Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (za danes zaprto).

10 10

Blake Edwards / ZDA / 1979 / 122 min / angleščina

Dudley Moore je moški v menopavzi, Bo Derek pa čista desetka v čudovito nostalgični ikonični komediji mojstra Blaka Edwardsa (Rožnati panter, Zajtrk pri Tiffanyju), ki je iz igralke v hipu napravila ultimativni seks simbol in sanjsko žensko osemdesetih let.

Fotografije

George (Dudley Moore) ima na videz popolno življenje. Je uspešen skladatelj zimzelenih popevk, živi v čudoviti hiši z razgledom, po Los Angelesu se vozi v rolls-royceu in hodi s privlačno pevko Sam (Julie Andrews), inteligentno in zrelo žensko svojih let. A prav tu tiči zajec. George je star 42 let, je kronično nesrečen in kot pravi moški v krizi srednjih let trdno prepričan, da ga na vsakem semaforju čaka avantura s čisto desetko.

»10 je bržkone prva komedija o neozdravljivem hrepenenju. Kot vse sijajne komedije se ukvarja s čustvi, ki so nam zelo blizu: v tem primeru z neizrekljivo bridkostjo želje moškega po ženski, ki je ne more imeti. /…/ Menda se še spomnite tlečih hrepenenj – nekoč, pred nastopom generacije jaz in kulta hipne potešitve, so polnila strani romanov Thomasa Wolfa. Če verjamete ali ne, je nekoč obstajal čas, ko nisi mogel nečesa dobiti samo zato, ker si si tako zaželel. 10 se spominja tega časa. /…/ Osrednji biser filma je predstava Dudleyja Moora. Svojemu liku vdahne toliko življenja in večplastnosti, da postane 10 mnogo več kot komedija: je študija norosti človeške narave.«
– Roger Ebert, Chicago Sun-Times

»Edwardsov pogosto za počit smešen novi film 10 prikaže, kako se George obupano trudi sprejeti kalifornijski način življenja, čeprav ve, da mu ne more biti kos. Ko se vozi z avtom, ga pogled na tekače popolnoma iztiri. Nihče več ne vozi. Niti hodijo ne več. Vsi samo še tečejo. Kot bi jim gorelo pod nogami. Film 10 je skoraj v isti meri poklon komičnemu geniju Dudleyja Moora, kot je bila Vohunka Darling Lili izraz občudovanja g. Edwardsa do soproge, Julie Andrews. A čeprav je g. Edwards globoko romantičen moški, nikoli ne dopusti, da bi bila romantika v napoto komediji. Tako kot George si tudi on preprosto ne more pomagati.«
– Vincent Canby, The New York Times

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tako zraste ... 2 Tako zraste ... 2

Miha Kalan, Jernej Žmitek

sobota, 25. 03. 2023 / 10:00 / Dvorana

Rije, leze, čofota, skače, plava, frfota, pleza, leta in skaklja – iz majhnega v velikega! V novih epizodah priljubljene serije opazujemo, kako iz majhnega v velikega zrastejo krt, morski konjiček, kozorog, martinček, štorklja, čebela in jež.

Kinobalon / Bobri

Faraon, divjak in princesa Le Pharaon, le Sauvage et la Princesse

Michel Ocelot

sobota, 25. 03. 2023 / 11:30 / Dvorana

Tri zgodbe, tri obdobja, trije svetovi. Barvite animirane pripovedke za veliko platno in najdaljše noči v letu. Vizualni in glasbeni užitek za vso družino je delo francoskega velikana animacije Michela Ocelota.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

sobota, 25. 03. 2023 / 13:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij!