Danes je blagajna odprta od 14:45 do 21:00 (odpre se čez 09:00).
Animateka 2015

Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama I (2015) Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama I (2015)

razno / razno

Cule in sol (Cule and the Salt)
Andreja Muha (Andreja Muha)

Slovenija, 2015, HD, 4’05”

Darilo. Počitnice.

Dom
Agnieszka Borowa (FUMI Studio)
Poljska, 2015, DCP, 14’20”

Dom je prostor. Družina. Preteklost. Odnosi. Dom je spomin, ki izoblikuje človeka. Morda sen? To je zgodba o dekletu, ki se vrača domov. Obisk prebudi vihar kaotičnih, napornih spominov. Če želi oditi, se mora z njimi spopasti. Kaj je njen dom? Ga je mogoče spremeniti?

Risar (A rajzoló)
István Orosz (Kecskemétfilm)
Madžarska, 2014, HD, 5’43”

Mitologija labirinta: kdor ga skicira s »te strani«, ustvari avtoportret, kdor vstopi vanj, se izgubi na poti svoje usode, in kdor se ozre nazaj z »one strani«, vidi obrnjen čas, utripajočo večnost.

Še opice umrejo (A i majmuni umiru)
Anja Sušanj (ALU Zagreb)
Hrvaška, 2015, DCP, 6’37”

Vedno me je zanimal trenutek med življenjem in ne-življenjem, trenutek, v katerem se naše bivanje sklene. V takih okoliščinah On odkrije svoj pravi jaz.

Reka (Rzeki)
Daria Kopiec (Fundacja Pogranicze/WJTeam)
Poljska, 2014, DCP, 2’29”

Naslov se nanaša na telesnost glavnega lika. Na njegovem telesu iščem njene sledi, od popkovine, prek konic prstov, do gub na obrazu. Neodtujljiva lastnina lika je kovček, ki postane njegova zibelka, splav, hiša. Tudi svet okoli njega je telesen: reka so dlani, zemlja je ženska, dež so solze.

Vir lepote (Belle Comme un Coeur)
Gregory Casares (Nadasdy Film/Écal Lausanne)
Švica, 2015, HD, 11’50”

Deklica Rosie je zaradi grdega videza zapostavljena. Nekoč sreča staro in osamljeno čarovnico, ki ji v hipu izpolni željo …

One Day in July
Hermes Mangialardo (Hermes Mangialardo)
Italija, 2015, HD, 2’15”

Na obali se v pesku igra otrok, ko tja pride oborožen vojak …

Laboratorij (Laboratorium)
Natalia Nguyen (Natalia Nguyen)
Poljska, 2015, HD, 8′

Konstruktor v skrivnostnem laboratoriju razvija svoj novi izum – mehanično balerino. Z bakrenimi oreški jo oživi. Pomaga ji pri prvih korakih in jo nauči plesati. Nato se balerina upre njegovim navodilom in poskusi plesati po svoje, kar privede do spora.

Pika (Dot)
Kristjan Holm (Karabana)
Estonija, 2015, HD, 3’50”

Nekoč je bilo kraljestvo teme …

Detours
Nico Bonomolo (Nico Bonomolo)
Italija, 2015, HD, 3′

Navadna biljardna krogla, ki jo poganjajo absurdni zakoni usode, potuje po zgodbah, ljudeh, oddaljenih krajih v fantastični dimenziji, ki jo še poudarja groba animacija slikarskih del.

Hiša (House)
Domen Dimovski (Domen Dimovski)
Slovenija/, 2014, HD, 6’24”

Hiša je kratki film o upanju in hrepenenju. Zgodba je postavljena v fantastičen svet, v hišo na robu gozda.

Arkadijska vročica (Arkadijska febra)
Tea Stražičić (ALU Zagreb)
Hrvaška, 2015, DCP, 6’55”

Kratki film o življenjskem krogu parazitskih tujih vrst prikazuje zadnji dan življenja parazitov na planetu, ki so ga zasedli, njihovo selitev in invazijo na nov planet. V to se vplete ljubezenska zgodba.

Aion
Petra Heleninová (VŠMU Bratislava)
Slovaška, 2014, HD, 6’53”

Kaj bi storili, če bi na tleh našli daljinski upravljalnik, ki zaustavi svet? To se zgodi našemu junaku, ki sklene, da se bo s tem spopadel na svoj način. Po zaslugi novo pridobljene moči začne upravljalnik izrabljati za svojo korist. A vsako njegovo dejanje sproži reakcijo in naš junak vedno, ko se svet ustavi, opazi čudne predmete, ti pa ga začnejo ogrožati. Je v nevarnosti samo on?

100 % razpoloženje (100% настроение)
Dmitri Jagodin (Compote Collective)
Bolgarija, 2015, DCP, 4’05”

Običajen človek gre skozi življenje, kot pač zna – brez želja, sanj ali hotenj. Kot eden od brezštevilnih celic v telesu velikanske urbane pošasti.

Abeceda majhnih reči (L’alfabeto delle cose piccole)
Linda Wolfsgruber, Federica Pagnucco, Thomas Renoldner (Thomas Renoldner)
Avstrija / Italija, 2015, DCP, 4’05”

Animirana knjiga abecede, kjer se vrsta majhnih reči giblje ob glasbi, skače, trepeta, pleše, žvižga in vabi gledalca k sodelovanju.

Džez za masaker (Jazz per un massacro)
Leonardo Carrano, Giuseppe Spina (Leonardo Carrano)
Italija, 2014, DCP, 15’20”

Poklon eksperimentalnemu umetniku in cineastu Natu Frasci, začetniku oblike prostega izražanja za preučevanje nezavednega. Film metodo uporabi na najboljši možen način, rezultat pa je glasbeno-slikoven jam session, v katerem se džezovska improvizacija s plošče Noise of Trouble združi z neposredno na film ustvarjenimi abstraktnimi podobami Leonarda Carrana v montaži Giuseppeja Spine. 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Prekla Dilda

Kantemir Balagov

četrtek, 27. 02. 2020 / 15:45 / Dvorana

Pretresljiva in čudovito posneta zgodba o dveh mladih ženskah, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada.

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

četrtek, 27. 02. 2020 / 17:30 / Mala dvorana

Dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, kjer so ga gledalci sprejeli s stoječimi ovacijami.

Dodatna projekcija

Judy Judy

Rupert Goold

četrtek, 27. 02. 2020 / 18:30 / Dvorana

Pozimi leta 1968 Judy Garland prispe v London, da bi nastopila na seriji razprodanih koncertov v klubu The Talk of the Town. Od njenega nastopa v Čarovniku iz Oza, ki jo je izstrelil med največje zvezde šovbiznisa, je minilo že trideset let … Upodobitev legendarne igralke in pevke je Renée Zellweger poleg kritiške hvale prinesla zlati globus in oskarja za glavno žensko vlogo.