Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (odpre se čez 11:15).

Vestern Western

Valeska Grisebach / Nemčija, Avstrija, Bolgarija / 2017 / 120 min / bolgarščina, angleščina, nemščina

Zgodba o predsodkih, nezaupanju in značilni moški tekmovalnosti, ki vzklije med nemškimi delavci in bolgarskimi vaščani, je predstavljena v preobleki sodobnega vesterna.

režija Valeska Grisebach, scenarij Valeska Grisebach, fotografija Bernhard Keller, montaža Bettina Böhler, igrajo Meinhard Neumann (Meinhard), Reinhardt Wetrek (Vincent), Sulejman Alilov Letifov (Adrian), Veneta Frangova (Veneta), Viara Broisova (Viara), Kevin Bašev (Wanko)

festivali, nagrade Cannes 2017 – Posebni pogled/Un certain regard, Košice 2017 (najboljša režija), Motovun 2017 (najboljši film, nagrada FIPRESCI Prize), Karlovi Vari 2017, Jeruzalem/Jerusalem 2017, Melbourne 2017

IMDb

Zgodba o predsodkih, nezaupanju in značilni moški tekmovalnosti, ki vzklije med nemškimi delavci in bolgarskimi vaščani, je predstavljena v preobleki sodobnega vesterna.

Skupina nemških gradbenih delavcev se odpravi v Bolgarijo gradit hidroelektrarno. Tuje okolje v njih prebudi željo po avanturah, ki pa jo omejujejo predsodki in nezaupanje, temelječe na jezikovni oviri in kulturnih razlikah. Gradbišče sredi redko poseljenega bolgarskega podeželja nehote postane prizorišče moškega nastopaštva in merjenja moči – vse skupaj v želji, da bi jih domačini sprejeli in jim dali zasluženo priznanje za njihovo delo …

»Odraščala sem ob vesternu, sede pred televizijskim zaslonom v zahodnem Berlinu sedemdesetih let. Začutila sem nagib po vrnitvi k njemu: zelo globoko me je pritegnil. Želela sem se lotiti osamljenih, melanholičnih junakov in moške mitologije, ki jih žanr upodablja. Navdušila me je njegova aktualnost – navkljub vsem konservativnim prvinam – v poskusu podati družbeni ustroj in odgovornost posameznika, obenem pa ostaja prežet z lastnimi protislovji. Zanimala me je intimnost dvoboja, preobrnitev ‘ljubezni na prvi pogled’.« (Valeska Grisebach)

Valeska Grisebach
Rojena leta 1968 v Bremnu, Nemčija. Preden se je vpisala na režijo na dunajski filmski akademiji, je študirala germanistiko in filozofijo v Berlinu, Münchnu in na Dunaju. Njen diplomski film Mein Stern je leta 2002 prejel glavno nagrado na filmskem festivalu v Torinu in nagrado kritikov združenja FIPRESCI v Torontu. Kot svetovalka je lani sodelovala pri scenariju za film Toni Erdmann.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 16:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.

Dvakrat Imamura / Kinodvor 100!

Globoka hrepenenja bogov Kamigami no fukaki yokubo

Shohei Imamura

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 19:00 / Dvorana

Nedotaknjeni tropski otok še vedno obvladujejo starodavni plemenski običaji in poganski rituali čaščenja. Nekega dne tja prispe Kariya, inženir iz Tokia, da bi izvrtal vodnjak za tovarno sladkorja. Med delom spozna Futorijeve, ekscentrično družino, ki se je večina domačinov izogiba. Zapeljuje ga mlajša hči Uma, lokalna šamanka, ki je v incestnem razmerju z bratom Nekichijem. Slednji priklenjen na skalo koplje sveto jamo, da bi pomiril bogove …

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.