Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odprto še 02:26, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2015

Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama I (2015) Vzhodnoevropska in srednjeevropska panorama I (2015)

razno / razno

Cule in sol (Cule and the Salt)
Andreja Muha (Andreja Muha)

Slovenija, 2015, HD, 4’05”

Darilo. Počitnice.

Dom
Agnieszka Borowa (FUMI Studio)
Poljska, 2015, DCP, 14’20”

Dom je prostor. Družina. Preteklost. Odnosi. Dom je spomin, ki izoblikuje človeka. Morda sen? To je zgodba o dekletu, ki se vrača domov. Obisk prebudi vihar kaotičnih, napornih spominov. Če želi oditi, se mora z njimi spopasti. Kaj je njen dom? Ga je mogoče spremeniti?

Risar (A rajzoló)
István Orosz (Kecskemétfilm)
Madžarska, 2014, HD, 5’43”

Mitologija labirinta: kdor ga skicira s »te strani«, ustvari avtoportret, kdor vstopi vanj, se izgubi na poti svoje usode, in kdor se ozre nazaj z »one strani«, vidi obrnjen čas, utripajočo večnost.

Še opice umrejo (A i majmuni umiru)
Anja Sušanj (ALU Zagreb)
Hrvaška, 2015, DCP, 6’37”

Vedno me je zanimal trenutek med življenjem in ne-življenjem, trenutek, v katerem se naše bivanje sklene. V takih okoliščinah On odkrije svoj pravi jaz.

Reka (Rzeki)
Daria Kopiec (Fundacja Pogranicze/WJTeam)
Poljska, 2014, DCP, 2’29”

Naslov se nanaša na telesnost glavnega lika. Na njegovem telesu iščem njene sledi, od popkovine, prek konic prstov, do gub na obrazu. Neodtujljiva lastnina lika je kovček, ki postane njegova zibelka, splav, hiša. Tudi svet okoli njega je telesen: reka so dlani, zemlja je ženska, dež so solze.

Vir lepote (Belle Comme un Coeur)
Gregory Casares (Nadasdy Film/Écal Lausanne)
Švica, 2015, HD, 11’50”

Deklica Rosie je zaradi grdega videza zapostavljena. Nekoč sreča staro in osamljeno čarovnico, ki ji v hipu izpolni željo …

One Day in July
Hermes Mangialardo (Hermes Mangialardo)
Italija, 2015, HD, 2’15”

Na obali se v pesku igra otrok, ko tja pride oborožen vojak …

Laboratorij (Laboratorium)
Natalia Nguyen (Natalia Nguyen)
Poljska, 2015, HD, 8′

Konstruktor v skrivnostnem laboratoriju razvija svoj novi izum – mehanično balerino. Z bakrenimi oreški jo oživi. Pomaga ji pri prvih korakih in jo nauči plesati. Nato se balerina upre njegovim navodilom in poskusi plesati po svoje, kar privede do spora.

Pika (Dot)
Kristjan Holm (Karabana)
Estonija, 2015, HD, 3’50”

Nekoč je bilo kraljestvo teme …

Detours
Nico Bonomolo (Nico Bonomolo)
Italija, 2015, HD, 3′

Navadna biljardna krogla, ki jo poganjajo absurdni zakoni usode, potuje po zgodbah, ljudeh, oddaljenih krajih v fantastični dimenziji, ki jo še poudarja groba animacija slikarskih del.

Hiša (House)
Domen Dimovski (Domen Dimovski)
Slovenija/, 2014, HD, 6’24”

Hiša je kratki film o upanju in hrepenenju. Zgodba je postavljena v fantastičen svet, v hišo na robu gozda.

Arkadijska vročica (Arkadijska febra)
Tea Stražičić (ALU Zagreb)
Hrvaška, 2015, DCP, 6’55”

Kratki film o življenjskem krogu parazitskih tujih vrst prikazuje zadnji dan življenja parazitov na planetu, ki so ga zasedli, njihovo selitev in invazijo na nov planet. V to se vplete ljubezenska zgodba.

Aion
Petra Heleninová (VŠMU Bratislava)
Slovaška, 2014, HD, 6’53”

Kaj bi storili, če bi na tleh našli daljinski upravljalnik, ki zaustavi svet? To se zgodi našemu junaku, ki sklene, da se bo s tem spopadel na svoj način. Po zaslugi novo pridobljene moči začne upravljalnik izrabljati za svojo korist. A vsako njegovo dejanje sproži reakcijo in naš junak vedno, ko se svet ustavi, opazi čudne predmete, ti pa ga začnejo ogrožati. Je v nevarnosti samo on?

100 % razpoloženje (100% настроение)
Dmitri Jagodin (Compote Collective)
Bolgarija, 2015, DCP, 4’05”

Običajen človek gre skozi življenje, kot pač zna – brez želja, sanj ali hotenj. Kot eden od brezštevilnih celic v telesu velikanske urbane pošasti.

Abeceda majhnih reči (L’alfabeto delle cose piccole)
Linda Wolfsgruber, Federica Pagnucco, Thomas Renoldner (Thomas Renoldner)
Avstrija / Italija, 2015, DCP, 4’05”

Animirana knjiga abecede, kjer se vrsta majhnih reči giblje ob glasbi, skače, trepeta, pleše, žvižga in vabi gledalca k sodelovanju.

Džez za masaker (Jazz per un massacro)
Leonardo Carrano, Giuseppe Spina (Leonardo Carrano)
Italija, 2014, DCP, 15’20”

Poklon eksperimentalnemu umetniku in cineastu Natu Frasci, začetniku oblike prostega izražanja za preučevanje nezavednega. Film metodo uporabi na najboljši možen način, rezultat pa je glasbeno-slikoven jam session, v katerem se džezovska improvizacija s plošče Noise of Trouble združi z neposredno na film ustvarjenimi abstraktnimi podobami Leonarda Carrana v montaži Giuseppeja Spine. 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Corpus Christi Boże Ciało

Jan Komasa

četrtek, 01. 10. 2020 / 17:30 / Dvorana

Film, temelječ na resničnem pojavu lažnih duhovnikov na Poljskem, je sodobna in provokativna parabola o veri, odpuščanju in odrešitvi, ki jo poganja nepozabni nastop glavnega igralca.

Delphine in Carole, uporni muzi Delphine et Carole, insoumuses

Callisto McNulty

četrtek, 01. 10. 2020 / 20:30 / Dvorana

Delphine Seyrig je zaslovela v filmih Françoisa Truffauta, Alaina Resnaisa, Luisa Buñuela in Chantal Akerman, manj pa je znano, da je bila v šestdesetih in sedemdesetih letih tudi močan glas francoskega feminističnega gibanja. S filmarko Carole Roussopoulos sta bili med ustanoviteljicami enega prvih aktivističnih video kolektivov Les Insoumuses, pod okriljem katerega sta ustvarili serijo drznih in prevratniškega humorja polnih videov. Ta pozabljeni vidik Delphinine kariere v arhivskem dokumentarcu Delphine in Carole, uporni muzi osvetli Carolina vnukinja Callisto McNulty.

Milost Roubaix, une lumière

Arnaud Desplechin

petek, 02. 10. 2020 / 15:00 / Dvorana

Po resničnem zločinu posneti film noir, v katerem režiser Arnaud Desplechin (Božična zgodba, Jimmy P.) in njegov glavni junak, policijski načelnik Daoud, iščeta svetlobo v človeku.