Danes je blagajna odprta od 13:20 do 22:15 (odprto še 03:39, tel: 01 239 22 17).
1. oktobra 2008 bomo v Ljubljani dobili nov mestni kino Kinodvor

1. oktobra 2008 bomo v Ljubljani dobili nov mestni kino Kinodvor

1. oktobra 2008 bomo v Ljubljani dobili nov mestni kino Kinodvor, ki se bo do 8. oktobra v otvoritvenem tednu predstavil z raznolikim filmskim programom in drugimi dogodki.

Javni zavod Kinodvor

26. maja 2008 je mestni svet Mestne občine Ljubljana sprejel sklep o ustanovitvi javnega zavoda Kinodvor, ki bo kot mestni kino deloval na področju prikazovanja zahtevnejše in kakovostne filmske produkcije, s svojim delovanjem pa omogočal kontinuirano dostopnost do tovrstnih filmskih del tako obiskovalcem v Ljubljani kot tudi v širšem slovenskem in mednarodnem okolju. V sodelovanju s stroko bo Kinodvor skrbel za filmsko in kulturno vzgojo ter pedagoške in izobraževalne programe, v povezovanju z drugimi javnimi zavodi, nevladnim sektorjem in drugimi kulturnimi izvajalci pa bo postal reprezentativno filmsko središče.

V proračunu MOL za leto 2008/09 bodo za delovanje zavoda predvidena sredstva v letni višini 230.000 EUR. V letu 2008 bodo za pričetek delovanja javnega zavoda sredstva zagotovljena deloma s prerazporeditvijo znotraj proračuna MOL, deloma pa z rebalansom proračuna za leto 2008. Ker dogovori s Slovensko kinoteko o vrnitvi kino opreme niso bili uspešni, je MOL iz rebalansa proračuna za leto 2008 zagotovila še dodatnih 200.000 EUR za nakup opreme.

Mestni svet je ob ustanovitvi za vršilko dolžnosti direktorice, ki je pooblaščena za vzpostavitev delovanja zavoda, imenoval Nino Peče.

Kinodvor ostaja del evropske mreže kinematografov Europa Cinemas / MEDIA program Evropske unije.

Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Kinodvor je v celoti objavljen v Uradnem listu RS.

Program

Redni program kakovostnih filmov, Kinodvor kot festivalsko središče, otroški in mladinski program Kinobalon, Zajtrki pri Kinodvoru, projekcije za starše z dojenčki, razstavni prostor, filmska knjigarnica in kavarna.

Jedro filmskega programa Kinodvora bodo kakovostni filmi, ki jih v redno distribucijo ponujajo slovenski distributerji. Poseben poudarek bo namenjen evropskemu, neodvisnemu in svetovnemu filmu. Bogata in raznolika festivalska ponudba predstavlja drugi steber programa. Za festivale, kakršni so na primer Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe, Mednarodni festival animiranega filma Animateka in Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, bo Kinodvor postal eno temeljnih festivalskih središč. Za nameček bo kino ponujal omejene distribucije začasno uvoženih filmov, ponovitve filmov iz art kino repertoarja in še vrsto drugih posebnih dogodkov. Vsako prvo nedeljo v mesecu bo tradicionalni Zajtrk pri Kinodvoru postregel s predogledom posebnega filma presenečenja. Kinodvor se želi uveljaviti tudi kot prostor živih dogodkov. Poleg premier filmov (pogosto v družbi članov filmskih ekip), ki bodo nato na rednem sporedu Kinodvora, bo kino ponujal tudi svečane predpremiere filmskih naslovov v širši distribuciji. Za vse tiste z omejenimi proračuni bodo vsak ponedeljek, na Dvorni dan, cene vstopnic znižane. Vsak mesec bo imel izžrebani član Kluba Kinodvor možnost, da predstavi film po svojem izboru.

Otroški in mladinski program Kinobalon bo na sporedu ob sobotah in ob nedeljah. Nedeljske predstave bodo spremljale tudi ustvarjalne delavnice. Občasno bo Kinobalon na sporedu tudi med tednom. Za izobraževalne ustanove smo pripravili katalog izbranih filmov s priporočenimi dodatnimi dejavnostmi, ki jih po izboru pedagogov lahko predstavimo kadarkoli med letom. Filmski program za otroke je skrbno izbran glede na starostne stopnje otrok in vsebinsko ter žanrsko raznovrstnost. Nedeljski Zajtrk pri Kinodvoru ob sveže pečenem rogljičku in kavi ponuja tudi Sezamov igralni kotiček, v katerem bodo za otroke skrbeli izkušene varuške in varuhi. Enkrat mesečno v popoldanskih urah predstavljamo tudi projekcije za starše z dojenčki. Film z rednega sporeda bo primerno tišje predvajan, dvorana rahlo osvetljena, dovoljeno pa bo tudi hranjenje dojenčkov.

Z odprtjem mestnega kina bo Ljubljana dobila tudi svojo prvo filmsko knjigarnico, v kateri bodo obiskovalcem na voljo tako izvodi strokovne filmske literature kot leposlovna dela, po katerih so filmi vznikali, in pester nabor rotacijske ponudbe, povezane z aktualnimi filmskimi naslovi. Poleg knjig ponujamo izbrane filmske DVD-je in filmsko glasbo. V specializirani galeriji bodo obiskovalcem na ogled vizualna dela, ki so nastala ob, pred ali po filmih in ki so njihova sporočila podpirala, napovedovala ali problematizirala.

Kinodvorova kavarna bo ponujala svetovno filmsko publicistiko in predvsem izbran nabor priboljškov.

Otvoritveni teden

Od 1. do 8. oktobra praznujemo odprtje novega mestnega kina z bogatim otvoritvenim filmskim programom, mednarodnimi gosti in družabnimi dogodki.

V otvoritvenem programu bosta premierno prikazana celovečerna filma Bančni rop (The Bank Job, Roger Donaldson, Velika Britanija, 2008) in Težko je biti fin (Teško je biti fin, Srđan Vuletić, Bosna in Hercegovina / Velika Britanija / Nemčija / Srbija / Slovenija, 2007), ki bosta v Ljubljani ekskluzivno predvajana v Kinodvoru.

Informacije za medije

Novinarska konferenca bo 24. septembra 2008 ob 11. uri v Kinodvoru. Svečana otvoritev Kinodvora bo 1. oktobra 2008 ob 19. uri.

Novinarji bodo imeli s Kinodvorovo novinarsko izkaznico brezplačen vstop na redne projekcije. Prijave sprejemamo na novinarski konferenci, obrazec za prijavo bo poslan v kratkem.

Spletna stran www.kinodvor.org prične delovati po 24. septembru 2008.

Sporočilo za medije: 1. oktobra 2008 bomo v Ljubljani dobili nov mestni kino Kinodvor

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.