Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (za danes zaprto).

Zadnji dan Jicaka Rabina Rabin, the Last Day

Amos Gitai / Francija / 2015 / 153 min

Mojstrovina Amosa Gitaija ob dvajsetletnici umora izraelskega premierja Jicaka Rabina prinaša skrbno rekonstrukcijo tragičnega dogodka in pronicljivo iskanje krivcev. 

režija Amos Gitai, scenarij Amos Gitai, Marie-Jose Sanselme, fotografija Eric Gautier, glasba Amit Poznansky, montaža Yuval Or, igrajo Yitzhak Hiskiya (vodja komisije), Pini Mittelman (član komisije), Michael Warshaviak (član komisije), Einat Weizman (odvetnica komisije), Yogev Yefet (Rabinov atentator), Tomer Sisley (Rabinov voznik), Ronen Keinan (odvetnik komisije), produkcija Jean-Baptiste Dupont, Amos Gitai, David Kessler, Sylvie Pialat, Laurent Truchot

festivali, nagrade Benetke 2015, Toronto 2015

IMDb

4. novembra 1995 v središču Tel Aviva po koncu političnega zborovanja v podporo izraelsko-palestinskemu mirovnemu procesu ustrelijo izraelskega premierja Jicaka Rabina. Njegov morilec, prijet na kraju dogodka, je petindvajsetletni Jigal Amir, goreč privrženec judovske vere, a ozadje tega tragičnega dogodka z vsakim korakom razkriva temačen in grozljiv svet, v katerem je bilo takšno dejanje mogoče. V dogodek so vpleteni tudi varnostniki, ki jim ni uspelo preprečiti atentata, predvsem pa obkrožajoča subkultura sovraštva, podprta s histerično retoriko, paranojo in političnimi spletkami, ekstremističnimi rabini ter izraelskimi naseljenci, ki jim vsaka težnja po miru predstavlja izdajstvo. 

Mojstrovina Amosa Gitaija ob dvajsetletnici umora izraelskega premierja Jicaka Rabina prinaša skrbno rekonstrukcijo tragičnega dogodka in pronicljivo iskanje krivcev. 

»Minilo je dvajset let. /…/ Vendar so možje, ki so omogočili umor našega predsednika vlade, še vedno na prostosti. Pravzaprav nekateri od njih sedaj izkazujejo apetite po moči. Razburila me je vedno večja navzočnost nasilne judovske verske subkulture v osrčju izraelske posvetne družbe. /…/ Po mojem mnenju je bil Izrael izvorno politični in ne verski podvig, politični sklep dolge zgodovine trpljenja judovskega ljudstva.« (Amos Gitai)

Amos Gitai
Rojen leta 1950 v Hajfi, kjer je študiral arhitekturo in tehniko ter začel snemati prve filme. Študij arhitekture je nadaljeval na Berkeleyju v Kaliforniji. Za izraelsko televizijo je ustvaril številne dokumentarce; dva med njimi sta bila cenzurirana. Zaradi nesoglasij s cenzuro se je leta 1982 preselil v Pariz, kjer je nadaljeval z raziskovanjem vprašanja emigrantov, pregnancev in zgodovine. Leta 1994 se je vrnil v domovino.

filmografija (izbor)
1980 Bayit (The House)
1982 Yoman Sadeh (Field Diary)
1989 Berlin-Yerushalaim (Berlin-Jeruzalem)
1991 Golem, l’esprit de l’exil (Golem, duh izgnanstva)
1995 Zihron Devarim (Stvari)
1996 Zirat Ha’Rezach (The Arena of Murder)
1996 Milim (Words)
1997 Tapuz (Orange)
1998 Yom Yom (Dan za dnem)
1999 Kadosh (Sveto)
2002 11’09”01 – September 11 (11. september)
2004 Promised Land (Obljubljena dežela)
2015 Rabin, the Last Day (Zadnji dan Jicaka Rabina)

 

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

četrtek, 07. 12. 2023 / 16:15 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

četrtek, 07. 12. 2023 / 18:30 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Morilci cvetne lune Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese

petek, 08. 12. 2023 / 14:50 / Dvorana

Najnovejši film Martina Scorseseja je epska kriminalna saga o nizu umorov med pripadniki plemena Osage na začetku dvajsetega stoletja, prikazana skozi nenavadno romanco med belim prišlekom Ernestom Burkhartom in staroselko Mollie Kyle.