Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:30 (odpre se čez 08:27).

Vestern Western

Valeska Grisebach / Nemčija, Avstrija, Bolgarija / 2017 / 120 min / bolgarščina, angleščina, nemščina

Zgodba o predsodkih, nezaupanju in značilni moški tekmovalnosti, ki vzklije med nemškimi delavci in bolgarskimi vaščani, je predstavljena v preobleki sodobnega vesterna.

režija Valeska Grisebach, scenarij Valeska Grisebach, fotografija Bernhard Keller, montaža Bettina Böhler, igrajo Meinhard Neumann (Meinhard), Reinhardt Wetrek (Vincent), Sulejman Alilov Letifov (Adrian), Veneta Frangova (Veneta), Viara Broisova (Viara), Kevin Bašev (Wanko)

festivali, nagrade Cannes 2017 – Posebni pogled/Un certain regard, Košice 2017 (najboljša režija), Motovun 2017 (najboljši film, nagrada FIPRESCI Prize), Karlovi Vari 2017, Jeruzalem/Jerusalem 2017, Melbourne 2017

IMDb

Zgodba o predsodkih, nezaupanju in značilni moški tekmovalnosti, ki vzklije med nemškimi delavci in bolgarskimi vaščani, je predstavljena v preobleki sodobnega vesterna.

Skupina nemških gradbenih delavcev se odpravi v Bolgarijo gradit hidroelektrarno. Tuje okolje v njih prebudi željo po avanturah, ki pa jo omejujejo predsodki in nezaupanje, temelječe na jezikovni oviri in kulturnih razlikah. Gradbišče sredi redko poseljenega bolgarskega podeželja nehote postane prizorišče moškega nastopaštva in merjenja moči – vse skupaj v želji, da bi jih domačini sprejeli in jim dali zasluženo priznanje za njihovo delo …

»Odraščala sem ob vesternu, sede pred televizijskim zaslonom v zahodnem Berlinu sedemdesetih let. Začutila sem nagib po vrnitvi k njemu: zelo globoko me je pritegnil. Želela sem se lotiti osamljenih, melanholičnih junakov in moške mitologije, ki jih žanr upodablja. Navdušila me je njegova aktualnost – navkljub vsem konservativnim prvinam – v poskusu podati družbeni ustroj in odgovornost posameznika, obenem pa ostaja prežet z lastnimi protislovji. Zanimala me je intimnost dvoboja, preobrnitev ‘ljubezni na prvi pogled’.« (Valeska Grisebach)

Valeska Grisebach
Rojena leta 1968 v Bremnu, Nemčija. Preden se je vpisala na režijo na dunajski filmski akademiji, je študirala germanistiko in filozofijo v Berlinu, Münchnu in na Dunaju. Njen diplomski film Mein Stern je leta 2002 prejel glavno nagrado na filmskem festivalu v Torinu in nagrado kritikov združenja FIPRESCI v Torontu. Kot svetovalka je lani sodelovala pri scenariju za film Toni Erdmann.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

torek, 03. 10. 2023 / 16:30 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Psom in Italijanom vstop prepovedan Interdit aux chiens et aux Italiens

Alain Ughetto

torek, 03. 10. 2023 / 18:45 / Dvorana

Očarljiv, grenko-sladek animirani film, v katerem Alain Ughetto odpotuje nazaj v času in oživi zgodovino svoje družine – z lutkami in namišljenim pogovorom s svojo babico Cesiro, pa tudi z resničnimi zgodovinskimi predmeti, ki so bili del vsakdanjega življenja tedanjih družin. Pred nami se izriše pejsaž s humorjem začinjenega – čeprav težkega – življenja severnih Italijanov, ki bržkone ni bilo tako drugačno od življenj naših starih staršev.

Zadnjič

Anatomija padca Anatomie d’une chute

Justine Triet

torek, 03. 10. 2023 / 20:30 / Dvorana

Justine Triet (Sibyl) v razburljivi sodni drami secira razpad zakonske zveze. Film z izjemno Sandro Hüller v glavni vlogi je osvojil zlato palmo na zadnjem festivalu v Cannesu.