Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Zabaviščni park The Amusement Park

George A. Romero / ZDA / 1973 / 53 min

Leta 1973 je dobrodelna organizacija Lutheran Services povabila horror mojstra Georgea Romera, naj zanjo posname poučen, svarilen film o poraznem ravnanju in predsodkih družbe do svojih starejših generacij. Skoraj pol stoletja izgubljena mojstrovina jezne in družbeno angažirane nadrealistične groze, ki se kosa z najsijajnejšimi zombi filmi očeta sodobne grozljivke, je luč dneva nedavno ugledala po zaslugi Fundacije Georgea A. Romera in nove 4k digitalne restavracije. 

Fotografije

Starejši možakar v beli obleki tava po pittsburškem zabaviščnem parku, kjer ga na vsakem koraku pričakajo nova ovira, neprijazen obraz, absurd in ponižanje.

»Kako primerno je, da George Romero, avtor zombijade, kot jo poznamo, lansira nov film tako rekoč iz groba. Skoraj petdeset let po tistem, ko je bil posnet, zavržen in označen za izgubljenega, se Zabaviščni park vrača med žive – in, kar ni nič manj pomembno, dokazuje, da ga je bilo vredno čakati. Romera smo izgubili pred štirimi leti, a moč njegovega posthumnega dela – da o obstoječem korpusu ne govorimo – zagotavlja, da bo njegova dediščina živela še dolgo. /…/ Čeprav je škoda, da Zabaviščnega parka tako dolgo ni bilo moč videti, je nekaj naravnost pankerskega v tem, da te nekdo plača, da posnameš izobraževalni film o nevarnosti predsodkov do staranja, ti pa napraviš nekaj tako odbitega, da naročnik filma sploh noče obelodaniti – in ta podvig nato naslediš še z dvema absolutnima klasikama horror žanra. Zaradi časa njegovega nastanka je še posebej mikavno razmišljati o filmu v odnosu in dialogu z Romerovim projektom »živih mrtvecev«, kot bi sporočal: starati se je bedno, a veliko bolje od alternative.«
– Michael Nordine, Variety

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.