Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 02:11).

Zadnji dan Jicaka Rabina Rabin, the Last Day

Amos Gitai / Francija / 2015 / 153 min

Mojstrovina Amosa Gitaija ob dvajsetletnici umora izraelskega premierja Jicaka Rabina prinaša skrbno rekonstrukcijo tragičnega dogodka in pronicljivo iskanje krivcev. 

režija Amos Gitai, scenarij Amos Gitai, Marie-Jose Sanselme, fotografija Eric Gautier, glasba Amit Poznansky, montaža Yuval Or, igrajo Yitzhak Hiskiya (vodja komisije), Pini Mittelman (član komisije), Michael Warshaviak (član komisije), Einat Weizman (odvetnica komisije), Yogev Yefet (Rabinov atentator), Tomer Sisley (Rabinov voznik), Ronen Keinan (odvetnik komisije), produkcija Jean-Baptiste Dupont, Amos Gitai, David Kessler, Sylvie Pialat, Laurent Truchot

festivali, nagrade Benetke 2015, Toronto 2015

IMDb

4. novembra 1995 v središču Tel Aviva po koncu političnega zborovanja v podporo izraelsko-palestinskemu mirovnemu procesu ustrelijo izraelskega premierja Jicaka Rabina. Njegov morilec, prijet na kraju dogodka, je petindvajsetletni Jigal Amir, goreč privrženec judovske vere, a ozadje tega tragičnega dogodka z vsakim korakom razkriva temačen in grozljiv svet, v katerem je bilo takšno dejanje mogoče. V dogodek so vpleteni tudi varnostniki, ki jim ni uspelo preprečiti atentata, predvsem pa obkrožajoča subkultura sovraštva, podprta s histerično retoriko, paranojo in političnimi spletkami, ekstremističnimi rabini ter izraelskimi naseljenci, ki jim vsaka težnja po miru predstavlja izdajstvo. 

Mojstrovina Amosa Gitaija ob dvajsetletnici umora izraelskega premierja Jicaka Rabina prinaša skrbno rekonstrukcijo tragičnega dogodka in pronicljivo iskanje krivcev. 

»Minilo je dvajset let. /…/ Vendar so možje, ki so omogočili umor našega predsednika vlade, še vedno na prostosti. Pravzaprav nekateri od njih sedaj izkazujejo apetite po moči. Razburila me je vedno večja navzočnost nasilne judovske verske subkulture v osrčju izraelske posvetne družbe. /…/ Po mojem mnenju je bil Izrael izvorno politični in ne verski podvig, politični sklep dolge zgodovine trpljenja judovskega ljudstva.« (Amos Gitai)

Amos Gitai
Rojen leta 1950 v Hajfi, kjer je študiral arhitekturo in tehniko ter začel snemati prve filme. Študij arhitekture je nadaljeval na Berkeleyju v Kaliforniji. Za izraelsko televizijo je ustvaril številne dokumentarce; dva med njimi sta bila cenzurirana. Zaradi nesoglasij s cenzuro se je leta 1982 preselil v Pariz, kjer je nadaljeval z raziskovanjem vprašanja emigrantov, pregnancev in zgodovine. Leta 1994 se je vrnil v domovino.

filmografija (izbor)
1980 Bayit (The House)
1982 Yoman Sadeh (Field Diary)
1989 Berlin-Yerushalaim (Berlin-Jeruzalem)
1991 Golem, l’esprit de l’exil (Golem, duh izgnanstva)
1995 Zihron Devarim (Stvari)
1996 Zirat Ha’Rezach (The Arena of Murder)
1996 Milim (Words)
1997 Tapuz (Orange)
1998 Yom Yom (Dan za dnem)
1999 Kadosh (Sveto)
2002 11’09”01 – September 11 (11. september)
2004 Promised Land (Obljubljena dežela)
2015 Rabin, the Last Day (Zadnji dan Jicaka Rabina)

 

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

ponedeljek, 13. 07. 2020 / 10:00 / Dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Konje krast Ut og stjæle hester

Hans Petter Moland

ponedeljek, 13. 07. 2020 / 17:15 / Dvorana

Vizualno razkošna, v mogočno norveško divjino postavljena ekranizacija istoimenske uspešnice norveškega pisatelja Pera Pettersona raziskuje teme krivde, odgovornosti in tistih na videz nepomembnih dogodkov, ki za vedno zaznamujejo naša življenja.

Novo na sporedu

Šivi Šavovi

Miroslav Terzić

ponedeljek, 13. 07. 2020 / 20:30 / Dvorana

Ana je prepričana, da je bil njen novorojenček, ki so ga pred osemnajstimi leti razglasili za mrtvega, v resnici ukraden in prodan za posvojitev. Nova sled ji vzbudi upanje, da ga bo končno našla, in poda se v neusmiljen boj s policijo, bolnišnično birokracijo in celo lastno družino, odločena, da bo naposled izvedela resnico.