Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 05:08, tel: 01 239 22 17).

Vse za dobro tega sveta in Nošovic Vše pro dobro světa a Nošovic

Vít Klusák / Češka / 2010 / 82 min

V okolico češke vasice Nosovice je pred leti prišel korejski avtomobilski gigant Hyundai. Ljudje so nekoč obdelovali zemljo, danes za slabo mezdo delajo v neosebni tovarni. Klusák, soavtor uspešnice Češke sanje, se je znova osredotočil na aktivistično tematiko.

V okolico odročne češke vasice Nosovice je pred leti prišel korejski avtomobilski gigant Hyundai. Sredi rodovitnih polj je odkupil zemljišča, nekatera brez težav, druga po dolgotrajnih pogajanjih, tretja po tem, ko so kmetje prejeli grožnje s smrtjo. Na prostranem zemljišču Hyundai danes proizvede več kot 300.000 avtomobilov letno; delavci so slabo plačani, delajo v vprašljivih razmerah; kdor izrazi najmanjše nestrinjanje z vodstvom ali delovnimi pogoji, je odpuščen. Ljudje iz okolice so nekoč obdelovali zemljo in gojili živino, danes za slabo mezdo delajo v neosebni tovarni, ki je od daleč videti kot vesoljsko plovilo sredi neokrnjene narave. Vít Klusák, soavtor uspešnice Češke sanje (2004), se je znova osredotočil na aktivistično tematiko, ki nasprotuje konzumerizmu in uničevanju narave.

»Naslov Vse za dobro tega sveta se navdihuje pri sloganu oglaševalske akcije korporacije Hyundai, v katerem trdijo, da delajo vse za dobro sveta in bodo tako vedno delovali …« (Vít Klusák)

An original portrayal of a small Czech village where – as the locals put it – an UFO has landed in the form of a kilometre-long silverish factory: a Korean Hyundai automobile plant. The village was thus turned into an industrial zone – the largest greenfield investment project in the Czech Republic’s history. Nonetheless, for a long time many farmers resisted selling the land upon which the factory is now standing. Eventually, they all succumbed under the pressure from the neighbours, and even the anonymous death threats.

Vít Klusák – filmografija (izbor/selection):
Ocet (2001); Vlast a Burian (2003); Češke sanje / Český sen (2004); Češki mir / Český mír (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2023) Svetovni jagodni izbor III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Belo plastično nebo Műanyag égbolt

Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó

četrtek, 30. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Leto 2123. Človeštvo zaradi čedalje hujšega pomanjkanja naravnih virov lahko reši samo kupčija: vsak prebivalec se po dopolnjenem 50. letu spremeni v drevo. Ko Stefan izve, da se je njegova ljubljena žena Nora prostovoljno odločila predčasno podariti svoje telo, se poda na drzno pot, da bi jo rešil.

Tekmovalni program III (2023) Tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.