Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 02:29).
Animateka 2015

Žirija se predstavlja III (2015) Žirija se predstavlja III (2015)

razno / Kanada

Julie Roy: Predstavitev filmskega programa
Najprej hvala Igorju Prasslu in ekipi Animateke za priložnost, da predstavim izbor, v katerem je zbranih nekaj mojih produkcij od leta 2008 do danes. Moje poslanstvo v vlogi producentke za kanadski Nacionalni filmski svet, javno ustanovo, je, da podpiram različne talente, od najbolj svežih do najbolj izkušenih, da usmerjam ustvarjalce pri njihovih ustvarjalnih podvigih, ki so včasih tradicionalni, drugič popolnoma svojstveni, in pri raziskovanju pripovednih form, ki so zdaj klasične zdaj povsem presenetljive. To je tisto, kar že vsa leta izgrajuje znamko studia NFB: mnogoterost pristopov, eksperimentiranje, raziskovanje, inovacije, vse to na rokodelski način režiserjev, ki bdijo nad vsakim korakom produkcije svojega dela. Še danes to dolgujemo daljnosežni viziji ustanovitelja animacijskega studia pri NFB, Normana McLarna, in skoraj 75 let pozneje ta filozofija ustvarjanja še živi ter navdihuje animatorje, ki dan za dnem ustvarjajo v naši skupnosti.

Zato me izjemno veseli, da vam lahko pomagam spoznavati nadarjene režiserje z osmimi kratkimi filmi z zelo različnimi temami. Od zgodovine nekega afriškega glasbila do nasilja v delavski soseski, od metafizičnih vprašanj, upodobljenih v mitski tehniki pinscreen, do tematike marginalnosti ali občutljivega vprašanja elektromagnetne preobčutljivosti, od raziskovanja urbanega življenja z barvno intenzivnim, nelinearnim pristopom do prenosa človeške zgodovine v glini podoben medij ali ekološke zgodbe, ki jo zapojejo avtomobili – vsako od teh del z edinstvenim pogledom svojega stvaritelja na izjemen način potrjuje evokativno moč animacije.

Julie Roy

Hungu
Nicolas Brault (NFB)
Kanada, 2008, DCP, 9’09”

Pod afriškim soncem otrok s sorodniki hodi po puščavi. Nanje preži smrt, a materina duša, ki jo glasba znova obudi v življenje, bo dečku, ko ta postane mož, povrnila moč in vitalnost. Nicolas Brault je po navdihu miline in surove lepote afriških skalnih slikarij s človečnostjo in eleganco univerzalnega pripovedovalca izrisal zgodbo, ki ne pozna meja.

Paula
Dominic Étienne Simard (NFB)
Kanada, 2011, DCP, 10’29”

Animirani kratki film, ki je nastal po navdihu resničnega dogodka, naslika prekipevajoč portret raznolike delavske soseske, kjer se križajo poti mladih družin in prostitutk, njihova interakcija pa nepredvidljivo odmeva v pisanem tkivu mestnega življenja.

Tu in veliki drugod (Le grand ailleur et le petit ici)
Michèle Lemieux (NFB)
Kanada, 2012, DCP, 14’27”

Ta abstraktna, prepričljiva filozofska pripoved uporabi tehniko pinscreen dvojca Alexeïeff–Parker kot metaforo za delce, ki ustvarjajo vesolje. Avtorica Michèle Lemieux s štirimi živimi slikami, ki se poglobijo v protagonistove misli, upodobi globlji razmislek tega slehernika, čigar vprašanja se dotikajo človekovega večnega iskanja smisla.

Edmond je bil osel (Edmond était un âne)
Franck Dion (NFB / Papy3D Productions)
Kanada / Francija, 2012, DCP, 15’05”

Animirani kratki film o družbenem prilagajanju pripoveduje zgodbo o Edmondu, zelo »drugačnem« tiču. Ko mu sodelavci v šali nataknejo oslovska ušesa, nenadoma odkrije svojo pravo identiteto. In čeprav začne v svojem novem jazu uživati, med njim in drugimi zeva čedalje globlji prepad.

Odsev (Réflexion)
Sylvie Trouvé (NFB)
Kanada, 2012, DCP, 4’48”

Raziskovanje Montreala z abstraktno optiko: kako nas obkrožajo odsevi, kako naši čuti filtrirajo te podobe, ki so polne prikazni, in ne nazadnje, kako kamera beleži občutja, ki jih vzbuja svetlikajoča se luža ali bleščeča površina iz obarvanega stekla. Sylvie Trouvé hkrati prinaša tudi zavest o našem urbanem okolju. Čeprav film navdihuje resničnost, je v celoti zasidran v svetu animacije.

Območje tišine (Ondes et silence)
David Bryant, Karl Lemieux (NFB)
Kanada, 2015, DCP, 14’

Ustvarjalca Karl Lemieux in David Bryant nas z uporabo kompleksnih podob in zvoka popeljeta globoko v svet tistih, ki trpijo zaradi elektromagnetne preobčutljivosti. Film Območje tišine, ki združuje elemente dokumentaristike, filmskega eseja in eksperimentalnega filma, se upira žanrski opredelitvi in stke nenavadno zgodbo, v kateri zvok in slika popačita resničnost, da razumljivo prikažeta stisko teh »ubežnikov pred valovi«.

Bydlo
Patrick Bouchard (NFB)
Kanada, 2012, DCP, 8’56”

Animirani kratki film, ustvarjen po navdihu 4. stavka Slik z razstave Musorgskega, kot prispodoba človeštva, ki je na poti v katastrofo, prinaša tragično vizijo. Animator Patrick Bouchard je po vzoru skladateljeve izjemne sposobnosti, da v svoji glasbi izrazi delo, z animiranimi glinenimi skulpturami oživil zemljo in tako ustvaril otipljivo nočno moro, v kateri človek zasužnjuje samega sebe.

Avto-portreti (Autos-Portraits)
Claude Cloutier (NFB)
Kanada, 2015, DCP, 4’43”

Brezskrbni avtomobili v vrtincu avtomobilskega valčka poplesujejo in se vrtijo v vse smeri ob zvokih pesmi »Que Sera, Sera«, medtem ko se iz matere zemlje brez prestanka črpa črna mezeča snov, ki jih hrani. Če bi Busbyja Berkeleya in Mela Brooksa povabili k režiranju apokalipse, bi bil rezultat morda videti kot ta hrupni praznik uničenja – vrhunec naše na nafti osnovane civilizacije. Naj se igre prično!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 25. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 25. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

četrtek, 25. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.