Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (za danes zaprto).

Vojakinja Jeannette Soldate Jeannette

Daniel Hoesl / Avstrija / 2012 / 80 min

Himna svobodi in uporniška gesta zoper sodobni materializem. Eliptičen, raziskujoč film, ki ga bolj kot jasno razumljiva zgodba zanimajo ideje in forma.

režija Daniel Hoesl, scenarij Daniel Hoesl, fotografija Gerald Kerkletz, glasba Bettina Köster , montaža Natalie Schwager, igrajo Johanna Orsini-Rosenberg (Fanni), Christina Reichsthaler (Anna), Josef Kleindienst (Ernst), Aurelia Burckhardt (donatorka/donator), Julia Schranz (nadlegovalka/stalker), Ines Rössl (pravnica/lawyer) 

IMDb

Himna svobodi in uporniška gesta zoper sodobni materializem. Eliptičen, raziskujoč film, ki ga bolj kot jasno razumljiva zgodba zanimajo ideje in forma.

Čeprav se zidovi okrog Fannijinega razkošnega življenja drobijo, tega nikoli ne bi mogli razbrati z njenega okamenelega obraza. Fanni ne najde več nobenega zadovoljstva v predmetih, ki jih lahko kupi s svojim bajnim bogastvom, zato zavrže svojo buržujsko identiteto in se odpravi v gore. Na odmaknjeni kmetiji sreča Anno, mlado prašičerejko, ki ji je življenje na kmetiji prav tako zraslo čez glavo. Fanni nič več ne gane bogastvo in Anne ima vrh glave dovolj prašičev. Nasprotja se privlačijo …

»Morda sem idealist, vendar verjamem v človeštvo. Mogoče zveni preroško, ampak čutim, da je naša sposobnost ljubezni zavila s tira. /…/ Verjamemo v sveti denar, v svetost centralne banke, bančno skupnost, izplačilo obresti in večnost materialnih sredstev. Amen. Namesto tega se raje sončimo v razplamteli inflaciji. Prepevali bomo in zedinjeno povzdignili glas. Smo vsemogočni, strmoglavimo lahko religijo dolarjev in centov, funtov in penijev. Življenje bo vzšlo kot sonce. Kot je za Fanni in Anno.« (Daniel Hoesl)

Daniel Hoesl
Rojen leta 1982 v St. Pöltenu, Avstrija. Študiral je v Salzburgu, Pragi in na Dunaju, kjer danes živi in dela. Sodeloval je z režiserji, kot so Ulrich Seidl, Benjamin Heisenberg, Natalie Borgers in Michael Glawogger. Je ustanovitelj produkcijske hiše A European Film Conspiracy, v okviru katere snema filme v svojem značilnem, brezproračunsko-kooperativnem slogu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 23. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zadnjič

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

četrtek, 23. 05. 2024 / 19:45 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 24. 05. 2024 / 17:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.