Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).
Jesenska filmska šola: Kuriranje in skupnost: v zagovor neodvisnemu kinu

Jesenska filmska šola: Kuriranje in skupnost: v zagovor neodvisnemu kinu

Predavanje Marka Cosgrova in Tare Judah. Potekalo bo v angleščini. Vstop je brezplačen. V sodelovanju z revijo Ekran in Slovensko kinoteko.

Watershed je bil ustanovljen leta 1982 kot medijski center, posvečen tako filmski produkciji kot prikazovanju filmov. Je prvi britanski neodvisni kino z več dvoranami zunaj Londona. V času brexita, covida, vzpona pretočnih platform in neskončnih možnosti, ki jih ponuja ekonomija pozornosti, pa se je neodvisni kino znašel pred številnimi izzivi. Ob predstavitvi načinov, na katere kuratorske prakse prisluhnejo skupnosti in postanejo bolj vključujoče, bosta predavatelja razmišljala o statusu neodvisnega kina v spreminjajoči se kino-krajini.

Jesenska filmska šola: Mi gledamo film, film gleda nas

Mednarodni simpozij filmske kritike in teorije Jesenska filmska šola bo ob okroglih obletnicah dveh ključnih filmskih prostorov v Ljubljani – ob stoletnici prve dvorane v mestu, zgrajene z namembnostjo kina, Kinodvora, in ob šestdesetletnici dvorane, v kateri danes domuje Slovenska kinoteka – potekal pod naslovom Mi gledamo film, film gleda nas.

V okviru simpozija bomo na predavanjih, diskusijah in okroglih mizah z domačimi in tujimi strokovnjaki ter ob retrospektivi, ki bo osredotočena na mnogoterost kinoizkušnje, razmišljali o novih načinih gledanja, evoluciji podobe, kulturni logiki umetne inteligence, spreminjanju paradigme filmske industrije in redefiniciji kina kot izkušnje, tehnologije in arhitekture.

Ob 19.00 predavanju sledi eden najlepših filmov o moči kina, Duh panja, celovečerni prvenec Víctorja Ericeja. Njegov najnovejši film, Zapri oči, pa si boste lahko ogledali v okviru 34. LIFFea.

ponedeljek, 23. 10. 2023

Odprtje Jesenske filmske šole z Markom Cosgroveom in Taro Judah: V zagovor neodvisnemu kinu

Jesenska filmska šola letos poteka pod naslovom Mi gledamo film, film gleda nas. Mark Cosgrove in Tara Judah, kuratorja enega vodilnih britanskih arthouse kinov, Watershed v Bristolu, sta v ponedeljek predstavila načine, na katere kuratorske prakse prisluhnejo skupnosti in postanejo bolj vključujoče ter razmišljala o statusu neodvisnega kina v spreminjajoči se kino-krajini.

Aktualno

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

nedelja, 10. 12. 2023 / 13:45 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«