Animateka 2013

Žirija se predstavlja: Vanja Andrijević predstavlja Bonobostudio Žirija se predstavlja: Vanja Andrijević predstavlja Bonobostudio

Hrvaška

Bonobostudio se ukvarja s produkcijo in distribucijo animiranih in eksperimentalnih filmov. Leta 2008 je bil ustanovljen kot zbirališče za ustvarjalnost, inovativnost in nove filmske izraze, slovi kot eden najbolj zanimivih in plodnih producentov eksperimentalnih in animiranih filmov. Bonobostudio je poleg produkcije tudi ponosen distributer odličnih kratkih filmov, ki segajo od čiste abstrakcije do konvencionalne animacije.

Program filmov, ki jih Bonobostudio predstavlja na Animateki, je odlično izhodišče za raziskovanje različnih tehnik in avtorjev, ki so delali ali delajo v studiu. Vse filme so v zadnjih treh letih v produkciji Bonobostudia ustvarili izvrstni animatorji, filmarji in umetniki. V zadnjih letih so bili vsi prikazani na Animateki, tokratni program pa prinaša izredno priložnost, da jih pogledate naenkrat in si ustvarite vtis o različnih pristopih zagrebškega Bonobostudia k sodobni eksperimentalni animaciji.

V začetku časa, prvenec Božidarja Trkulja, je simpatična desetminutna stop-motion animacija o mitskem demonu iz starodavnih dni, ki navdušuje tako mlajše kot starejše občinstvo in je bila nagrajena na festivalih Anibar in Kratkofil Plus.

Cvet bitke Simona Bogojevića Naratha se zgleduje po motivih politične literature, v kateri imajo glavno vlogo neobičajni liki: Iluzionist, Meščan, Lesena lutka in tihi, a nevarni Mečevalci. Razkošna politična alegorija je bila med drugim nagrajena na Animateki 2011.

Vladislav Knežević v svojem filmskem dnevniku Archeo 29prikazuje zadnje sekunde pred svetovno krizo, zatišje pred eksplozijo leta 1929. Ta aktualni film je bil predvajan na številnih filmskih festivalih, med drugim v Jihlavi in Lillu.

Film Fliper Darka Vidačkovića je žirija na festivalu v Stuttgartu ob podelitvi nagrade Lapp Connected opisala z naslednjimi besedami: Film prepričljivo združuje gibanje in mobilnost, upoštevajoč problematiko prometa, tehnologije in kompleksnosti trenutnega tehnološkega stoletja. Fliper so med drugim prikazali na festivalih DOK Leipzig in Encounters ter v Bradfordu in Londonu.

Dove sei, amor mio Veljka Popovića je manjši kolaž dnevne rutine stare ženske, v katerem se postopoma razkrivajo nenavadne podrobnosti o njenem življenju. Film je prejel številne nagrade, med drugim zlato plaketo sarajevskega filmskega festivala, in je bil prikazan na približno osemdesetih festivalih po vsem svetu ter na številnih televizijskih kanalih.

Oče je animirani dokumentarec, ki je nastal v sodelovanju treh držav in petih animatorjev: Ivana Bogdanova, Moritza Mayerhoferja, Asparuha Petrova, Veljka Popovića, Rositse Raleve in Dmitryja Yagodina. Vseh pet zgodb poskuša ustvariti prostor za neuresničljiv dialog med otrokom in očetom, ki se nikoli ni zgodil, čeprav bi se moral. Oče je prejel več kot dvajset nagrad, med katerimi je vredno izpostaviti zlato golobico na festivalu DOK Leipzig in nagrado na festivalu v Giffoniju. Poleg televizijskih kanalov, med drugim na Arteju, je bil prikazan na približno stotih festivalih, vključno z Annecyjem, Stuttgartom, Hirošimo, Sao Paulom, Londonom in Clermont-Ferrandom.

Vanja Andrijević

V začetku časa (Priča s početka vremena)
Božidar Trkulja (Bonobostudio), Hrvaška/Croatia, 2012, HDCAM, 10′

Vasi grozi velika nevarnost. Prebudil se je mitološki zli duh Garmah – pol ligenj, pol ptič –, ki prinaša večno temo. Plemenskega šamana videnje prihoda mitološke pošasti vznemiri, zato izbere mladega bojevnika, ki mora na konec sveta po Belo dekle. Ta je edina, ki mu lahko pomaga premagati zlega duha in poraziti večno temo.
Pot je tvegana, časa je malo, vaški šaman pa rad govori.

Cvet bitke / Cvijet bitke / Flower of Battle
Simon Bogojević-Narath (Bonobo Studio), Hrvaška/Croatia,35mm, 19’25“

V arkadijskem vzdušju zamegljenega podzemlja živijo nenavadni liki: Iluzionist, Meščan, Lesena lutka in tihi, a nevarni Mečevalci. Njihove skrivnostne izkušnje so alegorija odnosa med že izumrlo tradicijo evropskega bojnega mečevanja in doktrino pragmatične politične akcije.

Archeo 29
Vladislav Knežević (Bonobostudio), Hrvaška/Croatia, 2010, 35mm, 9’30“

Če je novi svet kdaj obstajal, je še vedno skrit za obzorjem. Analogna ura odšteva poslednje sekunde do svetovne krize. Tiho olajšanje med dvema vojnama: čas plahih teles, melanholičnega lagodja, skrivnih svetovnih delitev. Piše se leto 1929. Zatišje pred silovito eksplozijo.

Fliper
Darko Vidačković (Bonobostudio), Hrvaška/Croatia, 2012, HD, 7’30”

Pot žogice po izstrelitvi ni določena, kot pri fliperju. Igralčeve poteze žogico usmerjajo, njenim premikom dajejo smisel, pustijo sled, toda ne za dolgo.

Dove Sei, Amor Mio
Veljko Popović, Hrvaška/Croatia, 2011, HD, 10’30“

Sta udobje rutine in sreča, ki jo ta prinaša, dovolj, da nas za vselej zasužnji? Prikupna ženica živi osamljeno življenje, ki ga sestavljajo male rutine in melanholični spomini na boljše čase. Vse pa z njo ni v redu … V moči zanikanja in v strahu pred spremembami je ujeta v svojo najhujšo nočno moro, dokler dolgo varovana skrivnost naposled ne pride na dan.

Oče (Father)
Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popović, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin (Compote Collective, Bonobostudio, Eyecatch Productions), Bolgarija, Hrvaška, Nemčija/Bulgaria, Croatia, Germany, 2012, 35mm, 16’30“

Kdaj ste nazadnje govorili z očetom? Ga boste kdaj povprašali o tistih stvareh, ki so vas prizadele? Film Oče življenjsko realnost postavi na glavo, da bi omogočil neuresničljiv dialog – dialog med otrokom in očetom, ki se nikoli ne zgodi.

 

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno