Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:30 (za danes zaprto).

Vera sanja o morju Vera andrron detin

Kaltrina Krasniqi / Kosovo, Albanija, Severna Makedonija / 2021 / 82 min / albanščina

Intimen, a obenem tudi univerzalen portret ženske, ki se mora spopasti z realnostjo globoko zakoreninjenih spolnih neenakosti našega časa.

režija Kaltrina Krasniqi, scenarij Doruntina Basha, fotografija Sevdije Kastrati, glasba Petrit Çeku, Genc Salihu, montaža Kaltrina Krasniqi, Vladimir Pavlovski, igrajo Teuta Ajdini (Vera), Alketa Sylaj (Sara), Refet Abazi (Basriu), Astrit Kabashi (Ahmeti), Ilire Vinca Celaj (Fatimja), producent Shkumbin Istrefi, produkcija Isstra Creative Factory

festivali, nagrade Benetke 2021, Tokio 2021, Solun 2021, Göteborg 2022 (najboljši mednarodni prvenec), Cleveland 2022

IMDb

Vera je tolmačka za znakovni jezik v srednjih letih in ima povsem urejeno življenje. Je soproga priznanega sodnika, skrbna mati in ljubeča babica. Njeno mirno življenje prekine možev samomor, ki mu sledi preteča povorka moških, prepričanih, da jim pripada delež njihove družinske hiše. Ko se po premoženju njene družine začnejo stegovati še lovke kriminalnega podzemlja, se zdi, da je Verin nekdanji svet na robu propada. A strah in nezaupanje vdovo prisilita, da vzame usodo družine v svoje roke.

»Moja mama Vera je bila, ko se je ločila od mojega očeta, sredi tridesetih. Odraščala je v socialistični Jugoslaviji in verjela v pravosodni sistem, na sodiščih se je borila za najino dediščino in bila poražena. Prvič se je soočila z omejitvami družbe, h kateri si je prizadevala tudi sama. Ugotovila je, da pravni sistem sledi izrecno patrilinearni logiki, ki je v zgodovini ženskam odtegovala lastninske pravice, jih ujela v vseživljenjsko materialno odvisnost od moških. Želela sem izpodbiti tradicionalno pripoved o moškem liku, saj se karakterni lok pogosto ne ujema z izkušnjami žensk in drugih marginaliziranih ljudi.«
– Kaltrina Krasniqi

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 21. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

petek, 21. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

petek, 21. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.