Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 04:01, tel: 01 239 22 17).

Vseeno mi je, če bomo v zgodovino zapisani kot barbari Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

Radu Jude / Romunija, Francija, Bolgarija, Nemčija, Češka / 2018 / 138 min / romunščina

Romunski mojster Radu Jude prevprašuje napake prejšnjih generacij, ki še dandanes usodno zastrupljajo romunsko družbo. Zmagovalec festivala v Karlovih Varih.

režija Radu Jude, scenarij Radu Jude, fotografija Marius Panduru, montaža Cătălin Cristuțiu, igrajo Ioana Iacob (Mariana), Alexandru Dabija (Movilă), Alex Bogdan  (Traian), Ilinca Manolache (Oltea), Serban Pavlu (Ștefan), Ion Rizea (Alexianu), Claudia Ieremia (podžupanjar)

festivali, nagrade Karlovi Vari 2018 (najboljši film)

Mlad angažiran umetnik se odloči, da bo pripravil gledališko uprizoritev poboja Judov, ki so ga na vzhodni fronti leta 1941 s pomočjo romunske armade izvedle tedanje oblasti. Skozi rekonstrukcijo tega grozovitega dogodka postane jasno, da pot v barbarstvo ni tlakovana zgolj z nasiljem, temveč predvsem z brezvestnostjo ljudi.

»V razmišljanju o naši temačni zgodovini se oziraš z zgroženim pogledom angela zgodovine Walterja Benjamina, katerega ‘obličje je obrnjeno v preteklost’. Kjer uzremo sosledje dogodkov, on vidi eno samo katastrofo, ki proizvaja eno opustošenje za drugim in jih kopiči pred njegovimi nogami.« (Radu Jude)

Radu Jude
Rojen v Bukarešti leta 1977. Diplomiral je na filmski smeri tamkajšnje Univerze za medije. Leta 2009 je posnel celovečerni prvenec Najsrečnejše dekle na svetu, prikazan na festivalu Sundance in nagrajen na berlinskem festivalu. Tri leta pozneje si je za družinsko dramo Vsi v naši družini prislužil nagrado na sarajevskem festivalu, leta 2015 pa je v Berlinu za zgodovinsko dramo Bravo! prejel srebrnega medveda.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bojevnica Kona fer í stríð

Benedikt Erlingsson

sreda, 23. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Islandski režiser se po ekscentričnem prvencu Zgodbe o konjih in ljudeh vrača z Bojevnico, polno akcije, humorja in glasbe, ki jo sam opisuje kot »feel-good film o podnebnih spremembah«. Zmagovalec zadnjega LIFFa.

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

sreda, 23. 01. 2019 / 17:45 / Mala dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

sreda, 23. 01. 2019 / 19:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.