Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 08:43).

Vse je mirno Boven is het stil

Nanouk Leopold / Nizozemska, Nemčija / 2013 / 94 min

Nenavadna in vizualno impresivna »zgodba o odraščanju« prinaša pripoved o moškem, ki je šele pri petdesetih letih pripravljen sprejeti to, kar v resnici je, in nato v skladu s tem na novo zaživeti.

režija Nanouk Leopold, scenarij Nanouk Leopold (po literarni predlogi Gerbranda Bakkerja/based on the novel by Gerbrand Bakker), fotografija Frank van den Eeden, glasba Manon Blom, Ute Paffendorf, montaža Elsje de Bruin, igrajo Jeroen Willems (Helmer), Henri Garcin (oče/father), Wim Opbrouck (voznik/dairy driver), Martijn Lakemeier (Henk)

IMDb

Nenavadna in vizualno impresivna »zgodba o odraščanju« prinaša pripoved o moškem, ki je šele pri petdesetih letih pripravljen sprejeti to, kar v resnici je, in nato v skladu s tem na novo zaživeti.

Kmet Helmer živi s svojim bolnim očetom. Ta je povsem odvisen od sinove pomoči, a Helmerju vseeno daje vseskozi vedeti, da ni izpolnil njegovih pričakovanj. V tem zadušljivem ozračju moška živita samotno. Občasno ju obišče le soseda Ada s sinom Johanom, voznikom tovornjaka, ki pri njiju nabavlja mleko. Ko oče še bolj opeša, se Helmer odloči in ga preseli na podstrešje, sam pa si začne spodnje stanovanje preurejati po svojem okusu. K sebi vzame mladega, komaj 18-letnega Henka, ki naj bi mu pomagal pri opravilih na kmetiji. A kmalu se med njima razvije intimnejši odnos. Helmerjeve družbe pa si vse bolj očitno želi tudi Johan.

»Povsem prepričana sem bila, da bom s tem filmom posnela nekaj čisto drugačnega. Ne gre za mojo zgodbo, govori o moških, umeščena je v drugačno okolje in tudi stilistično se močno razlikuje od mojih prejšnjih del. Pa vendar, navsezadnje je zelo blizu filmom, ki sem jih posnela pred tem.« (Nanouk Leopold)

Nanouk Leopold
Rojena leta 1968 v Rotterdamu, Nizozemska. Po diplomi iz oblikovanja je opravila še študij filmske režije, ki ga je leta 1998 končala s kratkim filmom Weekend. Po študiju je delala pri televizijski hiši, kot režiserka in kot novinarka. Njen celovečerni prvenec Iles flottantes je bil prikazan v tekmovalnem programu rotterdamskega festivala. Tudi s poznejšimi filmi se redno pojavlja na najpomembnejših festivalih. Tako tiho je je njen peti celovečerec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Lunana: jak v razredu Lunana: A Yak in the Classroom

Pawo Choyning Dorji

petek, 24. 03. 2023 / 16:15 / Dvorana

Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu, nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja.

Blizu Close

Lukas Dhont

petek, 24. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

petek, 24. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.