Danes je blagajna odprta od 17:15 do 20:30 (odprto še 01:54, tel: 01 239 22 17).

Vzetje The Taking

Alexandre O. Philippe / ZDA / 2021 / 76 min / angleščina

Potem ko je seciral Hitchcockov sloviti prizor pod prho v filmu 78/52 in Friedkinove čudovite možgane v filmu Skok v neznano: William Friedkin o Izganjalcu hudiča, se dežurni kronist in anatom ameriške filmske ikonografije in mitotvorstva loti prizorišča Monument Valley.

Fotografije

Skozi radikalno preiskavo reprezentacij te ikonične pokrajine v filmu in oglaševanju pokaže, kako je prostor, ki je zgodovinsko pripadal in še danes pripada ljudstvu Navajo, postal utelešenje in vizualni simbol mita o pionirskem, izbranem in samoniklem belem ameriškem ljudstvu.

»‘To je Zahod, gospod. Ko legenda postane dejstvo, natisnite legendo.‘ In takšna je usoda Monument Valley, veličastne puščavske planote, s katere se dvigajo strmi stebri rdečih skalnih osamelcev in ki jo je v sedmih klasičnih vesternih, začenši s Poštno kočijo (Stagecoach), ovekovečil John Ford. Alexandre O. Philippe skozi bogato paleto filmskih posnetkov ter glasov nevidnih teoretikov in strokovnjakov /…/ živo ilustrira, kako je ta redko poseljena pokrajina postala simbol za vse, kar je navdihujočega in grozovitega na Divjem zahodu. /…/ Toda mitska pokrajina, ki jo je ustvaril, je prikrila globljo zgodovino brutalne izselitve prvotnih prebivalcev, plemena Navajo. Fordove filmske upodobitve grozečih hord ameriških Indijancev so povečini zamolčale to specifično zgodovino in se raje osredotočile na narodotvorni boj belega človeka. In tudi poznejše generacije filmarjev so se, raje slaveč vizualno moč kot tragične resnice, praviloma navdihovale in poklanjale Fordovi uporabi te lokacije, od ljubeče geste panoramskih posnetkov Sergia Leoneja v Bilo je nekoč na Divjem zahodu (Once Upon a Time in the West) do gole eksploatacije v kičastih reklamah za avtomobile. Pri obravnavi mitoloških vidikov tega prostora v luči širšega političnega konteksta gredo nekateri govorci morda resda predaleč, toda Philippov dokumentarec je po zaslugi forenzične nadrobnosti in vizualne krasote osupljiva in tehtna študija neizbrisne filmske podobe.« 
– David Thompson, Il Cinema Ritrovato

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

četrtek, 01. 06. 2023 / 19:15 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Zadnjič

Mona Lisa in krvava luna Mona Lisa and the Blood Moon

Ana Lily Amirpour

četrtek, 01. 06. 2023 / 20:30 / Dvorana

Film ameriške režiserke iranskih korenin Ane Lily Amirpour (Ponoči hodi sama) je zgodba o outsiderki, ki v kaosu sodobnega sveta išče svoj prostor pod (polno) luno. Mona Lisa in krvava luna je z neonom in estetiko B-filma prežeta pravljica za odrasle, prisrčna sci-fi komedija in bizaren fantazijski triler.

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

petek, 02. 06. 2023 / 16:15 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.