spregovorijo o svojih sanjah in upih za prihodnost.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Samsara Samsara

Lois Patiño

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 19. 05. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.