Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (za danes zaprto).
22. LIFFe v Kinodvoru

Zahrbtnež Maxairovgaltis

Yannis Economides / Grčija / 2010 / 108 min

Tragikomična drama o navidez neambicioznem in povsem običajnem človeku, ki ga življenjske okoliščine privedejo do točke, ko postane nasilje samo bistvo njegovega bivanja.

režija Yannis Economides, scenarij Yannis Economides, Doris Augerinopoulos, fotografija Dimitris Katsaitis, zvok Costas Filaktidis, montaža Ioannis Chalkiadakis, igrajo Stathis Stamoulakatos (Nikos), Vangelis Mourikis (Alekos), Maria Kallimani (Gogo), Yannis Voulgarakis (Nikosov prijatelj), Yannis Anastasakis (pijani moški), Nikol Drizi (Nikosovo deklel), Konstadinos Siradakis (natakar)

festivali, nagrade Pusan 2010

Tragikomična drama o navidez neambicioznem in povsem običajnem človeku, ki ga življenjske okoliščine privedejo do točke, ko postane nasilje samo bistvo njegovega bivanja.

Nikos je običajen moški brez vsakršnih ambicij. Po nepričakovani smrti svojega očeta se po dolgem času ponovno snide s stricem, ki mu predlaga, naj se preseli k njemu in njegovi ženi v predmestje Aten, poleg tega pa mu ponudi tudi službo. Nikos sprejme stričevo ponudbo in tako postane varuh dveh čistokrvnih psov, ki ju mora ščititi pred sovražnimi sosedi. Poln zavisti, poželenja in jeze, se Nikos počasi začne izgubljati v začaranem krogu nezadovoljstva in želje po prevladi nad drugimi.

Yannis Economides
Rojen leta 1967 v kraju Limassol na Cipru. Po koncu študija filma v Atenah je sprva režiral kratke filme in dokumentarce. Leta 2002 je posnel svoj prvi celovečerni film Sod smodnika, leta 2006 pa je bil njegov film I psyhi sto stoma uvrščen v program canskega filmskega festivala.

»V filmu Zahrbtnež sem hotel raziskovati skrito nasilje z daljšimi premolki, ko nekaj ni izgovorjeno temveč implicirano v času, kar napetost vsebuje, ne da bi glasno izrazila, junake, ki ne povzdignejo glasu, govorijo s tišjim tonom, vendar so močnejši, nasilnejši in zlobnejši, so temačnejši. Podoba pove več kot besede. Želel sem izpostaviti občutje obupa, nasilja, razdejanja in žalosti.«
– Yannis Economides

filmografija
1990 Kalimera nyhta (kratki dokumentarni)
1994 Mono myrizontas giasemi (Just Feeling the Jasmine Scent) (kratki dokumentarni)
1995 I zoi pou tha ‘theles (The Life You’d Like) (dokumentarni)    
2002 Spirtokouto (Matchbox/Sod smodnika)
2006 I psyhi sto stoma (Soul Kicking)
2010 Macherovgaltis (Knifer/Zahrbtnež)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 23. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zadnjič

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

četrtek, 23. 05. 2024 / 19:45 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 24. 05. 2024 / 17:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.