Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 01:30, tel: 01 239 22 17).

Zapiski iz podtalja Yeralti

Zeki Demirkubuz / Turčija / 2012 / 107 min

Filmska upodobitev romana Zapiski iz podtalja F. M. Dostojevskega je presunljiva eksistencialna drama, v kateri režiser raziskuje živalsko plat človeške narave.

režija Zeki Demirkubuz, scenarij Zeki Demirkubuz, Fjodor Mihajlovič Dostojevski (roman), fotografija Türksoy Gölebeyi, zvok Birkan Tuna, montaža Zeki Demirkubuz, igrajo Engin Günaydın (Muharem), Nergis Öztürk (prostitutka), Serhat Tutumluer (nekdanji prijatelj), Nihal Yalcin (snažilka Türkan)

festivali, nagrade Istanbul 2012 (najboljši režiser)

IMDb

Filmska upodobitev romana Zapiski iz podtalja F. M. Dostojevskega je presunljiva eksistencialna drama, v kateri režiser raziskuje živalsko plat človeške narave.

Muharem je nezadovoljen javni uslužbenec. Sovraži ljudi in je prepričan, da tudi njega nihče ne mara. Živi sam, njegova edina družabnica je snažilka Türkan. Nekega dne se sam povabi na zabavo svojega nekdanjega prijatelja. Večer se začne z nedolžnimi opazkami in neškodljivim širokoustenjem, konča pa z odpiranjem ran iz preteklosti. Ponoči se Muharemova jeza razlije po temnih ulicah in neuglednih hotelskih sobah. Vse bolj se zaveda, da mora poiskati način, kako se spoprijeti s svojimi frustracijami, besom in sramom.

»Eksistencializem mi pomeni najpreprostejšo in najjasnejšo obliko izražanja. Ob misli na svoje ideje, ideologijo, ki jo zagovarjam, ali sociološke in kulturne vrednote človeštva ugotovim, da jih eksistencializem lahko vse zaobjame in se nikoli ne spremeni.« (Zeki Demirkubuz)

Zeki Demirkubuz
Rojen leta 1964 v kraju Isparta v Turčiji. Po vojaškem udaru leta 1980 je bil tri leta zaprt zaradi članstva v levičarski politični organizaciji. V zaporu je odkril svojo novo strast – literaturo – najraje je prebiral klasike, predvsem Dostojevskega. Po odsluženi kazni je dokončal šolanje, leta 1994 je posnel svoj celovečerni prvenec, danes pa velja za enega najpomembnejših turških neodvisnih režiserjev.

filmografija
1994 C Blok (Block C)
1997 Masumiyet (Innocence)
1999 Ücüncü Sayfa (The Third Page)
2001 Itiraf (Confession)
2001 Yazgi (Fate/Usoda)
2003 Bekleme Odasi (The Waiting Room)
2006 Kader (Destiny)
2009 Kiskanmak (Envy)
2012 Yeralti (Inside/Zapiski iz podtalja)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Delo na zahtevo The Gig Is Up

Shannon Walsh

torek, 26. 10. 2021 / 18:00 / Mala dvorana

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.

Tri nadstropja Tre piani

Nanni Moretti

torek, 26. 10. 2021 / 20:00 / Dvorana

Nanni Moretti se v razburkani pripovedi o treh družinah, živečih v isti zgradbi, dotakne tem, kot so krivda in pravica, starševska odgovornost ter neizbrisne posledice naših odločitev.

Nelly Rapp: agentka za pošasti Nelly Rapp – Monsteragent

Amanda Adolfsson

sreda, 27. 10. 2021 / 10:00 / Dvorana

Družinski filmski potep k duhovom, vampirjem in volkodlakom.