Animateka 2013

Žirija se predstavlja: Dennis Tupicoff predstavlja Žirija se predstavlja: Dennis Tupicoff predstavlja

Avstralija

Ples smrti (Dance of Death)
Dennis Tupicoff (Dennis Tupicoff Animation), Avstralija/Australia, 1983, HDcam, 8’

Za avanturistično mlado Sally preklapljanje televizijskih kanalov v množici razvedrilnih, športnih in informativnih vsebin postane ples smrti. Človeški skelet je že dolgo prisoten v umetnosti, folklori in humorju kot opomin na umrljivost. V tej karikaturi televizijskega nasilja nastopi sam mrtvaški zabavljač Don Smrt.

Psi iz Darre (The Darra Dogs)
Dennis Tupicoff (Dennis Tupicoff Animation), Avstralija/Australia, 1993, HDcam, 10’

Ko smo z brati v 50. letih odraščali v Darri, so pri skoraj vsaki hiši imeli psa. Psi so bili naši prijatelji, prosto so se gibali, skupaj smo živeli in raziskovali. Nobeden ni dočakal visoke starosti. Film Psi iz Darre je spomin na smrtne strahove otroštva, na žalost ob smrti in izgubi, na občutek, ko ne veš veliko – in na same pse.

Glas njegove mame (His Mother’s Voice)
Dennis Tupicoff (Dennis Tupicoff Animation), Avstralija/Australia, 1997, HDcam, 14’30”

Kathy Easdale v monologu, ki je izvirno radijski intervju, opisuje, kako je izvedela za smrt sina Matthewa. Pri tem nam poda precizen in prepričljiv izris upanja, spoznanja in bolečine; dih za dihom razodeva svojo ljubezen do sina. Film Glas njegove mame z dvakratno uporabo istega posnetka – z dvema različnima načinoma pripovedi in pristopoma k barvi, montaži in zvoku – predstavi dvoje pogledov na ljubezen in smrt.

V temino (Into the Dark)
Dennis Tupicoff (Jungle Pictures Pty Ltd), Avstralija/Australia, 2001, HDcam, 6’

Mož se na urgenci sredi vrvenja in trušča približuje trenutku smrti. V mislih, ki jih načenjajo halucinacije, se vrača k umirjenim večerom svojega otroštva. Takrat je pod drevesom čakal ptice in jih streljal z zračno puško, potem pa se v kopalnici gluh, slep in gol dvignil v zrak in občutil nič.

Motorka (Chainsaw)
Dennis Tupicoff (Jungle Pictures Pty Ltd), Avstralija/Australia, 2007, HDcam, 25’

Frank in Ava Gardner živita na avstralskem podeželju med lovači in govedom. Opravljata težaško delo, a sta po duši prava romantika. Film Motorka, ki se giblje med resničnostjo in fikcijo, Hollywoodom in Španijo, preteklostjo in sedanjostjo, je niz zgodb o romantični ljubezni in slavi, mačizmu in motorkah, fantaziji in smrti. In o vztrajnosti narave.

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno