Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 12:45).
Znižana cena vstopnic ob projekciji filma Luzzu

Znižana cena vstopnic ob projekciji filma Luzzu

Kinodvor in Slovenski etnografski muzej (SEM) se ob projekciji filma Luzzu povezujeta v skupni akciji z znižano ceno vstopnic in spoznavanju tradicionalnih plovil – malteškega luzzuja in slovensko čupo.

Film Luzzu, ki bo na rednem sporedu Kinodvora od 9. junija, je tudi zgodba o tradiciji, o malteškem ribiču Jesmarku, ki ostaja zvest tradicionalnemu ribolovu z luzzujem – lesenim čolnom, ki se prenaša z očeta na sina. V Slovenskem etnografskem muzeju si na stalni razstavi lahko ogledate najstarejše plovilo slovenskih ribičev, morski deblak – čupa. S čupami so slovenski ribiči lovili vzdolž obale Tržaškega zaliva več kot tisoč let. Maketo čupe si boste lahko v času predvajanja filma Luzzu ogledali v Galeriji Kinodvora, več o čupi, njeni izdelavi in pomenu pa bodo obiskovalci izvedeli na tematskem vodstvu v Slovenskem etnografskem muzeju (23. junij).

Kinodvor in Slovenski etnografski muzej do konca junija 2022, ponujamo znižano ceno vstopnic za vse, ki obiščete obe ustanovi.

 

VODA, DELO, PREŽIVETJE, …
tematski vodeni ogled po zbirkah SEM
Četrtek, 23. junij, ob 18.00

Slovenski etnografski muzej vabi gledalce filma Luzzu v četrtek, 23. junija ob 18.00 n, za posebej to priložnost oblikovan, tematski vodeni ogled po zbirkah SEM: Voda, delo, preživetje … 

Voda je življenjskega pomena. Na stalni razstavi Med naravo in kulturo ter Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta bomo soočali predmete, ki govorijo o nekdanjem načinu življenja in delih, ki so bila še posebej povezana z vodo. Tako je bilo tudi ribištvo, ki ga bomo doživljali z zgodbami slovenskih ribičev v Tržaškem zalivu. Po zbirki bo vodila kustosinja Sonja Kogej Rus.

 

MORSKI DEBLAK ČUPA V SLOVENSKEM ETNOGRAFSKEM MUZEJU

Najstarejše plovilo slovenskih ribičev je morski deblak – čupa. S čupami so slovenski ribiči lovili vzdolž obale Tržaškega zaliva več kot tisoč let. Slovenski etnografski muzej hrani čupo Marijo (dolgo 6,86 m in široko 0,65 m) iz Nabrežine pri Trstu, ki je danes edini popolnoma ohranjen primerek plovila.

Na stalni razstavi Slovenskega etnografskega muzeja Med naravo in kulturo si lahko ogledate ponazorilo tega izjemnega plovila. Na razstavi je na ogled tudi film z naslovom Čupa in s ponaslovom Plovilo slovenskih ribičev, ki se osredotoči na čupo, njen pomen, izdelavo in uporabo.

Model deblaka, čupe Marije, v merilu 1:10. Izdelal ga je leta 2006 Zdravko Caharija, po domače Babčev iz Nabrežine pri Trstu.
Tesača, sekira za tesanje zunanje strani debla, iz katerega so izdelali deblak, čupo, konec 19. stol.
Teslica, tesarsko orodje za dolbenje debla, iz katerega so izdelali deblak, čupo, konec 19. stol.
Sveslica ali svesla za tekočine, začetek 20. stol. Ribiči so z njo odstranjevali morsko vodo iz čolna, vinarji čistili vinske kadi.

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.