Danes je blagajna odprta od 15:10 do 19:00 (odpre se čez 03:47).

Alois Nebel Alois Nebel

Tomáš Lunák / Češka, Nemčija / 2011 / 84 min

Ta razpoloženjska in na trenutke skoraj pravljična, a še kako resnična ter še vedno aktualna pripoved o mračni in grozljivi preteklosti Srednje Evrope je pravi mali biser sodobne animacije.

režija Tomáš Lunák, scenarij Jaroslav Rudiš, Jaromír 99 (po istoimenskem stripu/based on the eponymous graphic novel) , fotografija Jan Baset Strítežsky, glasba Petr Kružík, Ondrej Ježek, montaža Petr Ríha, igrajo Miroslav Krobot (Alois Nebel), Marie Ludvíková (Kveta), Karel Roden (mutec), Leoš Noha (Wachek), Alois Švehlík (Wachekov očer), Tereza Voríšková (Dorothe)

festivali, nagrade Benetke 2011, Toronto 2011, Varšava2011, London 2011, Solun2011, Angers 2012, Karlovi Vari 2012  

IMDb

Ta razpoloženjska in na trenutke skoraj pravljična, a še kako resnična ter še vedno aktualna pripoved o mračni in grozljivi preteklosti Srednje Evrope je pravi mali biser sodobne animacije.

Bliža se konec osemdesetih let 20. stoletja. Alois Nebel je vlakovni dispečer na majhni železniški postaji v Belem Potoku, odmaknjeni vasici na češko-poljski meji. Je zagrizen samotar, saj ga samota pomirja. Vznemiri se le takrat, ko se nad železniške tire spusti gosta megla. Takrat se namreč iz nje prikažejo duhovi preteklosti, vsi tisti grozljivi vlaki, ki so na tisoče odpeljali v smrt. To je čas, ko postajo naselijo duhovi in sence mračne preteklosti tega dela Srednje Evrope, sudetskega višavja. Alois se nikakor ne more znebiti svojih halucinacij, nočnih mor, ki ga na koncu privedejo v norišnico. Tu spozna mutca, moškega, ki ima vseskozi pri sebi neko staro fotografijo in ki so ga policisti aretirali, ko je nelegalno prestopil mejo. Nihče natanko ne ve, zakaj je prišel v te odročne kraje in koga išče. A preteklost, s katero je povezan, Aloisa odpelje na nepričakovano potovanje …

»Pomeni mi film o podeželju, ki je bilo ponižano in uničeno, vendar se je obenem začelo braniti. Megla bi lahko bila jutranja, ko obrisov še ni mogoče razločiti. Vendar se ta megla navsezadnje razprši in začne se nov dan.« (Tomáš Lunák)

Tomáš Lunák
Rojen leta 1974 v Zlinu na Češkem. Študij animacije je opravil na filmski šoli v Zlinu in pozneje tudi na prestižni praški FAMU. Po končanem študiju je snemal videospote ter reklamne in kratke animirane filme. Alois Nebel je njegov celovečerni prvenec.

filmografija
1995 Šepot (The Whisper) (kratki lutkovni/short puppet film)
1998 Expedice (The Expedition) (kratki animirani/short animation)
2000 Akrobat (Acrobat) (kratki lutkovni/short puppet film)
2006 Čtvrtek, pátek (Thursday, Friday) (kratki/short)
2011 Alois Nebel

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 16:10 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Malmkrog Malmkrog

Cristi Puiu

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 18:30 / Dvorana

Cristi Puiu (Sieranevada, Smrt gospoda Lazarescuja) je film posnel po besedilu ruskega mistika in filozofa Vladimirja Sergejeviča Solovjova Trije pogovori o vojni, napredku in koncu svetovne zgodovine. Nagrada za najboljšo režijo v sekciji Srečanja na Berlinalu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.