Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 05:23, tel: 01 239 22 17).
Edmunds Jansons: Po sledi črte

Edmunds Jansons: Po sledi črte

Razstava risb Edmundsa Jansonsa je del 16. edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

Na razstavi so na ogled risbe iz skicirk, ki jih je Edmunds Jansons polnil med ustvarjanjem svojih kratkih filmov Choir Tour, Isle of Seals in Guard of Honour.

Jansons je o risbah dejal: »To ni konceptualna umetnost, niso zgodbo-risi ali skice za oblikovanje likov. Samo risbe. Nekatere predstavljajo začetek filma, druge so naključne ideje za kakšen prizor. Tretje so samo krice krace. Vse pa so del miselnega procesa.«

“V procesu ustvarjanja filma je risanje zame predvsem orodje za iskanje. Če ne vem, kam iti in kako kaj rešiti, začnem risati. Običajno je kot iskanje nečesa v temi. Kot praskanje s svinčnikom po površini neznanega. Praskaš, dokler se kaj ne pojavi, kaj uporabnega. Potem vse te male najdbe zberem. Dam jih na kup, jih na rahlo povežem in kopljem naprej. Ne rišem tistega, kar že vem. Prej nasprotno: nekaj rišem in poskušam razumeti, kaj to je in kako mi lahko pomaga, kam me vodi.Nekatere od teh vizualnih idej mi pomagajo pri razvoju zgodbe, nekatere so samo vizualne šale in mnoge seveda na koncu ne dobijo mesta v filmu. Za razstavo sem ponovno odkrival risbe iz skicirk in digitalne skice, ki sem jih ustvaril med produkcijo novejših filmov (Zborovska turneja (2012), Otok tjulnjev (2015), Guards of Honour (v produkciji)).”

Edmunds Jansons (1972) je animator, režiser, ilustrator in ustanovitelj animacijskega studia Atom Art. Študiral je televizijsko režijo na Latvijski akademiji za kulturo in režijo animiranega filma na Estonski akademiji za umetnost. Med njegovimi najvidnejšimi deli so animirani dokumentarec Little Bird’s Diary (2007), ki je prejel nagrado za najboljšo baltsko animacijo na MFF Arsenals in veliko nagrado Talinskega grafičnega trienala; animirani kratki film Zborovska turneja (2012), ki je med številnimi lovorikami osvojil tudi nagrado za najboljšo animacijo na 29. Mednarodnem festivalu kratkega filma “interfilm” ter nagrado za zvok in glasbo na Londonskem mednarodnem festivalu animiranega filma LIAF; in animirani kratki film Otok tjulnjev (2014), ki je bil leta 2016 predvajan v Annecyju. Jansons je soavtor in režiser serije za predšolske otroke Pokrpančki (Lupatiņi, 2015) ter režiser 25-minutne božične zgodbe Kitka in g. Nikolinespi (2017), ki je osvojila nagrade v treh kategorijah latvijskega nacionalnega filmskega festivala Lielais Kristaps in prejela nagrado za najboljši otroški kratki film na Festivalu animiranega filma v Fredrikstadu. Njegov celovečerni prvenec Jakob, Mimi in govoreči psi je doživel premiero na začetku leta 2019 in osvojil nagrado za najboljši otroški animirani film na MFF za otroke in mlade v Isfahanu ter novinarsko nagrado na 6. MFF Kids Kino v Varšavi. Edmunds od leta 2013 poučuje režijo animiranega filma na Latvijski akademiji za umetnost, sicer pa je tudi priznan in priljubljen ilustrator otroških knjig.

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.