Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (odprto še 04:41, tel: 01 239 22 17).
Kinodvor za gluhe in naglušne

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bomo v letošnjem letu izvedli deset filmskih dogodkov s prilagoditvami za gluho in naglušno občinstvo. Slovenski filmi bodo predvajani s slovenskimi podnapisi. Pogovori z gosti bodo potekali z izpisovanjem podnapisov na platno in tolmačenjem v slovenski znakovni jezik.

V Kinodvoru se zavedamo pomena enakovredne dostopnosti kulturnih vsebin, zato si bomo v prihodnje še intenzivneje prizadevali za vključujočo filmsko kulturo. V letošnjem letu s finančno podporo Ministrstva za kulturo in v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije začenjamo s projektom Kinodvor za gluhe in naglušne.

Projekt bo obsegal deset dogodkov, kjer bodo zagotovljeni slovenski podnapisi tudi za slovenske filme, pogovori z gosti pa bodo potekali z izpisovanjem podnapisov v živo na platno in tolmačenjem v slovenski znakovni jezik.

Dogodki bodo potekali v okviru naših rednih programov za različne generacije: Kinobalon – za otroke in mlade, Kinodvorov šolski program, Kinotrip – mladi za mlade, abonma za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi ter redni popoldanski oziroma večerni program za odrasle.

Prvi dogodek projekta smo organizirali marca v abonmaju za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi. Ogledali smo si film Poletje ‘91 (2021) in se po njem pogovarjali z režiserjem filma Žigo Vircem in novinarjem Alijem Žerdinom.

Odziv skupnosti gluhih in naglušnih je bil izjemno pozitiven. Gorazd Orešnik nam je v pogovoru zaupal: »Ko je bila vojna, sem bil že odrasel, a sem gledal samo premikajoče se slike, brez glasu, in nikoli nisem vedel, kaj se pravzaprav dogaja. Tako sem danes, po 30 letih, prvič čustveno doživel to vojno. Šele zdaj sem videl, kaj je v bistvu tisto nekaj več, ne samo premikajoče se slike, ampak ta naša čustva in čustva ljudi, ki so v filmu pokazala, kaj vojna je. En velik aplavz in pohvala, da smo danes to lahko doživeli.«

Naslednji dogodek bo potekal v četrtek, 25. aprila ob 17. uri. Na sporedu bo navdihujoč film Radikal (Christopher Zalla, 2023), posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju. Projekciji filma bo sledil pogovor z dr. Marjetko Kulovec, učiteljico v Zavodu za gluhe in naglušne ter prvo gluho doktorico znanosti pri nas.

Za skupnost gluhih in naglušnih so za dogodke projekta Kinodvor za gluhe in naglušne na voljo brezplačne vstopnice.

Več informacij o projektu lahko preberete na spletni strani Kinodvor za gluhe in naglušne.

Za dodatna vprašanja sem vam z veseljem na voljo tudi preko e-pošte: ziva.jurancic@kinodvor.org.

Več fotografij in posnetek pogovora s prvega dogodka objavljamo tukaj.

sreda, 13. 03. 2024

Kinodvor za gluhe in naglušne

Slovenski filmi s slovenskimi podnapisi. Pogovori s podnapisi v živo in tolmačenjem v slovenski znakovni jezik. Za vse generacije.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.