Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 01:27).

Vera sanja o morju Vera andrron detin

Kaltrina Krasniqi / Kosovo, Albanija, Severna Makedonija / 2021 / 82 min / albanščina

Intimen, a obenem tudi univerzalen portret ženske, ki se mora spopasti z realnostjo globoko zakoreninjenih spolnih neenakosti našega časa.

režija Kaltrina Krasniqi, scenarij Doruntina Basha, fotografija Sevdije Kastrati, glasba Petrit Çeku, Genc Salihu, montaža Kaltrina Krasniqi, Vladimir Pavlovski, igrajo Teuta Ajdini (Vera), Alketa Sylaj (Sara), Refet Abazi (Basriu), Astrit Kabashi (Ahmeti), Ilire Vinca Celaj (Fatimja), producent Shkumbin Istrefi, produkcija Isstra Creative Factory

festivali, nagrade Benetke 2021, Tokio 2021, Solun 2021, Göteborg 2022 (najboljši mednarodni prvenec), Cleveland 2022

IMDb

Vera je tolmačka za znakovni jezik v srednjih letih in ima povsem urejeno življenje. Je soproga priznanega sodnika, skrbna mati in ljubeča babica. Njeno mirno življenje prekine možev samomor, ki mu sledi preteča povorka moških, prepričanih, da jim pripada delež njihove družinske hiše. Ko se po premoženju njene družine začnejo stegovati še lovke kriminalnega podzemlja, se zdi, da je Verin nekdanji svet na robu propada. A strah in nezaupanje vdovo prisilita, da vzame usodo družine v svoje roke.

»Moja mama Vera je bila, ko se je ločila od mojega očeta, sredi tridesetih. Odraščala je v socialistični Jugoslaviji in verjela v pravosodni sistem, na sodiščih se je borila za najino dediščino in bila poražena. Prvič se je soočila z omejitvami družbe, h kateri si je prizadevala tudi sama. Ugotovila je, da pravni sistem sledi izrecno patrilinearni logiki, ki je v zgodovini ženskam odtegovala lastninske pravice, jih ujela v vseživljenjsko materialno odvisnost od moških. Želela sem izpodbiti tradicionalno pripoved o moškem liku, saj se karakterni lok pogosto ne ujema z izkušnjami žensk in drugih marginaliziranih ljudi.«
– Kaltrina Krasniqi

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Alcarràs Alcarràs

Carla Simón

sreda, 01. 02. 2023 / 13:00 / Dvorana

Katalonska režiserka z nami deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.

Korzet Corsage

Marie Kreutzer

sreda, 01. 02. 2023 / 15:45 / Dvorana

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter »Sisi« oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Nagrada za najboljšo žensko vlogo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

sreda, 01. 02. 2023 / 17:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.