Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 02:34).

Zgodilo se je v tovarni punčk Bubble

Steven Soderbergh / ZDA / 2005 / 73 min / angleščina

Enkratna mešanica naturalistične drame, zadržane ljubezenske zgodbe in napete kriminalke, ki jo odločilno zaznamujejo sijajni nastopi izključno naturščikov v vseh vlogah.

režija Steven Soderbergh, scenarij Coleman Hough, fotografija Steven Soderbergh (pod psevdonimom Peter Andrews), montaža Steven Soderbergh (pod psevdonimom Mary Ann Bernard), glasba Robert Pollard, produkcija Gregory Jacobs, igrajo Debbie Doebereiner, Dustin James Ashley, Misty Dawn Wilkins, Omar Cowan, Phyllis Workman, Laurie Lee, Daniel R. Christian, Decker Moody

festivali, nagrade Svetovna premiera na filmskem festivalu v Benetkah 2005. New York Film Festival 2005. Toronto 2005.

IMDb Uradna stran

zgodba
V majhnem srednjeameriškem mestecu, ki ga pesti ekonomska depresija, se v lokalni tovarni lutk splete neobičajen ljubezenski trikotnik. Sodelavca, mladi Kyle in od njega mnogo starejša Martha, sta dolgoletna prijatelja, vendar ju druži predvsem dejstvo, da sta oba samotarja in družbena obstranca. Kyle zavoljo svojih nekdanjih psihičnih težav, Martha pa zato, ker ves prosti čas namenja negi bolnega in ostarelega očeta. Njuno idilo zmoti prihod nove delavke, privlačne mlade matere samohranilke Rose. Martha postane ljubosumna. Zgodi se umor, ki mu sledi policijska preiskava; življenje lokalne skupnosti nepopravljivo iztiri in se postavi na glavo.

Enkratna mešanica naturalistične drame, zadržane ljubezenske zgodbe in napete kriminalke, ki jo odločilno zaznamujejo sijajni nastopi izključno naturščikov v vseh vlogah.

zanimivosti
Steven Soderbergh, v Hollywoodu znan po svoji nepredvidljivosti in nagnjenosti k eksperimentiranju, je s filmom Zgodilo se je v tovarni punčk storil povsem nov korak v neznano. Za razliko od načina dela, kakršen sicer prevladuje v filmskem okolju, ki mu Soderbergh pripada, vse vloge v filmu Zgodilo se je v tovarni punčk zasedajo naturščiki brez kakršnihkoli poprejšnjih igralskih izkušenj. Da bi jim olajšal delo in zmanjšal število članov filmske ekipe, je Soderbergh nastopal v dvojni vlogi režiserja in snemalca, kar tudi sicer rad počne. Velika večina dialogov v filmu je improvizirana, za snemalne lokacije so uporabili kar resnične domove protagonistov, kar družno prispeva do domala otipljivega občutka pristnosti.

Podobno nenavadno je bila zasnovana distribucijska pot filma. Soderbergh je namreč s produkcijsko hišo 2929 Entertainment sklenil dogovor o proizvajanju digitalnih filmov, ki bodo sočasno izšli v kinih, na televiziji in domačih video nosilcih; Zgodilo se je v tovarni punčk je prvi eksperiment iz te serije, ki je prek vseh navedenih kanalov postal dostopen 27. januarja 2006.

iz prve roke
»Ko smo prispeli na lokacijo snemanja [Zahodna Virginija, Ohio] smo se srečali z navdušenjem in zanosom lokalne skupnosti. Snemanje je bilo prežeto z energijo, ki je izvirala iz lokalnega okolja in njegovih prebivalcev. In ta njihov zanos je bil nalezljiv, še vedno ga hranim v toplem spominu in se zavedam, kako srečno roko smo imeli pri snemanju tega filma. Žal mi je edinole, da se je vse skupaj zgodilo tako hitro. S filmom sem izredno zadovoljen. Zavedam se, da je povsem drugačen od vsega, kar sem naredil poprej, in da gre za dober film, vendar moji pozitivni spomini nanj izvirajo predvsem iz občutka sreče, ki nas je preveval med snemanjem.«
Steven Soderbergh, režiser

portret režiserja
Steven Soderbergh se rodi leta 1963 v Atlanti. Po končani srednji šoli dela kot samostojni montažer, režira kratke filme in piše scenarije. Leta 1989 prejme zlato palmo za svoj celovečerni prvenec Seks, laži in videotrakovi ter tako s šestindvajsetimi leti postane najmlajši zmagovalec v zgodovini prestižnega festivala v Cannesu. Leta 2001 s filmom Preprodajalci osvoji tudi oskarja. Rad raziskuje različne filmske zvrsti in eksperimentira z novimi snemalnimi tehnikami. Za njegov obsežen opus je značilno, da visokoproračunske uspešnice, v katerih praviloma nastopajo velike zvezde, kombinira z manjšimi, bolj osebnimi filmi. Filme, ki jih režira, praviloma tudi sam posname in montira.

filmografija
1989 Seks, laži in videotrakovi (Sex, Lies, and Videotape)
1991 Kafka
1993 King of the Hill
1995 Underneath
1996 Grey’s Anatomy
1996 Schizopolis
1998 Daleč od oči (Out of Sight)
1999 Hladnokrvnež (The Limey)
2000 Erin Brockovich
2000 Preprodajalci (Traffic)
2001 Oceanovih enajst (Ocean’s Eleven)
2002 Full Frontal
2002 Solaris
2004 Eros (korežiser)
2004 Oceanovih dvanajst (Ocean’s Twelve)
2005 Zgodilo se je v tovarni punčk (Bubble)
2006 The Good German
2007 Oceanovih trinajst (Ocean’s Thirteen)
2008 Che
2009 Romanca na poziv (The Girlfriend Experience)
2009 Špicelj! (The Informant!)

kritike
»Mojstrovina! Prav vsak element tega filma je drzen in inovativen. Film se zdi tako realističen, da občinstvo lahko samo obmolkne.«
Roger Ebert, Chicago Sun-Times

»Fascinantna drama za naše čase. Soderberghov najbolj radikalen in poživljajoč eksperiment doslej.«
Richard Corliss, Time Magazine

»Čista petka! Nadvse neobičajen in fascinanten film. Zgodilo se je v tovarni punčk je zrcalo tiste Amerike, ki jo filmi običajno ignorirajo. Igralska zasedba naturščikov je tako močna, da lahko zasenči številne profesionalce v Hollywoodu; prav vsak izmed nastopajočih briljira.«
Owen Gleiberman, Entertainment Weekly

»Film je privlačen in neustrašen. Gre za občudovanja vreden poskus obračuna s standardnimi hollywoodskimi klišeji o podeželskem ameriškem življenju. Steven Soderbergh je znova dokazal, da je eden najbolj drznih in inventivnih sodobnih ameriških filmarjev.«
A. O. Scott, New York Times

»Strašansko napet psihološki triler.«
Peter Travers, Rolling Stone

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.