Danes je blagajna odprta od 17:15 do 21:30 (za danes zaprto).

Zbornica Zbornica

Sonja Tarokić / Hrvaška / 2021 / 126 min / hrvaščina

Idealistična osnovnošolska pedagoginja ugotovi, kako težko je ohraniti integriteto v svetu klik in malenkostnih sporov med učitelji in starši. Napet portret hrvaške družbe na prelomu tradicije in sodobnosti.

režija Sonja Tarokić, scenarij Sonja Tarokić, fotografija Danko Vučinović, montaža Borna Buljević, igrajo Marina Redžepović (Anamarija), Stojan Matavulj (Siniša), Nives Ivanković (ravnateljica/headmistress), Maja Posavec (Ivana), Sandra Lončarić (Sanda), producentka Ankica Jurić Tilić, produkcija Kinorama

festivali, nagrade Karlovi Vari 2021 (najboljši film – posebna omemba, nagrada ekumenske žirije – posebna omemba), Cottbus 2021, Valencija 2021, Off Camera 2021, Seattle 2022, Zagreb 2021 (najboljši film – posebna omemba)

IMDb

Mlada, zagnana pedagoginja Anamarija dobi novo službo na osnovni šoli, ki se kmalu izkaže za prostor, prepleten s kočljivimi odnosi, igrami moči in občutljivimi egi. Sprva se v ravnateljičine igre poskuša ne vpletati in se osredotoča le na otroke. A bolj ko spoznava sistem, bolj začenja razumeti, da bo morala za golo preživetje opustiti svoja načela in začeti v zbornici tudi sama igrati svojo igro. Večplastna študija institucije, ki izobražuje prihodnje generacije odraslih.

»Najbolj zahteven, a tudi najpomembnejši del zgodbe je bil doseči sočustvovanje z vsemi v tisti sobi. Klavstrofobična je, vendar razumeš, zakaj se nekdo boji staršev ali izraža sočutje do nekega blazneža, s katerim vsak dan sodeluje. Obenem razumeš tudi starše, svetovalko in ravnateljico. Vsi se motijo in imajo prav obenem. Tesnoba obstaja, vendar nihče ni slab človek. Vsi imajo svoje razloge, zakaj nočejo izzvati prepira. Anamarija enemu od učencev ne more pomagati prav zato, ker si je ustvarila preveč sovražnikov. Da bi lahko opravljal svoje delo, se moraš razumeti z drugimi.«
– Sonja Tarokić

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

četrtek, 20. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 20. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Kinodvorišče / Novo na sporedu

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 20. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.