Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 11:43).
Delavnici Da se giba: Tehnike animiranega filma in Filmska montaža

Delavnici Da se giba: Tehnike animiranega filma in Filmska montaža

Igrajmo se montažo. Spoznavajmo animacijo.

Da se giba: Tehnike animiranega filma
Delavnico začnemo s pogovorom o različnih tehnikah animiranega filma, nastanku animiranih junakov in načinu, kako jim damo življenje. Ogledamo si odlomke filma, ki so ga otroci že videli, ter razložimo, kako se animira like v njem oz. kako se je stop animacija včasih uporabljala tudi za posebne učinke v filmih.

Praktični del delavnice začnemo s kratkim skupinskim filmom v tehniki piksilacije (s fotoaparatom snemajo same sebe in predmete). Potem se preselijo na animacijske mize in preko sličic filmskega odlomka snemajo plastelin, kolaž, risano animacijo ter tehniko slikanja na steklo. Video filma imajo za podlago, ročno narejene stop animacije pa snemajo pod fotoaparatom. Računalnik jim omogoča sprotni ogled končnega izdelka: odlomka filma, združenega s pravkar nastalimi animiranimi filmskimi efekti.

Delavnico izvajajo izkušeni mentorji Zavoda Dagiba, med njimi animator Timon Leder, ki poučuje risani in kolaž animirani film na Akademiji umetnosti v Novi Gorici, in je soavtor priročnika o animiranem filmu za vrtce in osnovne šole Animirajmo!
Cena delavnice je 130 € (90 min).

 

Da se giba: Filmska montaža
Otroci se na kratko spoznajo z različnimi žanri filmov in filmskim jezikom. Ogledajo si nekaj praktičnih primerov, s katerimi filmarji v gledalcu vzbudijo različna občutja in gradijo filmske žanre. Spoznajo pomen kadriranja in ritma filma, osnovna pravila filmske montaže, in samo eno napredno pravilo: da pravil ni. Zatem si ogledajo več kratkih odlomkov iz izbranega filma in se pogovorijo o poteku in vsebini zgodbe v njih. Med praktičnim delom razrežejo odlomke na kadre. Dvakrat premontirajo film tako, da ustvarijo drugačen pomen, ritem in žanr zgodbe. V primeru, da so izbrali odlomke z dialogi, lahko na koncu po svoje sinhronizirajo govor in ustvarijo svojo verzijo pogovora.

Delavnico izvajajo izkušeni mentorji Zavoda Dagiba, med njimi Tina Lagler in Blaž Miklič, avtorja dokumentarnih in kratkih filmov.
Cena delavnice je 130 € (90 min).

 

Fotografije

Delavnici Da se giba: Tehnike animiranega filma in Filmska montaža
Delavnici Da se giba: Tehnike animiranega filma in Filmska montaža

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.