Danes je blagajna odprta od 16:15 do 20:00 (za danes zaprto).
Od 22. do 24. avgusta 2017.

Letni kino na Kongresnem trgu je v letu 2017 odprla projekcija restavriranega in digitaliziranega filma Nebo nad Berlinom. Hipnotična simfonija velemesta je režiserju Wimu Wendersu prinesla nagrado za najboljšo režijo v Cannesu leta 1987.

Z brezčasno filmsko klasiko Akire Kurosawe Rašomon, nagrajeno z beneškim zlatim levom in tujejezičnim oskarjem, smo se v okviru projekta Japonska med nami – JAPOM / Duh samurajev poklonili slovitemu japonskemu igralcu Toshiru Mifuneju (1920–1997). Ob Plečnikovem letu je bil v istem večeru predvajan tudi kratki avtorski prvenec Matjaža Klopčiča Na sončni strani ceste.

Predstava nove restavrirane različice klasike Diplomiranec, enega najbolj duhovitih ter sofisticiranih filmov o medgeneracijskem prepadu, ki je v filmski svet izstrelil igralca Dustina Hoffmana, režiserju Miku Nicholsu pa prinesel oskarja za najboljšo režijo, je bila posvečena 50. obletnici filma.

Nebo nad Berlinom Der Himmel über Berlin

Wim Wenders / Nemčija / 1987 / 128 min / hebrejščina, japonščina, nemščina, španščina, turščina, angleščina, francoščina

Hipnotična simfonija velemesta in melanholična elegija za Berlinom na predvečer padca zidu predstavlja režiserjevo vrnitev v domovino, saj gre za Wendersov prvi nemški film po osmih letih v Ameriki. Nebo nad Berlinom, navdihnjen z Rilkejevo poezijo, posvečen Ozuju, Truffautu in »drugim padlim angelom« ter posnet v omamni črno-beli in barvni fotografiji Henrija Alekana, je Wendersu prinesel nagrado za najboljšo režijo v Cannesu leta 1987.

Rašomon Rashômon

Akira Kurosawa / Japonska / 1950 / 88 min / japonščina

Brezčasna klasika Akire Kurosawe, ki je z inventivno, pionirsko rabo flashbackov temeljito prevetrila filmski jezik, postavlja pod vprašaj ne le resnico, pač pa resničnost samo. Ena največjih filmskih mojstrovin, leta 1951 nagrajena z beneškim zlatim levom in tujejezičnim oskarjem, je zahodnemu svetu odprla oči za japonsko kinematografijo in impozantno vzhajajočo zvezdo, Toshira Mifuneja.

Diplomiranec The Graduate

Mike Nichols / ZDA / 1967 / 106 min / angleščina

Eden najbolj duhovitih in sofisticiranih filmov o medgeneracijskem prepadu je v filmski svet izstrelil igralca Dustina Hoffmana, režiserju Miku Nicholsu pa prinesel oskarja za najboljšo režijo. Čudovito predrzna družbena satira in brezčasna komedijska klasika z ikoničnim soundtrackom dueta Simon & Garfunkel. And here’s to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know…