Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 09:27).

Waldheimov valček Waldheims Walzer

Ruth Beckermann / Avstrija / 2018 / 93 min / nemščina

Film analizira razkritje laži, povezane z vojno preteklostjo nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov in poznejšega predsednika Avstrije Kurta Waldheima.

režija Ruth Beckermann, scenarij Ruth Beckermann, montaža Dieter Pichler, produkcija Ruth Beckermann

festivali, nagrade Najboljši dokumentarni film – Berlinale. Glavna nagrada – Play-Doc. Cinéma du réel.

IMDb

zgodba
»Waldheim, ne, Waldheim, ne!« je vzklikala množica v centru Dunaja leta 1986. Ruth Beckermann je bila med aktivisti, ki so skušali preprečiti izvolitev Kurta Waldheima, in je s kamero dokumentirala presunljive politične dogodke. Več kakor trideset let pozneje svoje posnetke skupaj z različnim mednarodnim tv-gradivom uporabi za analizo prelomnice v avstrijski politični kulturi. Waldheimovo zanikanje dejstev in prikrivanje resnice je sprožilo upor, a tudi sprenevedanje avstrijske politične elite ter izbruh antisemitizma in patriotizma, kar je nazadnje pripeljalo do Waldheimove izvolitve za predsednika.

Film analizira razkritje laži, povezane z vojno preteklostjo nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov in poznejšega predsednika Avstrije Kurta Waldheima.

iz prve roke
»Ko sem si ogledala gradivo, ki sem ga posnela pred tridesetimi leti, sem bila pretresena. Sem res pozabila, kako zlahka populistični politiki razvnemajo čustva državljanov in to izkoriščajo sebi v prid? V Waldheimovem valčku poskušam analizirati, kaj se je takrat dogajalo; vse skupaj namreč vse preveč spominja na današnje čase Trumpa, Kurza, Stracheja in drugih mojstrov prirejanja resnic in populizma.«
– Ruth Beckermann

kritike
»Jedrnato zgrajena in natančno zmontirana osebna razčlemba osupljive epizode iz nedavne zgodovine Evrope prinaša očarljive podtone črnega humorja in nekaj svarilnih lekcij sodobnemu volivcu.«
– Stephen Dalton, The Hollywood Reporter

»Film je tudi precej dinamičen, saj se ne osredotoča samo na gradivo državnih medijev, temveč Beckermannova v njem uporabi tudi svoje lastno. V času pred pametnimi telefoni se je na cesto podala s kamero, ki je še ni znala čisto dobro uporabljati, in ‘na pol protestirala, na pol dokumentirala’
– Marta Bałaga, Cineuropa

»Če je film slišati kot suhoparna učna ura iz zgodovine, pomislite še enkrat. Zaradi režiserkine inteligentne, jasne, strastne, a nikoli polemične naracije, pa tudi prodornega načina, na katerega izvrstno gradivo spregovori kar najbolj glasno, je film Waldheimov valček še kako aktualen in pomemben, zlasti zaradi političnih dogodkov v Avstriji, na Poljskem in Madžarskem.«
– Jay Weissberg, Variety

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Inventura Inventura

Darko Sinko

četrtek, 19. 05. 2022 / 18:00 / Dvorana

Igrani prvenec Darka Sinka je tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Štiri vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Futura Futura

Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher

četrtek, 19. 05. 2022 / 19:15 / Mala dvorana

Film o prihodnosti, posnet skozi oči italijanske mladine, ki ne ve, kaj jo čaka, a to morda že sluti. Skupno delo Alice Rohrwacher (Srečen kot Lazzaro), Pietra Marcella (Martin Eden) in Francesca Munzija.

Dej no C’mon C’mon

Mike Mills

četrtek, 19. 05. 2022 / 20:30 / Dvorana

Režiser, navdihnjen z lastno izkušnjo starševstva, pripoveduje intimno zgodbo o vezeh med odraslimi in otroki. Dej no je čudovito posnet, topel film, ki prisluhne in začuti utrip našega časa.