Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (odprto še 31 minut, tel: 01 239 22 17).
3-D Is Coming to This Theater!

3-D Is Coming to This Theater!

Stefan Drössler, direktor münchenske kinoteke, sodi med vodilne svetovne avtoritete za zgodovino 3D filma. V bogato ilustriranem predavanju nas bo popeljal v zgodovino tehnologije vse do stereofotografije, laterne magice in začetkov filma, nam ob tem postregel s fascinantnimi eksperimenti bratov Lumière, Skladanowskyja in Mélièsa ter zaključil z digitalno kinematografijo današnjega časa.

Stefan Drössler, direktor münchenske kinoteke, sodi med vodilne svetovne avtoritete za zgodovino 3D filma. V bogato ilustriranem predavanju nas bo popeljal v zgodovino tehnologije vse do stereofotografije, laterne magice in začetkov filma, nam ob tem postregel s fascinantnimi eksperimenti bratov Lumière, Skladanowskyja in Mélièsa ter zaključil z digitalno kinematografijo današnjega časa. Z odlomki bo prikazal različne pristope v državah, kot so Nemčija, Francija, Združene države Amerike, Sovjetska zveza, Madžarska, Velika Britanija in Hongkong, malo znane filme na papirnih trakovih iz leta 1900, prve 3D zvočne filme iz tridesetih let, prvi 3D celovečerec iz leta 1947, Britanski festival leta 1951, obdobje prve hollywoodske 3D mrzlice v petdesetih letih, ruski val v šestdesetih in sedemdesetih ter azijske eksperimente iz osemdesetih. Drössler nam bo poleg tega predstavil tehnološke izzive, ki so pripeljali do razvoja sodobnega digitalnega 3D filma, ter spregovoril o umetniških potencialih stereoskopskega filma.

»Čeprav je digitalna tehnologija spodbudila razvoj 3D filma, pa je prizadevanje ustvariti tridimenzionalne gibljive slike staro vsaj toliko kot film sam. Že pri predstavah z laterno magico so uporabljali dva projektorja z anaglifnim filtrom in že pionirji filma, kot so Max Skladanowsky, brata Lumière in George Méliès, so eksperimentirali s 3D fotografijo in 3D filmom. 3D film lahko skozi zgodovino obravnavamo na različne načine: kot eksperiment inovatorjev, nacionalni projekt prestiža, pomoč pri vojaškem izobraževanju, senzacijo na sejmih in v zabaviščnih parkih ali pa tisto točko razlikovanja med kinom in drugimi mediji, ki bo rešila usodo kinematografov.
Digitalna tehnologija nam danes omogoča predvajanje 3D filmov v običajnih kinodvoranah v kakovosti, o kateri so pionirji lahko le sanjali. A estetske možnosti 3D filma kljub temu še niso raziskane. Tehnologija vse prepogosto služi kot senzacionalistični dodatek; način, kako bolje tržiti povprečne filme. Predavanje temelji na številnih primerih iz let 1900–2013, ki prikazujejo zgodovino 3D filma, pojasnjujejo različne tehnične sisteme in skušajo predstaviti najbolj zanimive poskuse ustvarjanja lastne 3D filmske estetike. Seveda se pri tem pojavljajo vprašanja: Ali film zares potrebuje 3D tehnologijo? Ne bo zanimanje čez čas splahnelo, tako kot se je že zgodilo v preteklosti?«
– Stefan Drössler

Aktualno

Po soncu Aftersun

Charlotte Wells

sreda, 22. 03. 2023 / 21:00 / Dvorana

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert

četrtek, 23. 03. 2023 / 15:25 / Dvorana

Odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame. Sedem oskarjev, tudi za najboljši film in režijo!

Črta La ligne

Ursula Meier

četrtek, 23. 03. 2023 / 18:15 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.