Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (za danes zaprto).

Zapiski iz podtalja Yeralti

Zeki Demirkubuz / Turčija / 2012 / 107 min

Filmska upodobitev romana Zapiski iz podtalja F. M. Dostojevskega je presunljiva eksistencialna drama, v kateri režiser raziskuje živalsko plat človeške narave.

režija Zeki Demirkubuz, scenarij Zeki Demirkubuz, Fjodor Mihajlovič Dostojevski (roman), fotografija Türksoy Gölebeyi, zvok Birkan Tuna, montaža Zeki Demirkubuz, igrajo Engin Günaydın (Muharem), Nergis Öztürk (prostitutka), Serhat Tutumluer (nekdanji prijatelj), Nihal Yalcin (snažilka Türkan)

festivali, nagrade Istanbul 2012 (najboljši režiser)

IMDb

Filmska upodobitev romana Zapiski iz podtalja F. M. Dostojevskega je presunljiva eksistencialna drama, v kateri režiser raziskuje živalsko plat človeške narave.

Muharem je nezadovoljen javni uslužbenec. Sovraži ljudi in je prepričan, da tudi njega nihče ne mara. Živi sam, njegova edina družabnica je snažilka Türkan. Nekega dne se sam povabi na zabavo svojega nekdanjega prijatelja. Večer se začne z nedolžnimi opazkami in neškodljivim širokoustenjem, konča pa z odpiranjem ran iz preteklosti. Ponoči se Muharemova jeza razlije po temnih ulicah in neuglednih hotelskih sobah. Vse bolj se zaveda, da mora poiskati način, kako se spoprijeti s svojimi frustracijami, besom in sramom.

»Eksistencializem mi pomeni najpreprostejšo in najjasnejšo obliko izražanja. Ob misli na svoje ideje, ideologijo, ki jo zagovarjam, ali sociološke in kulturne vrednote človeštva ugotovim, da jih eksistencializem lahko vse zaobjame in se nikoli ne spremeni.« (Zeki Demirkubuz)

Zeki Demirkubuz
Rojen leta 1964 v kraju Isparta v Turčiji. Po vojaškem udaru leta 1980 je bil tri leta zaprt zaradi članstva v levičarski politični organizaciji. V zaporu je odkril svojo novo strast – literaturo – najraje je prebiral klasike, predvsem Dostojevskega. Po odsluženi kazni je dokončal šolanje, leta 1994 je posnel svoj celovečerni prvenec, danes pa velja za enega najpomembnejših turških neodvisnih režiserjev.

filmografija
1994 C Blok (Block C)
1997 Masumiyet (Innocence)
1999 Ücüncü Sayfa (The Third Page)
2001 Itiraf (Confession)
2001 Yazgi (Fate/Usoda)
2003 Bekleme Odasi (The Waiting Room)
2006 Kader (Destiny)
2009 Kiskanmak (Envy)
2012 Yeralti (Inside/Zapiski iz podtalja)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

KOYAA in nagajivi predmeti 2 KOYAA in nagajivi predmeti 2

Kolja Saksida

sobota, 19. 10. 2019 / 10:00 / Dvorana

Nove nenavadne dogodivščine visoko nad oblaki

Binti Binti

Frederike Migom

sobota, 19. 10. 2019 / 11:30 / Dvorana

Vlogerka Binti in njen prijatelj Elias načrtujeta akcijo, s katero bosta rešila prihodnost.

Pavarotti Pavarotti

Ron Howard

sobota, 19. 10. 2019 / 14:30 / Dvorana

Presunljiv portret legendarnega tenorja in enega najbolj priljubljenih opernih pevcev vseh časov. V biografskem dokumentarcu Rona Howarda (The Beatles: Osem dni na teden) se ikonični nastopi, s katerimi se je Pavarotti zapisal v zgodovino, prepletajo z intimnimi pogovori in še nikoli videnimi posnetki.