Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 04:02).

Kaj boš storil, ko bo šel svet k vragu? What You Gonna Do When the World's on Fire?

Roberto Minervini / ZDA, Italija, Francija / 2018 / 123 min / angleščina

Italijanski režiser, ki živi in dela v ZDA, se v igrani formi že vseskozi posveča Ameriki na socialnem in družbenem robu. Zdaj se je prevladujočega razslojevanja in sistemskega rasizma na jugu države lotil še dokumentarno.

Kontrastna črno-bela fotografija ne zmanjšuje sporočilne moči v najrevnejših predelih t. i. bible belta. Minervini je potreboval veliko časa, da mu je lokalna temnopolta skupnost, zaznamovana s travmatičnima izkušnjama (orkanom Katrina 2005 in policijskim ubojem mladeniča 2016) izkazala zaupanje; nastal je neposreden in včasih šokanten portret popolnoma zapostavljene in segregirane temnopolte skupnosti, ljudi globoko pod pragom revščine, katere člani skušajo z združevanjem in lokalnimi iniciativami ohraniti osnovno človeško dostojanstvo.

»Upodobil sem zgodbe o ameriškem Jugu, ki so se pred mojimi očmi dogajale v nepričakovane smeri. Dokumentiral sem skupnosti današnje ameriške družbe, v katerih je bilo seme protiinstitucionalnega, nazadnjaškega gneva (ki je državo obdaril z Donaldom Trumpom kot novim predsednikom) že posejano, vendar se nikomur ni zdelo vredno, da bi se za to zmenili. Tokrat nameravam razkriti še globlje korenine družbene neenakosti v Ameriki, z osredotočanjem na položaj Afroameričanov.«
– Roberto Minervini

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi

petek, 03. 05. 2024 / 10:00 / Dvorana

Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 03. 05. 2024 / 15:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

petek, 03. 05. 2024 / 17:50 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.