Danes je blagajna odprta od 15:00 do 23:00 (odpre se čez 09:57).

Žalost Ku bei

Rob Jabbaz / Tajvan / 2021 / 99 min

V kapitalizmu nihče ne sliši tvojega joka.

Fotografije

Če ste videli Zafranovićevo Okupacijo v 26 slikah (1978), potem se gotovo spomnite prizora na avtobusu, v katerem se odvrti ustaški pokol. Ustaši res grizlijevsko pobijajo »potnike« – nekemu moškemu v glavo zabijejo žebelj. Če hočete videti reimaginacijo tega pokola, si poglejte Jabbazovo Žalost, izredno kinetični, lucidni, halucinantni, konsistentno brutalni splatter. V metroju stoji mladenič s sončnimi očali – po licih se mu ulijejo solze, potem pa se v njegovih rokah prikaže nož, s katerim začne klati potnike, ki le kričijo in strmijo. Ne morejo verjeti, da se dogaja, kar se dogaja. Mladenič – ves divji in blazen – jih kolje drugega za drugim. Vztrajno, serijsko, na odprti sceni. Ne more se obvladati. Ne more izklopiti svojega orgiastičnega hedonizma, še manj svojega notranjega nihilista. Na koncu zakolje ves metro.
To, da si le potnik, le statist, le naključni mimoidoči, te ne reši več. Svet napadajo katastrofe, ki zadevajo vse. Nihče ni več varen. Mladeniča je sprožil virus, ki sproži tudi številne druge, tako da se Tajvan prelevi v pandemijski ground zero. Telesa mutirajo. Iz njih se cedi drobovje. Ljudje postajajo stekli, krvoločni, sadistični, grizlijevski, predatorski. Od zlorab se jim meša, zato jočejo, ker pa njihovega joka, njihovega ječanja nihče ne sliši, se jim stemni in začnejo pobijati. Politiki itak trdijo, da gre le za potegavščino. In to počnejo brez občutka krivde – kot stekle pošasti.
– Marcel Štefančič, jr.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Psom in Italijanom vstop prepovedan Interdit aux chiens et aux Italiens

Alain Ughetto

sreda, 30. 11. 2022 / 10:00 / Dvorana

Z magičnostjo animiranega filma Alain Ughetto potuje nazaj v času in oživlja družinsko zgodovino. Skozi namišljen dialog s svojo babico Cesiro izriše življenje italijanskih migrantov na začetku 20. stoletja in se pokloni njihovemu pogumu, s prikazom pristne človečnosti pa presega zgodbo posamične družine in se širi v dimenzije univerzalnosti.   

Svetovni jagodni izbor II (2022) Svetovni jagodni izbor II (2022)

različni avtorji

sreda, 30. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Množica severov Dozens of Norths

Koji Yamamura

sreda, 30. 11. 2022 / 19:00 / Dvorana

Sever je povsod, kjer je samota. Tukaj je en sam sever. To je zapis o ljudeh, ki sem jih srečal v teh severih. Toda moj spomin je razdrobljen in ne dojame bistva. Zdaj razmišljam, da so bila moja prizadevanja zaman. Samo občasno zaznam obstoj sveta skozi topo bolečino, ki po malem spreminja obliko.