Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 06:39, tel: 01 239 22 17).

Z druge strani S one strane

Zrinko Ogresta / Hrvaška / 2016 / 85 min / hrvaščina

Napeta, čustveno zapletena psihološka drama se sprašuje, kje so meje odpuščanja in ali je sploh kdaj mogoče resnično ubežati lastni preteklosti. Sedem zlatih aren na festivalu v Pulju.

režija Zrinko Ogresta, scenarij Mate Matišić, Zrinko Ogresta, fotografija Branko Linta, glasba Mate Matišić, Šimun Matišić, montaža Tomislav Pavlic, igrajo Ksenija Marinković (Vesna), Lazar Ristovski (Žarko), Tihana Lazović (Jadranka), Robert Budak (Vladimir), Toni Šestan (Božo), Vinko Kraljević (Perić), Alen Liverić (Vuletić), Marija Tadić (Vladimirjeva ljubica), Ivan Brkić (Mato), Tena Jeić Gajski (Nives)

festivali, nagrade Pulj 2016 (najboljši film, najboljši režiser, najboljši scenarij, najboljša glavna ženska vloga, najboljša glavna moška vloga, najboljša montaža, najboljše oblikovanje zvoka), Berlinale 2016 (Label Europa Cinemas – posebna omemba), FEST Beograd 2016 (nagrada Nebojša Đukelić, najboljši film in najboljši režiser v sklopu manjšinjskih koprodukcij)

Napeta, čustveno zapletena psihološka drama se sprašuje, kje so meje odpuščanja in ali je sploh kdaj mogoče resnično ubežati lastni preteklosti. Sedem zlatih aren na festivalu v Pulju.

Patronažna sestra Vesna živi z odraslima otrokoma sredi Zagreba. Sin je poročen in pričakuje drugega otroka, hčerka je zaročena in videti je, da je vse v najlepšem redu. Razen preteklosti, povezane z njihovimi imeni. Ko je Vesna pred dvajsetimi leti prišla v Zagreb, je za seboj pustila mračne spomine na vojno v Bosni, v kateri je ključno vlogo odigral tudi njen mož Žarko. A nekega dne po telefonu presenečena zasliši Žarkov glas. Ob tem ponovno privrejo na plano potlačeno sovraštvo, ljubezen, upanje in gnus. Lahko ponovno zaupa človeku, ki je njej in številnim drugim prizadel toliko gorja?

»Srhljiva drama Z druge strani si zastavlja vprašanje, ali je ljubezen, ki je onemogočena zaradi določene ovire ter sta partnerja ločena in odnos prekinjen, obsojena na umiranje ali vendarle ‘ljubezenski virus’ ostane trajno v nas in ga neki določen trenutek vnovič sproži. Stvarnost, v kateri živimo, omogoči, da lahko to umestim v aktualno zgodbo, ki odslikava našo sedanjost in zrcali nedavno preteklost. Želel sem ustvariti film, ki ga gledamo s srcem. Če ga poskušamo racionalizirati, smo na napačni poti.« (Zrinko Ogresta)

Zrinko Ogresta
Rojen v Virovitici na Hrvaškem leta 1958. Študiral je na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu, kjer danes predava režijo. Je član berlinske Evropske filmske akademije, njegovi filmi pa so bili prikazani na številnih mednarodnih festivalih. S filmom Z druge strani je letos na festivalu v Pulju osvojil kar sedem glavnih nagrad.

filmografija (izbor)
1984 Vraćam se odmah (I’ll be Back Soon) (kratki/short)
1985 Zabranjena igračka (The Forbidden Toy) (kratki/short)
1986 Konzerva (Can) (kratki/short)
1991 Krhotine (Fragments)
1995 Isprani (Washed Out)
1999 Crvena prašina (Red Dust)
2003 Tu (Here)
2008 Iza stakla (Behind the Glass)
2013 Projekcije (Projections)
2016 S one strane (On the Other Side/Z druge strani)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Parazit Gisaengchung

Bong Joon-ho

sobota, 22. 02. 2020 / 14:15 / Dvorana

Film, ki ga režiser označuje za »komedijo brez klovnov, tragedijo brez negativcev«, je čudovito nepredvidljiva družinska tragikomedija o neizogibnem konfliktu med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo. Dobitnik zlate palme na zadnjem festivalu v Cannesu in kritiški favorit leta.

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

sobota, 22. 02. 2020 / 16:00 / Mala dvorana

Dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, kjer so ga gledalci sprejeli s stoječimi ovacijami.

Nenavaden teden s Tesso Mijn bijzonder rare week met Tess

Steven Wouterlood

sobota, 22. 02. 2020 / 17:00 / Dvorana

Topla zgodba o odraščanju in prijateljstvu je posneta po istoimenskem romanu Anne Woltz, ki je preveden tudi v slovenščino. Letošnji nominiranec za nagrada mladega filmskega občinstva Evropske filmske akademije 2020.