Danes je blagajna odprta od 15:45 do 20:45 (odpre se čez 07:38).

Zločini prihodnosti Crimes of the Future

David Cronenberg / Kanada, Grčija / 2022 / 107 min / angleščina

Zločini prihodnosti so futuristični film noir, s katerim se David Cronenberg vrača k svojim body horror koreninam, hkrati pa raziskuje teme umetnosti, tehnologije, evolucije in ekologije.

igrajo Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart, Scott Speedman, distribucija FIVIA – Vojnik

IMDb

Fotografije

zgodba
»Telo je realnost!« »Operacija je novi seks!« Medtem ko se človeška vrsta prilagaja sintetičnemu okolju, telo doživlja nove preobrazbe in mutacije. Slavni performer Saul Tenser s partnerico Caprice v avantgardnih predstavah postavlja na ogled metamorfozo lastnih organov …

iz prve roke
»Zločini prihodnosti so razmislek o človeški evoluciji. Natančneje: o načinih, na katere smo morali nad procesom prevzeti nadzor, saj smo ustvarili izjemno vplivna okolja, ki prej niso obstajala.
V Zločinih prihodnosti razvijam teme, ki sem se jih v preteklosti že dotaknil. Poznavalci bodo opazili reference na prizore iz mojih prejšnjih del. V pričujočem filmu nadaljujem svoje raziskovanje tehnologije v povezavi s človeškim telesom.
Tehnologija je vedno podaljšek človeškega telesa, tudi kadar se zdi, da je zelo mehanična in ne-človeška. Roka postane zmogljivejša s pomočjo palice ali kamna, ki ga vržemo. Toda navsezadnje je palica – ali kamen – le podaljšek neke sposobnosti, ki jo človeško telo že ima.
V tem kritičnem trenutku človeške zgodovine se porajajo številna vprašanja. Ali se lahko človeško telo razvije tako, da bo rešilo probleme, ki smo jih sami ustvarili? Ali lahko ustvari sistem za prebavljanje plastike in umetnih snovi – ne le kot del rešitve za podnebno krizo, temveč tudi za svojo rast, razcvet in preživetje?«
– David Cronenberg

»Zdelo se mi je, da gre za resnično dober, klasičen film noir; to je bil moj prvi vtis. Poleg tega se je v njem skrivala nenavadna, zelo lepa in presenetljivo nežna ljubezenska zgodba. /…/ Zelo mi je bila všeč tudi tema cenzure in misel, kako /…/ si ljudje po eni strani želimo novosti, po drugi pa se jih bojimo in jih odklanjamo. Ta napetost neizogibno vodi v represijo oblasti.«
– Viggo Mortensen

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

ponedeljek, 11. 12. 2023 / 16:45 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Zadnjič

Telo Telo

Petra Seliškar

ponedeljek, 11. 12. 2023 / 18:00 / Mala dvorana

Intimni dokumentarec raziskuje izjemno življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo. Zgodba o vztrajnosti in sprejemanju, o bolezni in zdravju, o povezanosti telesa in duha.

Ponedeljki / Festival LGBT filma

Modra Blue

Derek Jarman

ponedeljek, 11. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Ganljiv, provokativen, žalosten, meditativen, radosten, ironičen in smešen – kakofonija čustev, ki jih gledalec doživlja na povsem subjektiven način. Modra je hvalnica notranjemu življenju, ki ohranja kanček optimizma in človečnosti sredi obupa.