Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 11:26).

Tretji umor Sandome no satsujin

Hirokazu Koreeda / Japonska / 2017 / 125 min / japonščina

Odvetnik Shigemori prevzame obrambo Misumija, osumljenega ropa in umora. Shigemori nima veliko možnosti za uspeh: Misumi, ki je bil v preteklosti že obsojen zaradi umora, kljub grožnji smrtne kazni prostovoljno priznava svojo krivdo. Bolj ko se odvetnik poglablja v primer, bolj začenja dvomiti, da je njegova stranka v resnici zagrešila zločin ...

igrajo Masaharu Fukuyama, Kôji Yakusho, Suzu Hirose, distribucija FIVIA – Vojnik

festivali, nagrade Benetke (svetovna premiera). Nagrade japonske akademije za najboljši film, režiserja, scenarij, montažo, stransko igralko in stranskega igralca. Toronto. San Sebastián. Viennale.

IMDb

Fotografije

S Tretjim umorom se japonski mojster družinske drame Hirokazu Koreeda, dobitnik letošnje zlate palme za Tatiče, prvič podaja v kriminalni žanr.

»Ko sem se pogovarjal z odvetniki /…/, so mi vsi rekli: ‘Sodišče ni kraj, kjer bi ugotavljali resnico.’ Rekli so, da nihče ne more vedeti resnice. Mislil sem si: ‘To je zanimivo.’ /…/ Zdelo se mi je, da bi se najbolj približali pravemu sojenju, če bi junak zapustil sodišče, gledalec pa kino, ne da bi bila resnica popolnoma razkrita, a z občutkom, da je nekaj nenadoma postalo bolj jasno.«
– Hirokazu Koreeda

»Po štirih družinskih dramah, v katerih je raziskoval /…/ ‘ritme vsakdanjosti’ (Želim si (2011), Sestrica (2015) …), se bo ta režiserjev zasuk v kriminalni triler morda zdel drastičen. Hladna paleta Japonske pozimi in stilizirana cinemaskopska fotografija – po režiserjevih besedah navdihnjena z žanrskimi filmi, kakršna sta Mildred Pierce Michaela Curtiza in Sedem Davida Fincherja – dajeta slutiti, da gre za interpretacijo znane formule: niponski noir, če hočete. A tisto, kar na začetku deluje kot vaja v žanru, se kmalu razvije v metafizično raziskovanje objektivne resnice ter sposobnosti pripovedi, da oblikuje in včasih popači svet okoli nas. /…/ Koreeda uporabi moč žanra – njegove vijuge in obrate, razkritja in zaplete – za nenavaden cilj: namesto pomirjevalnega zaključka nam ponudi kompleksno moralno uganko. /…/ Tretji umor je domiseln prispevek v kanon sodobne kriminalne drame; delo, katerega najgloblje skrivnosti segajo dlje od osrednjega zapleta.«
– Michael Leader, Sight & Sound

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

četrtek, 09. 05. 2024 / 15:00 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

četrtek, 09. 05. 2024 / 17:45 / Dvorana

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

četrtek, 09. 05. 2024 / 19:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.