Animateka 2014

Žirija se predstavlja: Sodobni kolumbijski animirani film Žirija se predstavlja: Sodobni kolumbijski animirani film

Kolumbija, ZDA

Semafor (Semáforo)
Simón Wilches-Castro
ZDA, 2012, HD, 3’

Pod tremi lučmi nekega kolumbijskega semaforja se prekrasna cirkuška točka spremeni v pošastno burko.

Temačni gozd (La Selva Oscura)
Carlos Santa
Kolumbija, 1994, HD, 12’26”

»Čeprav Santa ne poustvari pekla, temveč zgolj njegovo obrobje, podobe slednjega v nas prebudijo strah pred tem, kar prihaja: za smrtjo pride tunel, potem pa sledi vhod v pekel. A tu se Temačni gozd konča.« – Víctor Vega

Svete duše, potrpežljive duše (Almas Santas, Almas Pacientes)
Cecilia Traslaviña
Kolumbija, 2007, HD, 3’30”

Dormida kot vsako leto v spomin na očetovo smrt na njegov grob prinese cvetje. Tokrat na njen obred vpliva vrsta dogodkov, ki v njej vzbudijo globlja čustva in pristno žalovanje.

Troya, spomini igrače (Troya. Memorias de un Juguete)
Jorge Acuña
Kolumbija, 2004, HD, 10’25”

»V temni, mračni sobi gledam truplo ženske, ki ga ne prepoznam. Strmim v telo, ki leži na postelji, in se trudim ugotoviti, kdo je in od kod prihaja. Opazim najhujše trenutke nasilja, ki je bilo storjeno njej in njenim bližnjim. In v njeni smrtni postelji počasi najdem žalostno stvarnost naše domovine.«

Stanovanja (Apartamentos)
Simón Wilches
Kolumbija, 2006, HD, 4’50”

Fausto hodi po puščavi in naleti na staro hišo. V želji po smrti skoči s strehe, a namesto navzdol pade navzgor. Potlej se odpravi po stanovanjih in spozna ljudi, ki tam živijo. Ko sklene svoje popotovanje, ga preseneti nenavadno odkritje.

Bela roka (Mano Blanca)
Rodolfo Rodriguez
Kolumbija, 2009, HD, 3’

Film govori o domorodnem kolumbijskem ljudstvu Minga, o srečanju zahodnjakov s prvotnimi južnoameriškimi kulturami, ki še živijo na tej celini.

Meso (Carne)
Carlos Gómez Salamanca
Kolumbija, 2013, HD, 7’

Estetsko potovanje, kjer se križajo poti slikarstva in avdiovizualnega medija. Edinstven film z osebnega vidika in stališča njegovega režiserja Carlosa Gómeza.

Mehanizem pozabe (Mecanismo Olvidador)
Juan Camilo González
Kolumbija, 2009, HD, 2’

Podoba moškega, ujetega v nihalo, prikaže življenje kot vrtoglavo potovanje.

Chez Eux
Miguel Jara, Kolumbija, 2011, HD, 4’25”

Chez eux, francosko “pri njih doma”. Sredi gozda je hiša. Sredi teme zunaj je noč. Hiša sredi nočne tišine. Tam daleč je svetloba, nerazpoznavna dejavnost, obred. Neznani kraj. Kako nevarne so lahko poti, ki vodijo tja? Kako nevarna je lahko svetloba, ki je sredi dreves čedalje močnejša? Ali lesk v očesu, ki gleda od daleč?

Prepoznati (Reconocer)
Juan Camilo González
Kolumbija, 2011, HD, 5’38”

Španska beseda reconocer je palindrom, ki pomeni “prepoznati”. Film je abstrakten povzetek kolumbijske zgodovine nasilja, ki se vrti naprej in nazaj, da bi dojeli njegovo kompleksnost. Gre za prvi film v seriji, ki za glasbeno podlago uporablja delo »In Abyssus HumanÆ ConscientiÆ« kolumbijskega skladatelja Rodolfa Acoste.

Zlate šape (Garras de Oro)
Colective (Asifa Colombia)
K
olumbija, 2011, HD, 3’37”

Kolektivno delo, ki so ga z rotoskopijo ustvarili udeleženci 3. znanstvene konference o animiranem filmu z naslovom »Animirani film kot družbeno orodje«. Govori o pomembni prigodi iz sodobne kolumbijske zgodovine.

Fantazmagorija (Fantasmagoría)
Carlos Santa
Kolumbija, 2013, HD, 7’30”

»Kratek animirani film v sedmih minutah in pol, brez scenarija, ki izhaja iz razvoja nihanja, pri katerem se dejanja povezujejo s tem gibanjem. Za doseganje tega učinka sem uporabil različne animacijske tehnike, na primer slikarstvo, izrezovanje in risanje v pesek.« C. S.

Fabricia
Cecilia Traslaviña
Kolumbija, 2013, HD, 8’

Fabricia vstopi v zapuščeno stavbo in ji s svojo prisotnostjo vdihne življenje. A kmalu ugotovi, da prostor obvladujejo nenavadni stroji, in ti je ne spustijo več ven. Svobodo lahko ponovno doseže samo z močjo svoje izjemne domišljije.

JaJaJaJaJaJaJaJa (SiSiSiSiSiSiSiSiSiSiSi)
Juan Camilo González
Kolumbija, 2011, HD, 6’

Neskončno ponavljanje vljudnosti. Mikrovesolje sestavlja štirikrat po 11 listov papirja z ročno narisanimi animiranimi sekvencami.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno