Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:30 (odpre se čez 10:32).

Zarota Zarota

Franci Križaj / Slovenija / 1964 / 71 min / slovenščina

Popolna zbirka negativcev – politični triler o notranjem mraku socializma.

režiser Franci Križaj, scenarij Primož Kozak, fotografija Ivan Marinček, montaža Vojko Duletič, igrajo Štefka Drolc, Vladimir Skrbinšek, Branko Pleša, Lojze Rozman, Dare Ulaga, Duša Počkaj, Andrej Kurent, Jože Zupan, Maks Furijan, Branko Miklavc, Janez Rohaček

IMDb Baza slovenskih filmov

Fotografije

Zarota je bila zelo politična in kontroverzna: državno zborovanje delavcev elektroindustrije zmotita profesor Dahling (Vladimir Skrbinšek) in Karr (Branko Pleša), direktor in tiskovni predstavnik Energoinštituta, ki nočeta podpisati dokumentacije, ker sta ugotovila, da jima je zarotniška politična elita podtaknila lažne podatke, ki naj bi potrdili »pravilnost« njene energetske in gospodarske politike. Zarota, ki jo vodi šef državne komisije Halder (Lojze Rozman), spodleti, toda Halder, zlovešči blondinec, ob aretaciji sikne: »Lepo ravnajte z mano, ker nikoli ne veste, kdaj je kaka igra končana!«

To je bil prvi in obenem zadnji Križajev film, posnel pa ga je v Velenju (v občinski stavbi in hotelu Paka), ki izgleda kot tuja država, navsezadnje, vsi liki imajo tuja, neslovenska imena (Dahling, Karr, Halder, Adamovicz, Rilsky ipd.), toda dvomim, da so partijo s tem prelisičili. Zarota je impresiven politični triler: komploti, korupcija, grožnje z likvidacijo, intrige, dvotirne igre, diverzije, zasledovanja, zasliševanja, čistke, aretacije, prvi »mobitel«– in popolna zbirka negativcev. Kje je Demeter Bitenc?

torek, 03. 05. 2022

Slovenski filmi, za katere niste še nikoli slišali

V ponedeljek, 2. maja se je v Kinodvoru zvrstilo pet slovenskih filmov, za katere niste še nikoli slišali! Filmski maraton po izboru publicista in kritika Marcela Štefančiča, jr. je potekal od 14. ure do polnoči, prikazali pa smo filme Zarota, Lažnivka, Ljubezen na odoru, Mrtva ladja in Nočni izlet.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 21. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

petek, 21. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

petek, 21. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.