Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odpre se čez 02:54).
Kinodvor 10: Projektor

Kinodvor 10: Projektor

Instalacijo Projektor predstavljamo v Kulturnem centru Tobačna 001 v okviru projekta Kinodvor 10 in Festivala sodobnih idej INDIGO. Podpora: Flanders State of the Art. Od 5. do 20. septembra 2018.

Projekcija filma v KC Tobačna 001 v sredo, 5. septembra ob 17. in 18. uri, od 6. septembra dalje pa je film na ogled vsako uro v delovnem času galerije. Galerija je odprta od torka do nedelje od 11. do 18. ure.

Po koncu druge svetovne vojne so v Jugoslaviji začeli filmu pripisovati nov in večji pomen. V zelo kratkem času je bilo zgrajenih na stotine novih kinematografov, v Beogradu je bil ustanovljen največji filmski studio v Evropi, slovenska Iskra pa je začela z masovno proizvodnjo 35-milimetrskih projektorjev. Najbolj legendaren med njimi je bil NP-21 (NP je kratica za »narodni projektor«). Za instalacijo Projektor smo NP-21 popolnoma razstavili. Iz vsakega posameznega dela smo izdelali kalup, nato pa vsak del ponovno izdelali v bronu. Potem smo te dele sestavili v nov, delujoč in monumentalen projektor. Dušica Dražić in Wim Janssen sta celoten postopek posnela in tako ujela lepoto rokodelskega dela v livarni ter podobnosti med bronom in filmskim kolutom. Projektor, ki razkriva postopek svoje lastne izdelave, presega konceptualne okvire. Projekt je poklon ročnemu delu, hkrati pa pokaže temeljne spremembe, ki jim je bilo ročno delo podvrženo v teku dvajsetega stoletja.

umetnika Dušica Dražić, Wim Janssen produkcija Wim Janssen koprodukcija Cats and Dogs production, Werktank direktor fotografije Hannes Boeck scenski tehnik in osvetljevalec Jasper Janssens podpora VAF/Flamski avdiovizualni sklad, Claerbout studio, Srbski filmski center, Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije, Kulturni center Obrenovac, Jugoslovanski filmski arhiv, Avstrijski kulturni forum Beograd, Avstrijski kulturni forum Bruselj, Courtisane posebna zahvala Livarna Ljubisavljević (Dragan Ljubisavljević, Milivoje Đorđević), ACS Kinoakustika, Novi metal, DeJonghe Film Postproduction.