Danes je blagajna odprta od 14:45 do 21:00 (odpre se čez 10:02).

Vu Vu

Leila Albayaty / Belgija / 2009 / 26 min / angleščina, francoščina

 2. kulturološki simpozij, Politična kritika v umetnosti

10. – 12. marec 2009, Fakulteta za družbene vede, Kinodvor, Klub Gromka

IMDb
Vu Vu

Leila Albayaty2009, Belgija26 min

2. kulturološki simpozij
Politična kritika v umetnosti

10. – 12. marec 2009
Fakulteta za družbene vede, Kinodvor, Klub Gromka

Leila je preživela hudo prometno nesrečo, zaradi katere je izgubila spomin. Med počitnicami se zateče v Rim, sestri Ani v objem, a sestri se ne ujameta in za ponovno odkrivanje sebe bo morala prvi korak narediti Leila sama.

Kot uvod v film bo krajše predavanje Mirta Komelja z naslovom »Déjà-vu dotika«.
Fenomen “deja-vu” je od nekdaj fasciniral: antične vrače s tem, ko so mu pripisovali prekognicijo, mistike, ko so v njem videli anamnezo prejšnjih življenj, nenazadnje znanstvenike s tem, ko še do danes niso uspeli priti do dna, ne glede na to, koliko je napredovala tehnologija, s katero je mogoče pogledati človeški psihi pod pokrov. Postoji še ena pot, ki še ni bila ubrana, namreč psihoanalitska: Freud se v Psihopatologijah vsakdanjega življenja vprašanja deja-vuja le mimogrede dotakne, in nemara je predvajanje filma VU odlična prilika, da se na to pot zakoraka.

Leila Albayaty je doživela prvo prikazovanje filma na letošnjem berlinskem festivalu, kjer je prejela posebno omembo žirije. Film je bil v program Berlinala izbran med približno sto prispelim kratkomteražnimi filmi. Albayatyeva sebe opiše: »Kaj naj naredim? Ko bi vsaj vedela. Rojena v Franciji. Pol Iračanka. Odraščala v Bordeaux, študirala vse sorte stvari. Nesreča.Paris. Brussels. Režirala svoj prvi film, Vacances: petdeset minutni dokumentarec o avtoštop potovanju med Belgijo in Španijo v počitniški prikolici brez avtomobila. Marseille. Kupila snemalnik in Yamaho. Začela skladati mus’ko. Začela slikati. Performans s svojo glasbo, “Kiss me on my leg”. Brussels. Pisala glasbo za različne ljudi, filme in predstave. Prva plata, “Dans le soleil” : Intimističen album na križišču pop, šansone in elektronske glasbe. Režirala “Vu”. O punci, ki je izgubila spomin po avtomobilski nesreči, v glasbeni drami pod rimskim soncem. Prvič predvajan na berlinskem Berlinalu pod kategorijo ‘kratkometražni’, dobil posebno priznanje. Od julija 2008 živi v Berlinu. Nova glasba.«

Mirt Komel je študent doktorskega študija filozofije na Filozofski fakulteti, asistent in mladi raziskovalec na Fakulteti za družbene vede (na Oddelku za kulturologijo), član uredniškega odbora Časopisa za kritiko znanosti in raziskovalni sodelavec Mirovnega inštituta. Avtor številnih znanstvenih člankov s področja humanistike in družboslovja, in avtor prve znanstvene monografije o dotiku na slovenskem, z naslovom “Poskus nekega dotika”.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Prekla Dilda

Kantemir Balagov

četrtek, 27. 02. 2020 / 15:45 / Dvorana

Pretresljiva in čudovito posneta zgodba o dveh mladih ženskah, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada.

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

četrtek, 27. 02. 2020 / 17:30 / Mala dvorana

Dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, kjer so ga gledalci sprejeli s stoječimi ovacijami.

Dodatna projekcija

Judy Judy

Rupert Goold

četrtek, 27. 02. 2020 / 18:30 / Dvorana

Pozimi leta 1968 Judy Garland prispe v London, da bi nastopila na seriji razprodanih koncertov v klubu The Talk of the Town. Od njenega nastopa v Čarovniku iz Oza, ki jo je izstrelil med največje zvezde šovbiznisa, je minilo že trideset let … Upodobitev legendarne igralke in pevke je Renée Zellweger poleg kritiške hvale prinesla zlati globus in oskarja za glavno žensko vlogo.