Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odprto še 05:11, tel: 01 239 22 17).
Kinobalon na LIFFu 2023

Ama in totem Totem

Sander Burger / Nizozemska, Luksemburg, Nemčija / 2022 / 97 min / podnapisi, angleški podnapisi, nizozemščina, francoščina / 9+

Amina največja želja je postati uspešna plavalka, a njena pot do uspeha ni tako samoumevna – rodila se je namreč na čolnu sredi Sredozemlja, s katerim so se njeni starši iz Senegala odpravili boljši prihodnosti naproti.

režija Sander Burger, scenarij Sander Burger, Bastiaan Tichler , glasba Amaury Laurent Bernier , fotografija Sal Kroonenberg , montaža Manuel Rombley , igrajo Jean-Philippe Amani (Ama), Ole van Hoogdalem (Thijs), Lies Visschedijk (Thijsova mama), Emmanuel Ohene Boafo (Amin oče), Céline Camara (Amina mama), producenta Fleur Knopperts, Denis Vaslin 

festivali, nagrade Cinekid 2022 (nagrada občinstva), NYICFF 2023 – New York (najboljši film), Giffoni 2023, JEF 2023 (nagrada občinstva), BIKY – Busan 2023, CICFF 2023 – Čikago

IMDb

Fotografije

zgodba
Ama do domovine svojih staršev nima odnosa – pozna jo le po nekaj maminih jedeh in pripovedkah. Čarobni svet Senegala je ne zanima, raje sanjari o plavalskih zmagah. Nekega večera, ko sta oče in Ama zdoma, se pri njih oglasi policija. Zaradi neustreznih dokumentov 
Amino mamo in sestrico odpeljejo na policijsko postajo. Ama, ki dogajanje opazuje skrita v hišici na igrišču, se zateče k prijatelju Thijsu. Odloči se, da bo poiskala očeta. A zdi se, da je tudi on izpuhtel brez sledu. Takrat začne Amo spremljati nenavadno velika žival – Ama se čudi, je to ježevec iz maminih pripovedk? Je resničen ali ga vidi samo ona? S prijaznim ježevcem ob strani se iskalna akcija po sivem Rotterdamu spremeni v pravo pustolovščino.

o avtorju
Rodil se je leta 1975 na Slonokoščeni obali, odraščal pa je v Indoneziji in Iraku. Študij filma je končal na Nizozemskem. Snema igrane in dokumentarne filme. Za svoje delo je prejel veliko nagrad. Ama in totem je njegov prvi družinski film.

filmografija (izbor)
2007 Olivier etc.
2008 Panman, Rhythm of the Palms
2009 Hunting & Zn.
2015 I Am Alice (dok.)
2017 Stand Up and Walk (dok.)
2021 De Veroordeling
2022 Totem (Ama in totem)

iz prve roke
»Ne glede na to, kaj si mislimo o beguncih na Nizozemskem ali drugje po Evropi, ves svet razume, da otrok nima mesta v vojni. Pri ekonomskih migrantih pa nismo vsi tega mnenja. Zato sem se odločil, da mora biti moj glavni junak otrok iz države, ki ni v vojni. /…/ Ime Ama sicer pomeni ‘rojena v nedeljo’, obenem pa je tudi okrajšava za mladoletnike brez spremstva staršev, ki prosijo za azil. Ama tako predstavlja vse te otroke.«
– Sander Burger

ponedeljek, 16. 10. 2023

Kinobalon na 34. LIFFu

Ljubljanski mednarodni filmski festival predstavlja pet celovečernih filmov v sekciji Kinobalon.

ponedeljek, 02. 10. 2023

Kinobalon na LIFFu 2023 - za šole in vrtce

Začutite festivalsko vzdušje tudi s šolo ali vrtcem – praznični program s pogovori z režiserkami kar 3 filmov! Samo med 9. in 19. novembrom 2023.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Šola čarobnih živali 2 Die Schule der magischen Tiere 2

Sven Unterwaldt Jr.

sobota, 20. 07. 2024 / 16:15 / Dvorana

Prisrčna pustolovščina, postavljena v nenavadno šolo, kjer so otroci deležni čarobnega sveta živali.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

sobota, 20. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Nadomestna projekcija

Furiosa: Del sage Pobesneli Max Furiosa: A Mad Max Saga

George Miller

sobota, 20. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

V predzgodbi Ceste besa mlado Furioso iz zelene dežele izobilja ugrabi motoristična tolpa pod vodstvom psihopatskega Dementusa. Pri prečkanju puščave naletijo na Citadelo, ki ji vlada Nesmrtni Joe. Medtem ko se tirana borita za prevlado, Furiosa besno išče način, kako bi se vrnila domov …