Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odpre se čez 4 minute).

Vitalina Varela Vitalina Varela

Pedro Costa / Portugalska / 2019 / 124 min / portugalščina

Zlati leopard letošnjega filmskega festivala v Locarnu. Bolečine polna življenjska zgodba 55-letne igralke z Zelenortskih otokov, umišljeno podana skozi njeno lastno igralsko stvaritev, je posneta v zavetju noči in navdihnjena s Caravaggiovimi podobami.

režija Pedro Costa, scenarij Pedro Costa, Vitalina Varela, fotografija Leonardo Simões, montaža João Dias, Vítor Carvalho, igrajo Vitalina Varela, Ventura, Manuel Tavares Almeida, Francisco Brito, Imídio Monteiro, Marina Alves Dimingues

festivali, nagrade Locarno 2019 (najboljši film, najboljša igralka, posebna omemba ekumenske žirije), Chicago 2019, Toronto 2019

IMDb

Zlati leopard letošnjega filmskega festivala v Locarnu. Bolečine polna življenjska zgodba 55-letne igralke z Zelenortskih otokov, umišljeno podana skozi njeno lastno igralsko stvaritev, je posneta v zavetju noči in navdihnjena s Caravaggiovimi podobami.

Igralka Vitalina Varela prispe v Lizbono, da bi se poslovila od svojega moža, ki je pred petindvajsetimi leti v želji po boljšem življenju zapustil Zelenortske otoke. Žal prepozno, saj je bil pokopan tri dni pred njenim prihodom. To spoznanje jo navda z bolečino in obupom, ki grozita z zlomom njenega telesa. A Vitalina ne kloni. Kljub občutkom, ki jo prežemajo, zbira sledove življenja človeka, ki ga skorajda ni več poznala, in se spominja njunih skupnih projektov, ki se nikoli ne bodo uresničili.

»Obstaja veliko sledi preteklosti, ki pripadajo samo prebivalcem Zelenortskih otokov, Vitalini ali Venturi, na splošno tej skupnosti. Govorim o ljudeh, ki danes živijo v pozabi, na mračnem obrobju družbe; ljudeh, ki so za svoje delo manj plačani, ki so pozabljeni, spijo na ulici, pretepeni ali mučeni. Kinematografija lahko te ljudi zaščiti, se za del tega položaja v njihovem imenu maščuje, samo z vsesplošnim prikazovanjem tega filma.« (Pedro Costa)

Pedro Costa
Rojen leta 1958 v Lizboni. Na tamkajšnji filmsko-igralski šoli je obiskoval razred slavnega režiserja, pesnika in kiparja Antónia Reisa. Danes je eden od prepoznavnih portugalskih režiserjev s svojevrstno estetiko in filmskim pristopom, ki prevprašuje razmerje med strogim formalizmom in pripovedno strukturo. Njegovi filmi so bili večkrat nagrajeni na prestižnih evropskih festivalih.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Deček in svet O Menino e o Mundo

Alê Abreu

torek, 07. 07. 2020 / 10:00 / Dvorana

Igriv in likovno domišljeni animirani film o dečkovem pogledu na moderni svet.

Kubanskih pet Wasp Network

Olivier Assayas

torek, 07. 07. 2020 / 18:15 / Dvorana

Začetek devetdesetih. Skupina Kubancev, ki živijo v Miamiju, ustanovi vohunsko mrežo. Njihova misija: infiltracija v proticastrovske organizacije, odgovorne za teroristične napade na otoku …

Konje krast Ut og stjæle hester

Hans Petter Moland

torek, 07. 07. 2020 / 21:30 / Kinodvorišče

Vizualno razkošna, v mogočno norveško divjino postavljena ekranizacija istoimenske uspešnice norveškega pisatelja Pera Pettersona raziskuje teme krivde, odgovornosti in tistih na videz nepomembnih dogodkov, ki za vedno zaznamujejo naša življenja.