Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (za danes zaprto).

Živali Tiere

Greg Zglinski / Švica, Poljska, Avstrija / 2017 / 95 min / nemščina

Večplastna, nadrealno intrigantna zgodba mladega para, ki želi krizo v odnosu prebroditi s potovanjem v švicarske Alpe, se zavajajoče giblje med resničnostjo in domišljijo.

režija Greg Zglinski, scenarij Jörg Kalt, Greg Zglinski, fotografija Piotr Jaxa, glasba Bartosz Chajdecki, montaža Karina Ressler, igrajo Birgit Minichmayr (Anna), Philipp Hochmair (Nick), Mona Petri (Mischa/Andrea/prodajalka sladoleda), Mehdi Nebbou (Tarek), Michael Ostrowski (Harald)        

festivali, nagrade Berlinale 2017, Carigrad2017, Karlovi Vari 2017

IMDb

Večplastna, nadrealno intrigantna zgodba mladega para, ki želi krizo v odnosu prebroditi s potovanjem v švicarske Alpe, se zavajajoče giblje med resničnostjo in domišljijo.

Mlad par se odloči za pol leta odpotovati v Švico. Nick želi zbrati recepte tamkajšnje kuharske tradicije, Anna pa upa, da bo končno le napisala novo knjigo. Daljši oddih naj bi pomagal tudi njuni zvezi, saj je za Nickom prikrita ljubezenska avantura, ki se je končala s samomorom njegove ljubice, njune sosede Andreje. Medtem ko bosta zdoma, bo prijateljica Mischa v njunem dunajskem stanovanju skrbela za rože in ribe. A povožena ovca na poti sproži nepričakovan niz dogodkov …

»Od vsega začetka sem film Živali videl kot univerzalno zgodbo o razmerju med moškim in žensko, ki si želita biti blizu, vendar to težko dosežeta, saj vsak živi v lastnem pojmovanju resničnosti. Tako je ljubezen mogoča samo, če se ta pojmovanja razblinijo. Občutek imam, da sem se s tem filmom, ki obstaja nekje med resničnostjo in snom, vrnil k svojim filmskim koreninam, k čarobni in mistični interpretaciji sveta, ki nas obdaja. Scenarij preveva gosto ozračje, ki me spominja na delo Davida Lyncha, Romana Polanskega ali Stanleyja Kubricka. Ko sem ga prvič prebral, mi je srce razbijalo kot noro.« (Greg Zglinski)

Greg Zglinski
Rojen leta 1968 v Varšavi na Poljskem. Odraščal je v Aargau v Švici, obiskoval šolo pantomime in igralstva v Zürichu, nato pa se je posvetil študiju filma na Državni akademiji za film, televizijo in gledališče v Lodžu. Trenutno živi v Varšavi, kjer ustvarja kot televizijski in filmski režiser ter pisec scenarijev.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

torek, 30. 05. 2023 / 18:15 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Zadnjič

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

torek, 30. 05. 2023 / 19:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

torek, 30. 05. 2023 / 20:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.