Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:45 (za danes zaprto).

Zapiski iz podtalja Yeralti

Zeki Demirkubuz / Turčija / 2012 / 107 min

Filmska upodobitev romana Zapiski iz podtalja F. M. Dostojevskega je presunljiva eksistencialna drama, v kateri režiser raziskuje živalsko plat človeške narave.

režija Zeki Demirkubuz, scenarij Zeki Demirkubuz, Fjodor Mihajlovič Dostojevski (roman), fotografija Türksoy Gölebeyi, zvok Birkan Tuna, montaža Zeki Demirkubuz, igrajo Engin Günaydın (Muharem), Nergis Öztürk (prostitutka), Serhat Tutumluer (nekdanji prijatelj), Nihal Yalcin (snažilka Türkan)

festivali, nagrade Istanbul 2012 (najboljši režiser)

IMDb

Filmska upodobitev romana Zapiski iz podtalja F. M. Dostojevskega je presunljiva eksistencialna drama, v kateri režiser raziskuje živalsko plat človeške narave.

Muharem je nezadovoljen javni uslužbenec. Sovraži ljudi in je prepričan, da tudi njega nihče ne mara. Živi sam, njegova edina družabnica je snažilka Türkan. Nekega dne se sam povabi na zabavo svojega nekdanjega prijatelja. Večer se začne z nedolžnimi opazkami in neškodljivim širokoustenjem, konča pa z odpiranjem ran iz preteklosti. Ponoči se Muharemova jeza razlije po temnih ulicah in neuglednih hotelskih sobah. Vse bolj se zaveda, da mora poiskati način, kako se spoprijeti s svojimi frustracijami, besom in sramom.

»Eksistencializem mi pomeni najpreprostejšo in najjasnejšo obliko izražanja. Ob misli na svoje ideje, ideologijo, ki jo zagovarjam, ali sociološke in kulturne vrednote človeštva ugotovim, da jih eksistencializem lahko vse zaobjame in se nikoli ne spremeni.« (Zeki Demirkubuz)

Zeki Demirkubuz
Rojen leta 1964 v kraju Isparta v Turčiji. Po vojaškem udaru leta 1980 je bil tri leta zaprt zaradi članstva v levičarski politični organizaciji. V zaporu je odkril svojo novo strast – literaturo – najraje je prebiral klasike, predvsem Dostojevskega. Po odsluženi kazni je dokončal šolanje, leta 1994 je posnel svoj celovečerni prvenec, danes pa velja za enega najpomembnejših turških neodvisnih režiserjev.

filmografija
1994 C Blok (Block C)
1997 Masumiyet (Innocence)
1999 Ücüncü Sayfa (The Third Page)
2001 Itiraf (Confession)
2001 Yazgi (Fate/Usoda)
2003 Bekleme Odasi (The Waiting Room)
2006 Kader (Destiny)
2009 Kiskanmak (Envy)
2012 Yeralti (Inside/Zapiski iz podtalja)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nedolžen L'Innocent

Louis Garrel

nedelja, 02. 04. 2023 / 11:00 / Dvorana

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

Do zmage in naprej Hækkum rána

Guðjón Ragnarsson

nedelja, 02. 04. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Navdihujoč dokumentarec o skupini deklic, ki trenirajo košarko pod vodstvom nekonvencionalnega trenerja, ki pred njih ves čas postavlja nove izzive. Skupaj dosegajo izvrstne rezultate in dekleta postajajo vse bolj samostojne, močne in pripravljene, da spremenijo svet. Toda ali je svet pripravljen nanje?

Blizu Close

Lukas Dhont

nedelja, 02. 04. 2023 / 14:00 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.