Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).
Od 11. julija do 3. avgusta 2024, ob 21.30, Ljubljanski grad.

Jesensko listje Kuolleet lehdet

Aki Kaurismäki / Finska, Nemčija / 2023 / 81 min / finščina

Kaurismäkijev »četrti del trilogije o proletariatu« je nežna tragikomedija o dveh osamljenih dušah, ki iščeta ljubezen v času ekonomske neenakosti, vojne in negotovosti. Dobitnik nagrade žirije v Cannesu in nagrade mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film leta.

Nesrečna bitja Poor Things

Yorgos Lanthimos / Velika Britanija, Irska, ZDA / 2023 / 141 min / angleščina

Film Yorgosa Lanthimosa (Najljubša, Jastog) je zgodba o fantastični preobrazbi mladenke, ki se osvobojena predsodkov svojega časa zavzema za žensko enakost in svobodo. Satirična različica Frankensteina za 21. stoletje je režiserju prinesla zlatega leva na festivalu v Benetkah.

Varuhi formule Čuvari formule

Dragan Bjelogrlić / Srbija, Severna Makedonija, Slovenija, Črna gora / 2023 / 120 min / srbščina, francoščina

Film Dragana Bjelogrlića, navdihnjen z zamolčanim jedrskim incidentom v Jugoslaviji, je prejel nagrado kritikov revije Variety na svetovni premieri v Locarnu ter nagrado občinstva na festivalu v Sarajevu. Otvoritveni film Liffa.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki / Japonska / 2023 / 124 min / japonščina

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel / Danska / 2023 / 127 min / danščina

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Jutri je še en dan C'è ancora domani

Paola Cortellesi / Italija / 2023 / 118 min / italijanščina

Komična drama, navdihnjena z italijanskim neorealizmom, je osvojila srca gledalcev in v domači Italiji po gledanosti prehitela celo Barbie.

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer / ZDA, Poljska, Velika Britanija / 2023 / 106 min / nemščina

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Moja najljubša torta Keyke mahboobe man

Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha / Iran, Švedska, Nemčija, Francija / 2024 / 97 min / perzijščina

Grenko-sladka iranska romantična komedija, ki so jo morali snemati na skrivaj, po režiserkinih besedah »slavi ženske, življenje in svobodo«.

Furiosa: Del sage Pobesneli Max Furiosa: A Mad Max Saga

George Miller / Avstralija, ZDA / 2024 / 148 min / angleščina

V predzgodbi Ceste besa mlado Furioso iz zelene dežele izobilja ugrabi motoristična tolpa pod vodstvom psihopatskega Dementusa. Pri prečkanju puščave naletijo na Citadelo, ki ji vlada Nesmrtni Joe. Medtem ko se tirana borita za prevlado, Furiosa besno išče način, kako bi se vrnila domov …

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater / ZDA / 2023 / 115 min / angleščina

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.

Popolni dnevi Perfect Days

Wim Wenders / Japonska / 2023 / 124 min / japonščina

Wim Wenders se vrača v Tokio, da bi posnel ganljivo filmsko pesem o iskanju lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. Film z nostalgičnim soundtrackom, ki vključuje klasike Louja Reeda, Patti Smith in Nine Simone, je Kojiju Yakushoju prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

Radikal Radical

Christopher Zalla / Mehika / 2023 / 125 min / španščina

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Ingeborg Bachmann: potovanje v puščavo Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste

Margarethe von Trotta / Švica, Avstrija, Luksemburg, Nemčija / 2023 / 111 min / italijanščina, nemščina, francoščina

Film o burnem razmerju med Ingeborg Bachmann, eno največjih nemško pišočih pesnic 20. stoletja, in slavnim dramatikom Maxom Frischem; zgodba o ženski in njeni neustavljivi želji po svobodi – tako v karieri kot v ljubezni.

Anatomija padca Anatomie d’une chute

Justine Triet / Francija / 2023 / 151 min / francoščina

Justine Triet (Sibyl) v razburljivi sodni drami secira razpad zakonske zveze. Film z izjemno Sandro Hüller v glavni vlogi je osvojil zlato palmo na zadnjem festivalu v Cannesu.

Drugo dejanje Le deuxième acte

Quentin Dupieux / Francija / 2024 / 80 min / francoščina

Léa Seydoux in Louis Garrel v prvem filmu, ki ga je zrežirala umetna inteligenca! Absurdna komedija Quentina Dupieuxa (Daaaaaalí!) je odprla nedavni festival v Cannesu.

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino / ZDA / 2024 / 131 min / angleščina

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Bartonova akademija The Holdovers

Alexander Payne / ZDA / 2023 / 133 min / angleščina

Alexander Payne dvajset let po Stranpoteh znova združi moči z igralcem Paulom Giamattijem, da bi nam povedal toplo in duhovito zgodbo o iskanju družine, varljivosti prvih vtisov ter tihih, vsakdanjih junaštvih, ki spreminjajo življenja.

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh / Velika Britanija, ZDA / 2023 / 105 min / angleščina

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen / ZDA, Francija / 2023 / 96 min / francoščina

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Odrešitev za začetnike Odrešitev za začetnike

Sonja Prosenc / Slovenija, Srbija, Norveška, Italija, Hrvaška / 2024 / 122 min / slovenščina, angleščina, francoščina

Sonja Prosenc (Drevo, Zgodovina ljubezni) raziskuje sodobna družbena vprašanja v humorni, tragikomični reimaginaciji Pasolinijeve Teoreme. Svetovna premiera na festivalu Tribeca.

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold / Nemčija / 2023 / 103 min / nemščina

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na Berlinalu.

Okus strasti La Passion de Dodin Bouffant

Tran Anh Hung / Francija / 2023 / 135 min / francoščina

Ljubezensko pismo (francoski) gastronomiji preraste v odo življenju z vsemi njegovimi preprostimi – in malo manj preprostimi – užitki. Film je Tran Anh Hungu (Norveški gozd) prinesel nagrado za najboljšo režijo v Cannesu. Odsvetujemo ogled na prazen želodec.

Priscilla Priscilla

Sofia Coppola / ZDA, Italija / 2023 / 110 min / angleščina

Sofia Coppola (Marie Antoinette, Izgubljeno s prevodom) razkriva drugo plat ameriškega mita o kralju rock’n’rolla v nežni, rahločutni zgodbi o dekliškem hrepenenju, odraščanju v pravljici in iskanju lastne življenjske poti. Po knjigi Priscille Presley Elvis and Me.

Kneecap Kneecap

Rich Peppiatt / Irska, Velika Britanija / 2024 / 105 min / irska gelščina, angleščina

V predrzni, huronsko smešni biografiji, polni seksa, drog in hip-hopa, člani irske raperske zasedbe Kneecap igrajo same sebe, da bi na svojevrsten način pozvali k zaščiti svojega maternega jezika. Dobitnik nagrade občinstva na festivalu Sundance.