Danes je blagajna odprta od 10:00 do 20:30 (odprto še 09:18, tel: 01 239 22 17).

Zapiski iz podtalja Yeralti

Zeki Demirkubuz / Turčija / 2012 / 107 min

Filmska upodobitev romana Zapiski iz podtalja F. M. Dostojevskega je presunljiva eksistencialna drama, v kateri režiser raziskuje živalsko plat človeške narave.

režija Zeki Demirkubuz, scenarij Zeki Demirkubuz, Fjodor Mihajlovič Dostojevski (roman), fotografija Türksoy Gölebeyi, zvok Birkan Tuna, montaža Zeki Demirkubuz, igrajo Engin Günaydın (Muharem), Nergis Öztürk (prostitutka), Serhat Tutumluer (nekdanji prijatelj), Nihal Yalcin (snažilka Türkan)

festivali, nagrade Istanbul 2012 (najboljši režiser)

IMDb

Filmska upodobitev romana Zapiski iz podtalja F. M. Dostojevskega je presunljiva eksistencialna drama, v kateri režiser raziskuje živalsko plat človeške narave.

Muharem je nezadovoljen javni uslužbenec. Sovraži ljudi in je prepričan, da tudi njega nihče ne mara. Živi sam, njegova edina družabnica je snažilka Türkan. Nekega dne se sam povabi na zabavo svojega nekdanjega prijatelja. Večer se začne z nedolžnimi opazkami in neškodljivim širokoustenjem, konča pa z odpiranjem ran iz preteklosti. Ponoči se Muharemova jeza razlije po temnih ulicah in neuglednih hotelskih sobah. Vse bolj se zaveda, da mora poiskati način, kako se spoprijeti s svojimi frustracijami, besom in sramom.

»Eksistencializem mi pomeni najpreprostejšo in najjasnejšo obliko izražanja. Ob misli na svoje ideje, ideologijo, ki jo zagovarjam, ali sociološke in kulturne vrednote človeštva ugotovim, da jih eksistencializem lahko vse zaobjame in se nikoli ne spremeni.« (Zeki Demirkubuz)

Zeki Demirkubuz
Rojen leta 1964 v kraju Isparta v Turčiji. Po vojaškem udaru leta 1980 je bil tri leta zaprt zaradi članstva v levičarski politični organizaciji. V zaporu je odkril svojo novo strast – literaturo – najraje je prebiral klasike, predvsem Dostojevskega. Po odsluženi kazni je dokončal šolanje, leta 1994 je posnel svoj celovečerni prvenec, danes pa velja za enega najpomembnejših turških neodvisnih režiserjev.

filmografija
1994 C Blok (Block C)
1997 Masumiyet (Innocence)
1999 Ücüncü Sayfa (The Third Page)
2001 Itiraf (Confession)
2001 Yazgi (Fate/Usoda)
2003 Bekleme Odasi (The Waiting Room)
2006 Kader (Destiny)
2009 Kiskanmak (Envy)
2012 Yeralti (Inside/Zapiski iz podtalja)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

sreda, 03. 06. 2020 / 17:45 / Dvorana

Dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, kjer so ga gledalci sprejeli s stoječimi ovacijami.

Svetilnik The Lighthouse

Robert Eggers

sreda, 03. 06. 2020 / 20:30 / Dvorana

Robert Eggers, režiser opevane ruralne srhljivke Čarovnica, se vrača s hipnotično, halucinantno in na 35-milimetrski trak posneto psihološko srhljivko o dveh svetilničarjih na odročnem severnoatlantskem otoku konec devetnajstega stoletja.

1917 1917

Sam Mendes

četrtek, 04. 06. 2020 / 17:00 / Dvorana

Britanska vojaka med prvo svetovno vojno se v tekmi s časom podata globoko na sovražnikovo ozemlje: predati morata sporočilo o lažnem umiku nemške vojske, ki bo preprečilo masaker več sto britanskih mož. Film Sama Mendesa, posnet v enem samem kadru, je prejel tri oskarje.