Animateka 2014

Žirija se predstavlja: Sodobni neodvisni animirani film iz Seattla Žirija se predstavlja: Sodobni neodvisni animirani film iz Seattla

ZDA, Nizozemska

Napovednik za serijo Vesoljci (Rocketmen trailer)
Webster Crowell (Mel Eslyn Exec. Producer)
ZDA, 2014, HD, 0’53”

Vesoljci so zadnji ostanki programa javnih del; njihova strojna oprema, uniforme in proračun se od velike krize niso spremenili. Generacije moških že leta zaposlujejo, da na strehah in radijskih stolpih čakajo morebitne nevarnosti, pred katerimi bi nas rešili. Pustolovska serija o tem, kaj storiti, preden pridejo roboti. Sedem razburljivih epizod scenarista in režiserja Websterja Crowella.

Zgodba o kitu (The Whale Story)
Tess Martin
ZDA, 2012, HD, 3’46”

Ribič doživi trenutek povezanosti s samico kita grbavca na morju ob San Franciscu. Je to primer komunikacije med vrstami ali skrivnostno srečno naključje? Avtorica resnično zgodbo pripoveduje z barvo na petmetrskem zidu, pri tem pa ji pomagajo naključni mimoidoči v seattelskem parku Cala Andersona.

Pesem o nevronih (Song of the Spindle)
Drew Christie
ZDA, 2011, HD, 4’03”

Moški in kit se prepirata o tem, kdo je pametnejši, in se naposled nekako le sporazumeta.
Film, narisan na tablico in animiran v Flashu.

Udarjanje valov (Crashing Waves)
Britta Johnson (Britta Johnson, Cheryl Cowan)
ZDA, 2010, HD, 6’53”

V filmu, ki združuje stop-motion in fotografiranje v časovnih presledkih, si brodolomca na samotni obali krajšata čas z dvigovanjem sonca, menjavanjem plime in oseke ipd. Sta bogova ali ju je nujna preizkušnja privedla čez rob zdrave pameti?

Živjo, jaz sem nutrija (Hi! I’m a Nutria)
Drew Christie (New York Times Op-Doc Series)
ZDA, 2012, HD, 3’45”

V animiranem filmu, ki je bil ustvarjen za spletno mesto New York Timesa za kratke dokumentaristične prispevke Op-Doc, se invazivna vrsta glodavca sprašuje, kako dolgo traja, preden postaneš avtohtona vrsta. Film sestavljajo skenirane ilustracije, narisane s tušem ter animirane in kolorirane v Photoshopu.

Šusi in zadeti vici (Harsh Tokes and Bong Jokes)
Clyde Petersen, ZDA, 2013, HD, 3’46”

Risani animirani film, ki ga je avtor ustvaril za svojo skupino Young Heart Breaks, je z drogami podprto najstniško prevažanje po grungeovskih seattelskih ulicah v 90. letih. Skoči v avto z gejevskima najstnikoma, ki se zadevata, na kasetah poslušata posnete kompilacije in na plaži igrata kitaro.

Odlomek iz filma Sanje beatniškega pesnika (Excerpt from Dream of a Beatnick Poet)
Bruce Bickford, ZDA, 2000-present, HD, 5’24”

Bruce Bickford je znan po videih z animacijo gline za Franka Zappo v 70. letih, dnevno pa ustvarja še danes. Zdaj izdeluje večinoma risane animacije s tankim svinčnikom in to je petminutni odlomek iz enega njegovih nastajajočih filmov, Sanje beatniškega pesnika.

Užitni kamni (Edible Rocks)
Stefan Gruber
ZDA, 2013, HD, 2’49”

Film se spominja časa, ko je režiser svojega bratca prepričal, da so nekateri kamni užitni. Animacijo je izdelal z ogljem, barvicami in flomastri.

Naravnost skozte gledajo (They Look Right Through You)
Tess Martin
ZDA, 2013, HD, 9’02”

Naj obožujemo mačke ali pse, vsi mislimo, da s svojimi ljubljenčki zgradimo odnos. Toda ali oni čutijo enako? Lahko sploh ugotovimo, kako nas živali vidijo, ali preprosto verjamemo v svojo predstavo? Animirani kratki film, narisan z markerjem na steklo, z intervjuji raziskuje globino in omejitve odnosov med človekom in živaljo ter kako komuniciramo, čutimo in se razumemo.

King Kong Kitchie Kitchie Ki-Me-O
Britta Johnson
ZDA, 2012, HD, 3’02”

Nenavadno dvorjenje žabe in miši. Animiran glasbeni video v akvarelu za pesem Laure Veirs King Kong Kitchie Kitchie Ki-Me-O z Belo Fleckom na bendžu.

Mario
Tess Martin
ZDA / Nizozemska, 2014, HD, 2’54”

Na italijanskih igriščih se sliši pesmica, ki izvira iz prve svetovne vojne. Animirani film, ustvarjen s slikanjem na steklo, pripoveduje mračno zgodbo o vojaku, ki se vrne iz vojne in izve, da ga je zapustilo dekle.

Izgubljeni pomorščak (The Lost Mariner)
Tess Martin (Warren Etheredge)
Nizozemska, 2014, HD, 5’45”

Animirana interpretacija primera dr. Oliverja Sacksa iz njegove knjige Mož, ki je imel ženo za klobuk. S fotografijami upodobi redko spominsko motnjo pacienta Jimmieja G.

Lam 2: Red Hands
Tess Martin
Nizozemska / ZDA, 2014, HD, 4’49”

Animiran glasbeni video za seattelsko skupino Dark Hip Falls, ustvarjen s tušem, vodo in raztopino gumija akacije. Po navdihu Rorschachovih preizkusov interpretira gostobesedno, tempirano besedilo njihove pesmi Lam2: Red Hands.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno