Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odprto še 02:59, tel: 01 239 22 17).
Koinobori

Koinobori

120 minut, 2+

V kotičku nas obišče gostja Mesta žensk, japonska umetnica Miyuki Nishizawa. Zlepili bomo ogromnega časopisnega krapa Koinobori, ribo, ki je značilna za japonski pomladanski festival otroške varnosti in sreče. Izjemoma je delavnica namenjena otrokom od 5. leta. In izjemoma sprejemamo prijave na: kinobalon@kinodvor.org. Delavnica je izjemoma odprta tudi za otroke, katerih starši ne gredo v kino. 

Sezamov kotiček je del nedeljskega Zajtrka pri Kinodvoru. Poteka ob nedeljah od 11:00 do 13:00 v Mali dvorani, namenjen pa je otrokom od 2. leta. Medtem ko si starši privoščijo zajtrk in jutranji film, otroci uživajo v igri s Sezamovimi animatorkami. Udeležba je brezplačna, število otrok je omejeno. VSA MESTA NA DELAVNICI SO ZASEDENA.

Več informacij o umetnici:

Miyuki Nishizawa – Shinbun Onna

Miyuki Nishizawa (1968) je japonska performerka, umetnica, modna oblikovalka, predavateljica in improvizacijska izdelovalka oblek iz Osake. Je vodilna predstavnica kolektiva Art Unidentified, ki je naslednik slavnega umetniškega gibanja Gutai. Prav mentorstvo Shoza Shimamota in Jiro Yoshihare med študijem industrijskega modnega designa na Kansai Women’s Art College je določilo njeno umetniško pot in medij. Iz časopisa v javnosti performativno kroji oblačila in izdeluje ogromne časopisne skulpture in zato je  dobila nadimek Časopisna žena – Shinbun Onna. V javnem prostoru pogosto pritegne v ustvarjanje publiko in vodi delavnice, kjer uči kreiranja s časopisom. Kot priznana japonska umetnica je nedavno  otvorila veliko retrospektivo Gutai: Splendid Playground v muzeju Guggenheim v New Yorku (2013).

Dobre Novice – Good News

Po več kot desetletni karieri jo svet visoke mode ni več zanimal. Njene časopisne kreacije so bile sprva kompenzacijsko sredstvo za izstopitev iz skrajno potrošniškega življenskega stila in kariere modne oblikovalke. Z umetnostjo in pomočjo Shoza Shimamota je razbila okove togega življenja v službi modne industrije in banalni stereotip njene družbene vloge kot ženske na Japonskem.

Po njenih izkušnjah imajo  zdelki visoke mode podobno usodo kot časopis. Aktualni so zelo kratek čas in potem zavrženi. Postanejo smeti sodobnega konzumerizma, za katerega se zdi, da načrtno stremi k izpraznjeni aktualnosti.  Miyuki Nishizawa zato reciklira  modo in časopis. Njene umetnine, nastanejo, se uporabijo in izginejo, kot včerajšnje novice.

Časopisi so prav tako že vrsto let polni gorja, nesreč, vojn, konfliktov, političnih škandalov in obupnega gospodarstva. Časopisna žena zato že od leta 2004 dalje tlakuje časopisno Pot miru raztegnjeno po trgih in ulicah kjer gostuje. Mimoidoči stopajo po poti in se ne utegnejo meniti za napisano. Časopis je časopis, nosilec  informacij in material zelo priročen za vsebinske in oblikovne intervencije. Nastopi časopisne žene so večinoma baročno spektakularni in dobronamerni. Vendar vsebina medija in način oblikovanja in uporabe velikokrat spodbudij dvoumnost oziroma neizbežno družbeno kritičnost, ki jo Miyuki Nishizava subtilno posreduje.     

 

Za festival Mesto žensk je Miyuki Nishizawa pripravila kreativne delavnice in performans pod skupnim imenom Dobre novice – Good News.

Na otroški delavnici bodo otroci s starši v papirni predor zlepili ogromnega časopisnega krapa Koinobori, ribo značilno za japonski pomladanski festival otroške varnosti in sreče. Potrpežljivi odrasli sodelavci so vabljeni skrojiti bolj zahtevno obleko iz lokalnih slovenskih časopisov, ki jo bo umetnica performativno predstavila na javnem dogodku na zadnji dan festivala Mesto žensk 15. oktobra.

              

http://shinbunonna.com/

shibun-onna@gmail.com      

Jani Pirnat

 

Aktualno

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 20:00 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 21:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.