Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (za danes zaprto).

Vse je mirno Boven is het stil

Nanouk Leopold / Nizozemska, Nemčija / 2013 / 94 min

Nenavadna in vizualno impresivna »zgodba o odraščanju« prinaša pripoved o moškem, ki je šele pri petdesetih letih pripravljen sprejeti to, kar v resnici je, in nato v skladu s tem na novo zaživeti.

režija Nanouk Leopold, scenarij Nanouk Leopold (po literarni predlogi Gerbranda Bakkerja/based on the novel by Gerbrand Bakker), fotografija Frank van den Eeden, glasba Manon Blom, Ute Paffendorf, montaža Elsje de Bruin, igrajo Jeroen Willems (Helmer), Henri Garcin (oče/father), Wim Opbrouck (voznik/dairy driver), Martijn Lakemeier (Henk)

IMDb

Nenavadna in vizualno impresivna »zgodba o odraščanju« prinaša pripoved o moškem, ki je šele pri petdesetih letih pripravljen sprejeti to, kar v resnici je, in nato v skladu s tem na novo zaživeti.

Kmet Helmer živi s svojim bolnim očetom. Ta je povsem odvisen od sinove pomoči, a Helmerju vseeno daje vseskozi vedeti, da ni izpolnil njegovih pričakovanj. V tem zadušljivem ozračju moška živita samotno. Občasno ju obišče le soseda Ada s sinom Johanom, voznikom tovornjaka, ki pri njiju nabavlja mleko. Ko oče še bolj opeša, se Helmer odloči in ga preseli na podstrešje, sam pa si začne spodnje stanovanje preurejati po svojem okusu. K sebi vzame mladega, komaj 18-letnega Henka, ki naj bi mu pomagal pri opravilih na kmetiji. A kmalu se med njima razvije intimnejši odnos. Helmerjeve družbe pa si vse bolj očitno želi tudi Johan.

»Povsem prepričana sem bila, da bom s tem filmom posnela nekaj čisto drugačnega. Ne gre za mojo zgodbo, govori o moških, umeščena je v drugačno okolje in tudi stilistično se močno razlikuje od mojih prejšnjih del. Pa vendar, navsezadnje je zelo blizu filmom, ki sem jih posnela pred tem.« (Nanouk Leopold)

Nanouk Leopold
Rojena leta 1968 v Rotterdamu, Nizozemska. Po diplomi iz oblikovanja je opravila še študij filmske režije, ki ga je leta 1998 končala s kratkim filmom Weekend. Po študiju je delala pri televizijski hiši, kot režiserka in kot novinarka. Njen celovečerni prvenec Iles flottantes je bil prikazan v tekmovalnem programu rotterdamskega festivala. Tudi s poznejšimi filmi se redno pojavlja na najpomembnejših festivalih. Tako tiho je je njen peti celovečerec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Premiera

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

sreda, 24. 04. 2024 / 20:00 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Zadnjič

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

četrtek, 25. 04. 2024 / 15:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 25. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.