Danes je blagajna odprta od 17:45 do 21:30 (odpre se čez 10:39).

Zapiski iz podtalja Yeralti

Zeki Demirkubuz / Turčija / 2012 / 107 min

Filmska upodobitev romana Zapiski iz podtalja F. M. Dostojevskega je presunljiva eksistencialna drama, v kateri režiser raziskuje živalsko plat človeške narave.

režija Zeki Demirkubuz, scenarij Zeki Demirkubuz, Fjodor Mihajlovič Dostojevski (roman), fotografija Türksoy Gölebeyi, zvok Birkan Tuna, montaža Zeki Demirkubuz, igrajo Engin Günaydın (Muharem), Nergis Öztürk (prostitutka), Serhat Tutumluer (nekdanji prijatelj), Nihal Yalcin (snažilka Türkan)

festivali, nagrade Istanbul 2012 (najboljši režiser)

IMDb

Filmska upodobitev romana Zapiski iz podtalja F. M. Dostojevskega je presunljiva eksistencialna drama, v kateri režiser raziskuje živalsko plat človeške narave.

Muharem je nezadovoljen javni uslužbenec. Sovraži ljudi in je prepričan, da tudi njega nihče ne mara. Živi sam, njegova edina družabnica je snažilka Türkan. Nekega dne se sam povabi na zabavo svojega nekdanjega prijatelja. Večer se začne z nedolžnimi opazkami in neškodljivim širokoustenjem, konča pa z odpiranjem ran iz preteklosti. Ponoči se Muharemova jeza razlije po temnih ulicah in neuglednih hotelskih sobah. Vse bolj se zaveda, da mora poiskati način, kako se spoprijeti s svojimi frustracijami, besom in sramom.

»Eksistencializem mi pomeni najpreprostejšo in najjasnejšo obliko izražanja. Ob misli na svoje ideje, ideologijo, ki jo zagovarjam, ali sociološke in kulturne vrednote človeštva ugotovim, da jih eksistencializem lahko vse zaobjame in se nikoli ne spremeni.« (Zeki Demirkubuz)

Zeki Demirkubuz
Rojen leta 1964 v kraju Isparta v Turčiji. Po vojaškem udaru leta 1980 je bil tri leta zaprt zaradi članstva v levičarski politični organizaciji. V zaporu je odkril svojo novo strast – literaturo – najraje je prebiral klasike, predvsem Dostojevskega. Po odsluženi kazni je dokončal šolanje, leta 1994 je posnel svoj celovečerni prvenec, danes pa velja za enega najpomembnejših turških neodvisnih režiserjev.

filmografija
1994 C Blok (Block C)
1997 Masumiyet (Innocence)
1999 Ücüncü Sayfa (The Third Page)
2001 Itiraf (Confession)
2001 Yazgi (Fate/Usoda)
2003 Bekleme Odasi (The Waiting Room)
2006 Kader (Destiny)
2009 Kiskanmak (Envy)
2012 Yeralti (Inside/Zapiski iz podtalja)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Šivi Šavovi

Miroslav Terzić

torek, 04. 08. 2020 / 18:45 / Dvorana

Ana je prepričana, da je bil njen novorojenček, ki so ga pred osemnajstimi leti razglasili za mrtvega, v resnici ukraden in prodan za posvojitev. Nova sled ji vzbudi upanje, da ga bo končno našla, in poda se v neusmiljen boj s policijo, bolnišnično birokracijo in celo lastno družino, odločena, da bo naposled izvedela resnico.

Film pod zvezdami / Nadomestna projekcija

Obtožujem! J'accuse

Roman Polanski

torek, 04. 08. 2020 / 21:30 / Dvorana

Roman Polanski pripoveduje zgodbo o aferi Dreyfus, političnem škandalu, ki je na koncu 19. stoletja razklal Francijo in pretresel ves svet. V njem so se prepletali sodne napake, kršitve človekovih pravic in antisemitizem.

Čas deklištva Little Women

Greta Gerwig

torek, 04. 08. 2020 / 21:30 / Ljubljanski grad

Igralka in režiserka Greta Gerwig se po filmu Lady Bird vrača s svežo, sodobno in zelo osebno priredbo priljubljene zgodbe o štirih sestrah, odločenih živeti po lastnih pravilih.