Danes je blagajna odprta od 16:10 do 21:30 (odpre se čez 10:14).

Zagrnjena zavesa Pardé

Jafar Panahi, Kamboziya Partovi / Iran / 2013 / 106 min

Novo delo iranskega cineasta, obsojenega na hišni zapor, je meditacija o razmerju med ustvarjalcem, njegovo stvaritvijo in resničnim svetom, s katero Panahi ponovno dokazuje, da svobodnega in ustvarjalnega duha ne more zatreti nobena oblast.

režija Jafar Panahi, Kamboziya Partovi, scenarij Jafar Panahi, fotografija Mohamad Reza Jahanpanah, montaža Jafar Panahi, igrajo Kamboziya Partovi (pisatelj/writer), Maryam Moghadam (Malika), Jafar Panahi (on sam/himself), Hadi Saeedi (Malikin brat/Malika's brother), Azadeh Torabi (Malikina sestra/Malika's sister), Abolghasem Sobhani (Agha Olia)

IMDb

Novo delo iranskega cineasta, obsojenega na hišni zapor, je meditacija o razmerju med ustvarjalcem, njegovo stvaritvijo in resničnim svetom, s katero Panahi ponovno dokazuje, da svobodnega in ustvarjalnega duha ne more zatreti nobena oblast.

V zapuščeno in odmaknjeno hišo na obali kaspijskega morja se zatečeta moški in mlajša ženska. Oba sta na begu: moški zaradi psa, saj islam najboljšega človekovega prijatelja obravnava kot nečisto žival in prepoveduje, da bi si ga lastili, mlada ženska pa zaradi tega, ker se je udeležila nedovoljene zabave, ki je potekala v bližini. Kljub nekakšnemu pajdaštvu v begu pred roko pravice pa eden proti drugemu pogledujeta sumničavo. V daljavi je slišati tako glasove policistov kot tudi pomirjajoče valovanje morja. Nato v hišo nenadoma vstopi še režiser in prej zastrta okna razkrijejo svet zunaj. Resničnost se pokaže v novi luči, tisto, kar je bilo prej resnično, pa se izkaže za domišljeno.

»V Zagrnjeni zavesi so prepletajoči se žanri in zgodbe v zgodbah uporabljeni predvsem za poudarek, zakaj je v cineastovem življenju snemanje, ustvarjanje filmov, tako pomembno: gre za nujo po razkritju resničnega obraza sveta, v katerem živimo.« (Jafar Panahi)

Jafar Panahi
Rojen leta 1960 v kraju Mianeh, Iran. Po študiju se je posveti dokumentarcem, dela kot asistent A. Kiarostamija. S prvim celovečercem, Belim balonom, je v Cannesu osvojil zlato kamero za najboljši prvenec. Je eden najbolj cenjenih iranskih režiserjev na Zahodu, doma pa eden najbolj preganjanih.

Kamboziya Partovi
Rojen leta 1955 v Raštu, Iran. Čeprav je bil njegov Café Transit izbran celo za uradnega iranskega kandidata za oskarja, pa je Partovi uveljavljen predvsem kot scenarist, ki sodeluje s številnimi sodobnimi iranskimi režiserji.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.