Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:20 (odpre se čez 09:13).
Almodóvar: podoba in barva

Almodóvar: podoba in barva

Razstava plakatov in fotografij iz filmov Pedra Almodóvarja, od 4. septembra 2019 v Kinodvorovi Galeriji.

Filmi Pedra Almodóvarja so po vizualni plati od naslovnega napisa do odjavne špice dodelani do zadnje podrobnosti. Filmske podobe so iz kadra v kader polne premišljenih, močnih, nasičenih barv. Scenografija je tako značilna, da bi Almodóvarjev film gotovo prepoznali tudi brez enega samega igralca ali ene same – do zadnjega šiva premišljeno oblečene – igralke. Pozoren gledalec lahko ob ogledu filma opazi zanimive plakate, slike in druge skrbno izbrane predmete, ki so včasih videti kot postavitev v kateri od arhitekturnih revij notranjega oblikovanja. Vsak film ima zelo prepoznavno celostno podobo: uvodna špica je skrbno oblikovana, tipografska postavitev črk je vedno usklajena z vsebino in vzdušjem filma. Almodóvarjevi filmi so – če jih razstavimo na vizualne elemente – pravi šolski primeri vizualnega oblikovanja s podobo in barvo.

Celovitost vizualne podobe Almodóvarjevih filmov pa ni omejena le na film, nadaljuje se tudi pri njegovi promociji, zlasti plakatu. Da bi preverili to trditev, je dovolj, če pogledamo originalne plakate za špansko distribucijo filma ali plakate, ki so jih pripravili za festivale. (Zanimivo je tudi, da so Almodóvarjevi filmi med tistimi, za katere še vedno nastajajo novi plakati – številni oblikovalci kar tako, iz veselja, ustvarjajo svoje različice plakatov, ki večinoma nimajo naročnikov.) Ko pa filmi potujejo v druge države, na druge trge, nekateri distributerji povzamejo vizualne predloge originalnih plakatov in naročijo le jezikovno ustrezno različico, nekateri ambiciozno naročijo novo oblikovalsko delo, nekateri pa vse skupaj prepustijo … komurkoli, ki nekako spravi stvar do tiska. Na razstavi, ki smo jo pripravili, gre za primere plakatov ob distribuciji Almodóvarjevih filmov v Sloveniji (v zbirko je zašel tudi plakat za tedanji jugoslovanski trg). Pri večini gre za jezikovne različice originalnih plakatov, z bolj ali manj uspešno grafično »pretvorbo« črk in napisov.

Razstavljeni plakati in fotografije so iz zbirke Slovenske kinoteke.

Bolečina in slava Dolor y gloria

Pedro Almodóvar

Najnovejši film španskega mojstra Pedra Almodóvarja je duhovita, čutna in ganljiva avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti, ki je Antoniu Banderasu prinesla nagrado za najboljšega igralca na letošnjem Cannesu.

Nova zvezka: Pedro Almodóvar in Agnès Varda

Serija Zapisan filmu ima 2 nova člana. Jimu, Wesu, Akiju in Kenu se pridružujeta Pedro in Agnès. Najbolj filmske zvezke v mestu najdete v naši Knjigarnici.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.

Aktualno

Kam si izginila, Bernadette? Where'd You Go, Bernadette

Richard Linklater

sreda, 13. 11. 2019 / 13:00 / Dvorana

Navdihujoča komedija o materi, ki po letih žrtvovanja za družino spet odkrije svojo ustvarjalno strast. Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) temelji na knjižni uspešnici Marie Semple Kam si šla, Bernadette.

LIFFe / Panorama

Agova hiša Shpia e Agës

Lendita Zeqiraj

sreda, 13. 11. 2019 / 16:50 / Dvorana

Lendita Zeqiraj nam pričara življenje na kosovskem podeželju, ki pod živahno tapiserijo zgodb, petja in grobega humorja skriva temačno zapuščino vojne preteklosti in spremljajočih etničnih napetosti.

Pritisk Push

Fredrik Gertten

sreda, 13. 11. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.