Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 06:56).

10 10

Blake Edwards / ZDA / 1979 / 122 min / angleščina

Dudley Moore je moški v menopavzi, Bo Derek pa čista desetka v čudovito nostalgični ikonični komediji mojstra Blaka Edwardsa (Rožnati panter, Zajtrk pri Tiffanyju), ki je iz igralke v hipu napravila ultimativni seks simbol in sanjsko žensko osemdesetih let.

Fotografije

George (Dudley Moore) ima na videz popolno življenje. Je uspešen skladatelj zimzelenih popevk, živi v čudoviti hiši z razgledom, po Los Angelesu se vozi v rolls-royceu in hodi s privlačno pevko Sam (Julie Andrews), inteligentno in zrelo žensko svojih let. A prav tu tiči zajec. George je star 42 let, je kronično nesrečen in kot pravi moški v krizi srednjih let trdno prepričan, da ga na vsakem semaforju čaka avantura s čisto desetko.

»10 je bržkone prva komedija o neozdravljivem hrepenenju. Kot vse sijajne komedije se ukvarja s čustvi, ki so nam zelo blizu: v tem primeru z neizrekljivo bridkostjo želje moškega po ženski, ki je ne more imeti. /…/ Menda se še spomnite tlečih hrepenenj – nekoč, pred nastopom generacije jaz in kulta hipne potešitve, so polnila strani romanov Thomasa Wolfa. Če verjamete ali ne, je nekoč obstajal čas, ko nisi mogel nečesa dobiti samo zato, ker si si tako zaželel. 10 se spominja tega časa. /…/ Osrednji biser filma je predstava Dudleyja Moora. Svojemu liku vdahne toliko življenja in večplastnosti, da postane 10 mnogo več kot komedija: je študija norosti človeške narave.«
– Roger Ebert, Chicago Sun-Times

»Edwardsov pogosto za počit smešen novi film 10 prikaže, kako se George obupano trudi sprejeti kalifornijski način življenja, čeprav ve, da mu ne more biti kos. Ko se vozi z avtom, ga pogled na tekače popolnoma iztiri. Nihče več ne vozi. Niti hodijo ne več. Vsi samo še tečejo. Kot bi jim gorelo pod nogami. Film 10 je skoraj v isti meri poklon komičnemu geniju Dudleyja Moora, kot je bila Vohunka Darling Lili izraz občudovanja g. Edwardsa do soproge, Julie Andrews. A čeprav je g. Edwards globoko romantičen moški, nikoli ne dopusti, da bi bila romantika v napoto komediji. Tako kot George si tudi on preprosto ne more pomagati.«
– Vincent Canby, The New York Times

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

četrtek, 25. 04. 2024 / 15:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 25. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

četrtek, 25. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.