Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 13:00).

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert / Francija, Japonska / 2022 / 109 min / francoščina

Vpogled v življenje obiskovalcev pariškega dnevnega pribežališča za odrasle z duševnimi motnjami je kljub zahtevni tematiki prepojen s humorjem, igrivostjo in iskreno toplino, ki gledalca sooča s sprejemanjem drugačnosti. Zmagovalec Berlinala 2023.

festivali, nagrade Berlinale 2023 (zlati medved)

IMDb

Fotografije

Adamant je edinstven dnevni center na obrežju Sene, ki mu zaradi krize francoskega zdravstvenega sistema grozi zaprtje. Odraslim, ki trpijo za duševnimi motnjami, ponuja prostor, kjer se lahko svobodno izražajo, družijo in vključujejo v segmente vsakodnevnega življenja. Tu so glasbeniki, umetniki, filozofi in rokodelci, ki sicer živijo v svojem svetu. Svojevrsten filmski portret z dokumentiranjem osebnih izpovedi in prikazom dela ekipe strokovnih delavcev, ki se borijo proti dehumanizaciji psihiatrije, odstira svet drugačnosti in nagovarja k ohranjanju človečnosti.

»Nisem želel posneti filma o psihiatriji, ki bi gledalca popeljal v neizogibno in neizprosno mračen svet. Ob druženju z bolniki v okolju, kot je Adamant, spoznaš ljudi, ki dozdevno trpijo, in druge, ki ne, ker so v življenju našli neko ravnovesje in s svojo boleznijo živijo, uspeli so jo obvladati in sprejeti. To ravnovesje se včasih zdi nekoliko bizarno ali milo rečeno edinstveno, vendar tam srečamo tudi nadvse izobražene, izjemno lucidne ljudi, ki so povrh vsega pogosto tudi duhoviti, čeravno okoliščine tega ne narekujejo.« (Nicolas Philibert)

nedelja, 15. 10. 2023

Kdo bo prejemnik evropske filmske nagrade občinstva LUX, odločate vi!

Za evropsko filmsko nagrado občinstva LUX za leto 2024 je nominiranih pet filmov: 20.000 vrst čebel, Jesensko listje, Adamant, Smoke Sauna Sisterhood, The Teachers’ Lounge.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!