Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:00 (odpre se čez 02:59).

Vestern Western

Valeska Grisebach / Nemčija, Bolgarija, Avstrija / 2017 / 120 min / angleščina, bolgarščina, nemščina

Zgodba o predsodkih, nezaupanju in značilni moški tekmovalnosti, ki vzklije med nemškimi delavci in bolgarskimi vaščani, je predstavljena v preobleki sodobnega vesterna.

režija Valeska Grisebach, scenarij Valeska Grisebach, fotografija Bernhard Keller, montaža Bettina Böhler, igrajo Meinhard Neumann (Meinhard), Reinhardt Wetrek (Vincent), Sulejman Alilov Letifov (Adrian), Veneta Frangova (Veneta), Viara Broisova (Viara), Kevin Bašev (Wanko)

festivali, nagrade Cannes 2017 – Posebni pogled/Un certain regard, Košice 2017 (najboljša režija), Motovun 2017 (najboljši film, nagrada FIPRESCI Prize), Karlovi Vari 2017, Jeruzalem/Jerusalem 2017, Melbourne 2017

IMDb

Zgodba o predsodkih, nezaupanju in značilni moški tekmovalnosti, ki vzklije med nemškimi delavci in bolgarskimi vaščani, je predstavljena v preobleki sodobnega vesterna.

Skupina nemških gradbenih delavcev se odpravi v Bolgarijo gradit hidroelektrarno. Tuje okolje v njih prebudi željo po avanturah, ki pa jo omejujejo predsodki in nezaupanje, temelječe na jezikovni oviri in kulturnih razlikah. Gradbišče sredi redko poseljenega bolgarskega podeželja nehote postane prizorišče moškega nastopaštva in merjenja moči – vse skupaj v želji, da bi jih domačini sprejeli in jim dali zasluženo priznanje za njihovo delo …

»Odraščala sem ob vesternu, sede pred televizijskim zaslonom v zahodnem Berlinu sedemdesetih let. Začutila sem nagib po vrnitvi k njemu: zelo globoko me je pritegnil. Želela sem se lotiti osamljenih, melanholičnih junakov in moške mitologije, ki jih žanr upodablja. Navdušila me je njegova aktualnost – navkljub vsem konservativnim prvinam – v poskusu podati družbeni ustroj in odgovornost posameznika, obenem pa ostaja prežet z lastnimi protislovji. Zanimala me je intimnost dvoboja, preobrnitev ‘ljubezni na prvi pogled’.« (Valeska Grisebach)

Valeska Grisebach
Rojena leta 1968 v Bremnu, Nemčija. Preden se je vpisala na režijo na dunajski filmski akademiji, je študirala germanistiko in filozofijo v Berlinu, Münchnu in na Dunaju. Njen diplomski film Mein Stern je leta 2002 prejel glavno nagrado na filmskem festivalu v Torinu in nagrado kritikov združenja FIPRESCI v Torontu. Kot svetovalka je lani sodelovala pri scenariju za film Toni Erdmann.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Whitney Houston Whitney: Can I Be Me

Nick Broomfield, Rudi Dolezal

torek, 17. 07. 2018 / 18:45 / Mala dvorana

Intimni, neuradni portret legendarne superzvezdnice Whitney Houston v režiji enega najbolj samosvojih dokumentaristov, Nicka Broomfielda (Kurt & Courtney, Biggie and Tupac).

Grace Jones Grace Jones: Bloodlight and Bami

Sophie Fiennes

torek, 17. 07. 2018 / 21:00 / Mala dvorana

Po filmskih izletih s Slavojem Žižkom (Perverznežev filmski vodnik, Perverznežev vodnik po ideologiji) nas Sophie Fiennes odpelje na ekscentrično popotovanje s še eno popkulturno ikono.

Film pod zvezdami / Predpremiera

Na obali Chesil On Chesil Beach

Dominic Cooke

torek, 17. 07. 2018 / 21:30 / Ljubljanski grad

Poletje leta 1962. Mladoporočenca Edward in Florence prispeta v hotel ob slikoviti obali Chesil, da bi tam preživela medene tedne. Toda idilo mlade ljubezni začneta kmalu pretresati negotovost in strah pred poročno nočjo. Sloviti britanski pisatelj Ian McEwan je scenarij za film priredil po svoji istoimenski knjižni uspešnici.