Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).
Animateka 2013

Žirija se predstavlja: Program Chrisa Robinsona Žirija se predstavlja: Program Chrisa Robinsona

razno

Bimbova iniciacija (Bimbo’s Initiation)
Max Fleischer (Fleischer Studios), ZDA/USA, 1931, HD, 6′

Bimbo prestane pravo norišnico, vrsto skrivnostnih iniciacijskih obredov, med katerimi se ves čas upira članstvu v tajnem klanu prismuknjencev s svečami na glavah. Preganjajo ga strašljive zamaskirane podobe (tudi takšna z oblinami), ki ga sprašujejo: »Si naš? Si naš?« Nato pa tista z oblinami (ki je v resnici Betty) prevzame pobudo; Bimbo se znajde pred svojo sladko Betty in jo tapne po zadnjici.

Pripadati ali ne pripadati? Vprašanje, s katerim se vsi soočimo.

Harmonika (Accordion)
Michèle Cournoyer (NFB), Kanada/Canada, 2004, DCP, 6′

Animirani kratki film govori o povezavi med seksom, ljubeznijo in tehnologijo. Ženska se poveže s spletom. Ko pošlje vse svoje telo in dušo elektronskemu ljubimcu, ne pokaže samo, da sprejema tehnologijo, temveč da se ji povsem predaja. V svetu Pandorinih skrinjic se spolna sla prepleta z razčlovečujočim strojem, dokler se povezava dokončno in brutalno ne pretrga.

Živeli smo v travi (Wir lebten im Gras)
Andreas Hykade (Studio Film Bilder), Nemčija/Germany, 1995, video, 18’

Živeli smo v travi je Hykadejev študentski film in prvi del njegove serije The Country Trilogy. Prizorišče dogajanja je kraj, ki ga od konca sveta ločita le dve ulici. Zgodbo spremljamo s perspektive malega dečka.

Zmešani zamešani cucek (Crazy Mixed Up Pup)
Tex Avery (Walter Lantz Production), ZDA/USA, 1955, HD, 6′

Samuel Smith, pohlevni mož srednjih let, gre z družinskim ljubljenčkom Roverjem po nakupih, ko ju zbije prehitri voznik. K sreči so reševalci nemudoma na kraju nesreče, a po pomoti da reševalec pasjo transfuzijo Samu, Roverju pa človeško. Oba takoj okrevata, vendar se pri Samu začnejo izbruhi pasjega vedenja, Rover pa začne hoditi in govoriti kot človek – na precejšnjo grozo vseh okrog njiju, posebej Samove žene Margaret.

Lipsettovi zapisi  (Les Journaux de Lipsett)
Theodore Ushev (NFB), Kanada/Canada, 2010, DCP, 14’30’’

Spust v vrtinec stiske, ki je mučila slavnega kanadskega eksperimentalnega filmskega ustvarjalca Arthurja Lipsetta, preminulega pri 49. letih. Dnevniški zapisi, preobraženi v trk podob in zvokov, ki slikajo čudežni ustvarjalni delirij; prizor, ki prikazuje umetnikov vrtoglavi potop v depresijo in blaznost. Theodore Ushev v filmu Lipsettovi zapisi obnovi njegovo filmsko estetiko in se sprašuje, kaj se zgodi, kadar gre genialnost z roko v roki z norostjo.

Tako ponosen nate (I Am so Proud of You)
Don Hertzfeldt (Bitter films), ZDA/USA, 2008, 35mm, 22’

Tako ponosen nate je animirani film Dona Hertzfeldta iz leta 2008. Predstavlja drugo poglavje načrtovane tridelne zgodbe o liku po imenu Bill in ohrani filozofski črni humor prvega filma z naslovom Everything Will Be OK. V tem poglavju Bill počasi okreva, preganjati pa ga začne mučna družinska zgodovina.

Kravica (Kistehén)
Igor Lazin (MyFILM), Madžarska / Hungary, 2001, 35mm, 2’18”

Občutje kravice je preprosto veselje nad tem, da živi; to ne izvira iz nikakršnega posedovanja stvari ali stremljenja za ugledom, temveč iz popolne svobode. Kar pomeni, da ga nikoli ne zmanjka.

Tu najdete vse, kar potrebujete za razumevanje življenja.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.